Maturidi Yesevi Otağı İlmi ve Kelami Araştırmalar Derneği Tarafından Safranbolu’da düzenlenen,  2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı, bilim insanları, sanatçılar, yazarlar ve devlet adamlarının katılımlarıyla gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında düzenlenen Maturidi Yesevi Kurultayı Sempozyumunda 3 gün boyunca gerçekleştirilen 12 oturumda akademisyen, yazar, araştırmacı ve sivil toplum başkanları yaklaşık 43 bildiri sundular.  

Haber: Dilek Ayvalı

Maturidi Yesevi Otağı Başkanı Oktay Acar,
"DERT YANAN DEĞİL, ÇÖZÜM ÜRETEN İLİM ADAMLARINI HALKIMIZLA BULUŞTURUYORUZ"

Genel Başkan Oktay Acar kurultay sonrası yaptığı açıklamada, İnsan hakları, hukuk, adalet, ahlak, bilimsel gelişmeler, üretim ve ekonomi konularında İslam âleminin yüz yıllardır neredeyse hiçbir değer üretmediğine dikkati çekerek, “Buna karşılık olarak, hiçbir değer üretmeden, nedeni anlaşılmayan bir öz güvenle oturduğu yerden, hayalinde dünyayı fetheden, dünyaya çeki düzen vereceği iddiasında bulunan ve hiçbir fikri altyapısı olmadan, eski bilginlerin yazdıkları eserleri hatasız, kusursuz gören, kutsayan, şahısları putlaştıran, kendi görüşünün dışındaki insanlara her türlü kötülüğü ve düşmanlığı ibadet gibi gören, başka fikir ve görüşlere hayat şansı tanımayan, İslam kılıfına uydurulmuş bir ideoloji ortaya çıkarmıştır. Bundan dolayı dernek olarak bizim en önemli kırmızıçizgilerimizden birisi de siyasete karışmamaktır. Biz Maturidi Yesevi olarak, dert yanan değil; ağlayan, şikâyetçi olan değil, siyasete bulaşmadan çözüm yöntemleri arayan, değerli ilim ve fikir adamlarını halkla buluşturarak doğru ve güzel olanı araştırma yolunda ilerleyen bir hareketiz. ” dedi. Acar, düzenledikleri sempozyumda sunulan bildirileri kitap halinde yayımlayacaklarını ifade etti.

KURULTAY ETKİNLİKLERİNDE İLİM VE SANAT İÇİÇE

3 gün süren 2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayına birçok dernek, sanatçı ve yazar katılım sağladı. Ressam Mustafa Ali Kasap’ın “Efe Kadınlar” Resim Sergisi, Yazı Yolcusu Mahlasıyla Hattat Hayri Tekgöz, Göktürkçe yazı ile Hat sanatını icra etti.  Etem Oruç ve Ömer Akşahan'ın gibi önemli yazar ve şairler kitaplarını imzaladılar.  Katılımcı Derneklerden Türk Dili Derneği ve Alzheimer Derneğinin Tanıtım ve bilgilendirme stantlarıyla kurultay katılımcılarına çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Tire Kültür Derneği tarafından yayımlanan Zeybek Ateşi dergisi katılımcılara ücretsiz olarak dağıtıldı. 

ZEYBEK ATEŞİ İLE TÜRK TARİHİNİN GERÇEK EFELERİ ANLATILDI 

Kurultayın birinci günü gecesinde Safranbolu Kent Meydanında gerçekleştirilen Kültür-Sanat Şöleninde ise,   Opera Sanatçısı Şakir İlyasoğulları Atatürk'ün sevdiği türküleri seslendirdi. Safranbolu Halk Oyunları ekibi yöresel oyunları sahnelediler.  Gecenin ilerleyen saatlerinde Türk Tarihinin kısa bir izletisi olan Türk tarihindeki liderlerin, bilim ve gönül insanlarının canlandırıldığı Zeybek Ateşi Gösterisi, Tire Kültür Derneği Zeybek Ateşi ekibi tarafından sahnelendi.  Alanı dolduran binlerce kişiye Zeybek Ateşi gösterisi hakkında bilgiler veren Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı Zeybek Ateşi fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlattığı konuşmasında "Efelik Türk milletinin en köklü kültürel özelliklerinden biridir. Efeliği sadece halk oyunları ve folklorik bir unsur olarak ele almak eksik ve yanıltıcı olur. Bizler gerçek efeliğin doğruluk, mertlik ve mazlumu koruyan bir adalet duygusundan beslenen vatan aşkıyla yanıp tutuşan toplumsal bir refleksimiz oluğunu biliyor ve her platformda bu köklü kültürümüzü doğru bir şekilde anlatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bize göre Maturidi ve Yesevi de Türk tarihinin ilim ve irfan efeleridir. Bu nedenle Maturidi Yesevi Otağı Kurultayına katılarak Safranbolu'da bulunmaktan büyük bir onur duyduk.  Kurultaya emeği geçen başta sayın başkan Oktay Acar bey olmak üzere tüm Safranbolu halkına teşekkürlerimizi sunuyorum."dedi.

NAMIK KEMAL ZEYBEK, "KÜLTÜRÜN EFESİ" İLAN EDİLDİ.

Kültür Sanat Şölenine katılan Safranbolu'ların büyük beğenisini  toplayan Zeybek Ateşi Gösterisi'nin ardından  Zeybek Ateşi ekibi tarafından  Namık Kemal Zeybek “Kültür’ün Efesi”,  Prof. Dr. Hasan Onat “İlimin Efesi”,  İbrahim Metin de  “Türk Dünyasının Efesi”  ilan edilerek, düzenlenen Fes Töreninde  efe fesi giydirildi.

 

Editör: Haber Merkezi