Bu yıl 2.’si yapılan “Girit’ten Tire’ye Lezzet ve Kültür Festivali’ne ilgi oldukça yoğun oldu. Türkiye’nin birçok yerinden, hatta yurtdışından, katılımların yaşandığı, renkli görüntülere sahne olan festivale gelenler Turgutlu (Hamidiye) mahallesine sığmadı.


Ergün ÇELİK

HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA


Hafta sonu, Tire’nin kırsal mahallelerinden olan Turgutlu (Hamidiye) mahallesinde yapılan ve bu yıl 2.’si gerçekleştirilen “Girit’ten Tire’ye Lezzet ve Kültür Festivali” coşkulu ve renkli bir şekilde gerçekleştirildi. Tire Belediyesi, Giritliler Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Derneği, Tire Belediyesi Kadın Danışma Merkezi ve Tire Kent Konseyi’nin katkı, destek ve işbirliği ile gerçekleştirilen katılımcıların büyük keyif aldığı festival, 12 Nisan Pazar günü yapıldı. Turgutlu köy meydanında kurulan sahne ve stantların etrafını dolduran binlerce vatandaş, yapılan etkinlikleri keyifle izledi. Ücretsiz sunulan yemek ve lokma ikramından faydalandı ve kurulan stantlardaki hediyelik eşya ve yöresel pancar ve otlardan satın alma fırsatı yakaladı.

BİNLERCE KİŞİ KATILDI
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ve eşi Yüksel Çiçek’in de program boyunca hazır bulundukları festivale katılanlar arasında; Giritliler Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yunus Çengel ve Derneğin Tire Şubesi Başkanı Serhan Aydın, Narlıdere İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgenarel Sadık Çelik Örs,  Tire İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Emre Davutoğlu ve eşi, CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Kamil Okyay Sındır gibi isimler yer aldı.

FESTİVALDE JAPON DA VARDI, YURDUN DÖRT BİR YANINDAN GELEN GİRİTLİDE 
Festivali izlemeye gelenler arasında; Japon-Türk Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi Japonlar ile Manisa, Edirne, Tarsus, Söke, Kuşadası ve Mudanya’da yaşayan Girit kökenli vatandaşlar da yer aldı.
Kurulan stantların önünde ve dağıtılan ikramlık yemek tezgahlarının önünde oluşan kalabalık festival boyunca devam ederken, öte yandan alanda kurulan sahnede de birbirinden güzel gösteri ve eğlenceli etkinlikler gerçekleştirildi. 

BAŞKAN ÇİÇEK, GELECEK SENELERDE FESTİVALİN DAHA DA BÜYÜYECEĞİNİ BELİRTTİ
Şeref Şenki’nin usta sunumu ile gerçekleşen etkinlik, konuşma bölümü ile açıldı. Dernek Başkanı Yunus Çengel ve Tire Temsilcisi Serhan Aydın birer konuşma yaptı. Akabinde Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in konuşmasını yapmak üzere sahneye geldi. Başkan Çiçek, kendisi de bir Giritli olarak yapılan bu festivalden büyük mutluluk duyduğunu, Tire Belediyesi olarak her türlü katkıyı sunduklarını ifade etti. Başkan Çiçek, gelecek yıllarda festivalin çok daha kapsamlı ve görkemli hale geleceğini söyledi.

DANSLAR, KONSERLER KONUKLARI COŞTURDU
Konuşmalardan sonra sıra eğlence gösterilerine geldi. Bu bölümde sırasıyla; Zafer Suntekin yönetiminde Tire Belediyesi Oratoryosu ‘Girit’ adlı oratoryoyu sundu. Gençlik Merkezi oyuncularından oluşan kızlardan oluşan ekip, erkek kıyafetleri içerisinde ‘Girit’ yöresi hak oyunu sundu. Tire Belediyesi Sanat Musikisi Korosu 22 kişilik ekibi ve saz ekibi ile Şef Sadrettin Yavaş yönetiminde 6 eserden oluşan mini bir konser verdi. Turgutlu (Hamidiye) köyünün bir sakini olan ve şu sıralar yurt dışında yaşayan Giritli Ozan Talip olarak bilinen yöresel sanatçı sahne aldı ve halk müziği eserlerini çalıp söyledi. Sahneye son olarak “Sako Band” isimli grup çıktı. Girit şarkılarından oluşan bir konser veren Grup, festivale katılanları coşturdu. 

17 KİŞİDEN OLUŞAN JÜRİ DEĞERLENDİRMEYİ YAPTI
Renkli etkinliklerle devam eden festivalde aynı zamanda “ot toplama” ve “ot yemekleri” yarışmaları da yapıldı. Aralarında Katip Çelebi, Yaşar, Ekonomi üniversitelerin gastronomi bölümlerinden akademisyenleri, turistik otellerin aşçıları, Tireli restoran sahipleri, aşçı dernekleri ve bazı STK temsilcilerinin oluşturduğu 17 kişilik jüri heyeti güzel lezzetler arasında seçim yapmakta zorlandı.

KATEGORİSİNDE 1. OLANLARA ÇEYREK ALTIN VERİLDİ
Ot toplama yarışmasında, arazide bulunan çeşitli yemeklik otlar içerisinde en çok çeşit otu toplamak için yarışan 5 yarışmacı arasından birinci olan Nihat Şendil’e çeyrek altın verildi. Ot yemekleri yarışması iki kategoride yapıldı. Kategorilerden ilki 18 yaş ve altı genç kızların katıldığı ‘Ninemin Tarifleri’ adı altında yapılan toplam 10 yarışmacının katıldığı yarışma oldu. Tamamı Kız Meslek Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencisi olan genç kızlar, birbirinden güzel lezzetleri jüri üyelerine sundu. Bölüm Şefi öğretmenleri Şadiye Kurtça’nın kendilerine destek vermek için yanlarında hazır bulunduğu genç kızlar ot yemekleri yarışmasının birincisi; Yaren Özkul oldu.
En çok katılımın yaşandığı yetişkin bayanların katıldığı ‘ot yemekler yarışması’, en büyük rekabetin yaşandığı kategori oldu. Toplam 25 bayan yarışmacının yer aldığı bu kategorinin 1.’si Hülya Gönenç oldu. Jüri üyeleri, ot yemeği de olsa, kilo alma korkusu ile küçük lokmalar halinde yemekleri değerlendirmeye özen gösterdi. 

BİRBİRİNDEN LEZZETLİ TÜRLÜ OT YEMEKLERİ
Yarışmada izleyenlerin ağzını sulandıran yemek çeşitleri arasında; ‘karışık ot kavurma’, ‘kuzu etli şevketi bostan’, ‘zeytinyağlı ot kavurma’, ‘kuzu etli arap saçı’, ‘marul yemeği’, ‘sarmaşık kavurma’, ‘yaprak sarma dolması’ gibi lezzetler vardı. 
GİRİT’TEN İLK GELEN AİLELERİN İSİMLERİ SOY KÜTÜĞÜNDE KAYITLI
Festivale katılanların dikkatini en çok çekenlerin başında; Köy Meydanında kurulan ‘Tayfur Çiçek  Kültür Evi’nde oluşturulan tarihi giysi ve çeyiz eşyalarından oluşan tarihi oda konsepti ile Kültür Evi’nin hemen dışına bulunan köyün ilk kurulduğu sırada Padişah Sultan II. Abdulhamit Han tarafından buraya yerleştirilen Girit muhacırı 40 ailenin isimlerinin yazılı olduğu pirinç levhaların çakılı bulunduğu ağaç kütüğü yer aldı.

TURGUTLU (HAMİDİYE) KÖYÜNÜN KISA TARİHÇESİ
Osmanlı İmparatorluğunun son yıllarına kadar yönetimi altında olan Akdeniz’in önemli adalarından biri olan Girit adasında, 1980’lı yıllarda başlayan Yunan isyanını büyümesi sonrasında adada bulunan Türk nüfusu, büyük tehdit altında olduğu için, Anadolu’ya göç etmeye başladı. Girit’ten Anadolu’ya yapılan ilk büyük göç dalgası olan 1902 yılındaki göçle Anadolu’ya gelen Girit Türkleri, dönemin Osmanlı İmparatorluğu padişahı Sultan II. Abdulhamit Han tarafından farklı bölgelere yerleştirildi. Tire’ye de 40 aileden oluşan bir grup yerleştirildi. Tire’ye yerleştirilen grup için adı Cumhuriyet döneminde değiştirilip Turgutlu yapılan Hamide köyü kuruldu. Devlet, Padişah Abdulhamit Han’ın emriyle, her aileye; 2 göz oda, 1 mutfak ve 1 avludan oluşan bir ev, içinde bir çift büyükbaş hayvanın bulunduğu bir ahır, bir miktar altın ve köye verilen mera ve tarlardan paylarına düşeni dağıtılıp verildi.





















HABER VİDEOSU:

Editör: Haber Merkezi