Ercan ÇELİK

2001 yılından bu yana kutlanan Dünya Süt Günü, bu yıl Tire’de festival havasında kutlandı. Tire Süt Kooperatifi ve Tire İlçe Tarım Orman Müdürlüğü işbirliğiyle Tire’ye bağlı Peşrefli Köyü’nde bir çiftlikte düzenlenen süt şenliğine, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Evran ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, zeybek gösterisi büyük beğeni topladı.

Minikler tarafından sahnelenen ve Türkiye’nin 7 bölgesini temsil eden yöresel oyunlardan oluşan dans gösterisi renkli görüntülere sahne oldu.

Yine minikler arasında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

“SÜT TÜKETİMİNİ TEŞVİK ETMELİYİZ”

Etkinlikte konuşma yapan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen “İzmir gibi süt üretimi anlamında ülkemizin baş illerinden olan bu şehrin, her ilçesinde bugün Dünya Süt Günü münasebetiyle farklı etkinlikler yapıyoruz. Zor ve meşakkatli bir şekilde yapmış olduğumuz üretimimizle, ülkemizin baş illerinden bir tanesiyiz ancak ülkemizin genel ortalamasına baktığımızda da süt tüketimine teşvik etmemiz gerektiği aşikar. Bugün süt üretim miktarımızla gerek Avrupa, gerek Amerika’nın çok çok gerisinde kalmış bir ülkeyiz. İnşallah bu yaptığımız etkinlikler bu yönde bir fayda sağlayacaktır ve süt tüketimini artıracağız diye umut ediyorum.” Dedi.

“KÖYLERDEKİ GENÇLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ”

Tire’deki süt şenliğinde kürsüye gelen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Bu ortamlardan maalesef uzaklaşıyoruz. Çocuklarımızın da bugün burada olması beni mutlu etti. Çocuklarımız, maalesef bugün sütü markette kutu içinde satılan bir şey olarak biliyorlar. Üretim sürecinden haberleri yok. Aynı zamanda bizim temel problemlerimizden birisi de genç çiftçi sıkıntısıdır. Köylerdeki genç nüfusumuzu şehirlerde kaybediyoruz. Köylerimizde genç kalmıyor. O anlamda çocuklarımızın da bugün bu ortamda olması beni mutlu ediyor.

Sevgili çocuklar, süt sadece kutuda satılan bir şey değil, yoğurt sadece kasede satılan bir şey değil. Onun bir üretim süreci var. Bin bir zahmet ve emekle üretiliyor. Üretilen yerlerde de biraz kir pas duman koku olur. Bu üretimin bir neticesidir ve alın teriyle ortaya çıkan bir şeydir. Bu kir pas, en güzel kokudan daha güzeldir.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi