İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, 13 Temmuz’da seçime gidiyor. Birlik Başkanı Ahmet Kocaağa, seçim bölgesini karış karış geziyor. Normalleşme adımlarıyla birlikte çalışmalarına hız katan Başkan Kocaağa, seçim çalışmaları kapsamında hafta sonu Tire’yi ziyaret etti. Büyükkale Köyü’nde bulunan Ahenk Restoran’da üreticilerle buluşan Kocaağa, burada büyük bir coşkuyla karşılandı. Tireli üreticilerle tek tek ilgilenen Kocaağa, yaklaşık 4 saat süren toplantıda üreticilerin sorunlarını dinledi. Birliğin mevcut çalışmalarıyla birlikte yeni dönem projelerini de açıklayan Kocaağa, müjdeleri peş peşe Tire’den sıraladı. Tire programının ev sahipliğini ise Kocaağa’nın ekibinden Tireli üretici Soner Gülcü yaptı.

AKKOYUNLU KÖYÜ’NE SÜT TOPLAMA MERKEZİ

Birliğin yatırımlarından bahseden Kocaağa, Tire’ye bağlı Akkoyunlu Köyü’nde kurulması planlanan Süt Toplama Merkezi’nde sona gelindiğini söyledi. Altyapı çalışmalarının tamamlandığını hatırlatan Kocaağa, Kurban Bayramı’ndan hemen sonra Akkoyunlu Köyü’nde temel için ilk kazmanın vurulacağını ifade etti.

TORBALI’YA YEM FABİRKASI

Torbalı’da bulunan Damızlık Birliği’ne ait 44 BİN metrekarelik arazinin yem fabrikasına dönüştürülmesi için çalışma başlatan Kocaağa, proje ile ilgili Ankara’dan onay beklediklerini söyledi. Onay gelir gelmez yem fabrikası için temel atma töreni atacaklarını belirten Kocaağa, açılışı da üreticilerle birlikte yapacaklarını vurguladı.

AİDATLARDA YÜZDE 50 İNDİRİM

İçinde bulunduğu zor dönemde üreticiye katkıda bulunmak için birlik aidatlarında düzenlemeye gidildiğini hatırlatan Kocaağa, birlik aidatlarında yüzde 55’lere varan indirim yapıldığını, yeni dönemde de Genel Kurul kararıyla bu indirimin sürdürüleceğini söyledi.

ÜRETİME GEÇİLECEK, KAZANCIN YARISI ÜRETİCİYE VERİLECEK

Başkan Ahmet Kocaağa, Damızlık Birliği’ni marka haline getirerek bundan böyle sütü sadece alıp satan değil, işleyip üreten bir kuruluş olacaklarını söyledi. Tereyağı, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinin öncelikli hedef olduğunu belirten Kocaağa, üretilen ürünlerden elde edilen gelirin yarısının üreticiye verileceğini diğer yarısıyla da yeni yatırımlar yapılacağını söyledi. Bu projenin hem üretici hem de tüketici tarafından büyük önem taşıdığını ifade eden Kocağa, tüketicilerin kaliteli ürünü uygun fiyata satın alacağını kaydetti.

SAMAN KONUSUNDA ENDİŞE YOK

Bu sezon saman ile ilgili ortaya atılan çeşitli söylentilere de değinen Kocaağa, üreticilerden saman konusunda endişe etmemelerini istedi. Bayramdan sonra hasat durumuna bakarak üreticiyi rahatlatacak hamleler yapacaklarını belirten Kocaağa, hiçbir üreticinin mağdur edilmeyeceğini söyledi.

KONGREMİZE TÜM ÜRETİCİLERİMİZİ BEKLİYORUZ

Yeni dönem için yeniden aday olan Başkan Kocaağa, 13 Temmuz’da gerçekleştirilecek olan kongreye katılımın son derece önemli olduğunu söyledi. Üreticilere Tire’den seslenen Kocaağa, “13 Temmuz’da İzmir Fuarı’nda yapılacak olan kongremize tüm üreticilerimizi bekliyoruz. Çeşitli noktalardan araçlarımız kalkacak. Üreticilerimizin kongreye katılmalarını ve bizleri desteklemelerini istiyorum” dedi.

KOCAAĞA’NIN TİRE ZİYARETİ’NDEN SATIR BAŞLARI

Pandemi nedeniyle uzun zamandır çiftçilerimizle bir araya gelemiyorduk. Covid-19 bizi birbirimizden koparmıştı. Bugün Tire’de yeniden bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Birbirimizi çok özlemişiz.  Şu anda gördüğünüz gibi üreticilerimizle buluşuyoruz. Hem seçim çalışması yapıyoruz hem sorunları dinliyoruz. Bu güne kadar yaptıklarımızı ve bundan sonraki yapacak olduğumuz faaliyetleri anlatıyoruz. Malumunuz olduğu üzere bu ayın 13’ünde kongremiz var. Bizler göreve geldiğimiz 2017 yılından bu yana 13 MİLYON liralık maddi imkanla devraldığımız birliğimizi şu an 90 MİLYON gibi rakamlara taşıdık. Ayrıca 25-30 MİLYON TL civarında da yatırımlar yaptık. Tüm bunlarla birlikte 2017 yılında Türkiye’ye tam 6 gemi saman getirdik. Bu hamleyle birlikte çiftçilerimize piyasa fiyatının yüzde 50 altında saman tedarik ettik. Saman piyasasını kontrol altına aldık. Üreticimizi destekledik.

Bunun yanında süt piyasada konsey fiyatının altında alınırken bizler 2017 yılından bu yana konsey fiyatından aldık. Kiraz’ın en uç köyü olan Doğancı’dan başlayarak Menderes’e kadar süt toplama işinde hizmet veriyoruz. 1 Temmuz’dan itibaren konsey fiyatı var biz de süt fiyatlarını en yüksek rakamın bizde olacağını düşünüyorum. Tire’den tüm üreticilerimize sesleniyorum. Süt fiyatlarında piyasanın en yükseğinin Damızlık Birliği’nde olacağını şimdiden ilan ediyor garanti veriyorum. Hatırlarsanız geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda tüm firmalar sütleri almayacağız demişti. Takdir edersiniz ki bizler piyasada olmasaydık firmalar bayramda üreticilerimizi mağdur edecekti.  Bu noktada tüm üreticilerimize mesaj attık ve bayramda alınmayacak olan sütleri alacağımızı ilan etmiştik. Bu sayede üreticilerimizi mağdur etmedik. Bilindiği süt aidatlarımız var. Biz bu aidatları 2021 yılında 20 litreye düşürdük. Bu Genel Kurul kararıyla olacağı için bunu Genel Kurul’a sunacağız oradan onay aldığımızda aidatlarımız 20 litre olarak devam edecek. Bu da aidatlarda yüzde 50-55 gibi bir indirim demek oluyor. Böylelikle üreticimizin içinde bulunduğu bu zor dönemde aidatlardan da fedakarlık yapacağız. Tire Akkoyunlu Köyü’ndeki süt toplama merkezimizin inşaatı bayramdan sonra başlıyor. Şu an altyapı çalışmaları tamamlanmış durumda. Tire’ye süt toplama merkezi yapacağız. Menderes’e kadar, Kemalpaşa’ya kadar süt toplayacağız.  Buradan sonra da yılbaşına kadar Bergama, Kınık ilçelerini kapsayan Bakırçay Havzası’nda da süt toplama merkezi kuracağız.  Torbalı’da birliğimize ait 44 BİN metrekare arazimiz var. Bunun da yem fabrikasına dönüştürülmesi için çalışmalarımıza başladık. Şu an Ankara’dan onay bekliyoruz. Onayımız geldiği takdirde en yakın zamanda yem fabrikası için Torbalı’da temel atma törenimizi hep birlikte gerçekleştireceğiz. Şu anda sütte aracı gibiyiz. Alıyoruz satıyoruz. Bundan vazgeçeceğiz. Tabi bu bir süreç. Zamana ihtiyacımız var. Üreticiden aldığımız sütle tereyağı, peynir ve yoğurt gibi süt mamülleri üreteceğiz. Ürettiğimiz ürünleri büyük marketler aracılığıyla tüketiciyle buluşturacağız. Kendi markamızı oluşturup üreticiden tüketiciye hem ucuz hem kaliteli ürünler sunacağız. Buradan yapacak olduğum kazancın yüzde 50’sini üreticiye yüzde 50’sini de yeni yatırımlarda kullanacağız. Şu an saman sezonundayız. Hasatlar sürüyor. Saman piyasasıyla ilgili ortada çeşitli söylentiler var. Hiçbir üreticimiz endişe etmesin. Bayram’dan sonra hasat durumuna bakarak samanı daha düşük fiyata üreticilerimize sunacağız. Bunun da duyurusunu buradan yapmış olalım.

Editör: Haber Merkezi