Ergün ÇELİK - ÖZEL

Küçük Menderes Havzası’nda yüzlerce üreticinin umudu olan şeftalide hasat mevsimi başladı. Kışın yaşanan zirai don olaylarının etkisi ilk hasatta kendini belli etti. Ağaçlarda en az yüzde 30’dan başlayan verim kayıpları ürünün cinsine ve bölgeye göre yüzde 60’lere dayandı. Bu da hem üreticiyi hem aracıyı üzdü. Yaşanan verim kaybının tüketiciye nasıl yansıyacağı ise henüz netlik kazanmadı. Tire’de 25 senedir şeftali üreticiliği yapan Muhittin Dinç, girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte ürünlerde yaşanan verim kaybının üreticiyi olumsuz etkilediğini söyledi. Bu durumun ister istemez tüketiciyi de etkileyeceğini söyleyen şeftali üreticisi Muhittin Dinç, şöyle konuştu;

“Bu sene dondan dolayı epey sıkıntı çekiyoruz. Hayırlısıyla bugün sezona başladık ama bir türlü istediğimiz verimi alamıyoruz. Zirai dondan dolayı yüzde 60 ürün kaybı var diyebiliriz. Ağaçlarda meyve çok az. Ağaçlar bu yıl sadece sürgüne ve yaprağa gitmiş. Şu an fiyatlarla ilgili belli bir şey yok. Tonajda kayıplar olduğu için otomatikman fiyatlar artıyor. Bu rakamlar ister istemez tüketiciye de yansıyacak. Zaten yansımazsa aradakiler ayakta duramazlar”

İBİŞOĞLU: “GİRDİ MALİYETLERİ ÜRÜNE YANSIMIYOR”

Havzadaki ilk hasadın yapıldığı tarlayı ziyaret eden Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, girdi maliyetlerinin ürüne yansımadığını, bunun da üreticinin belini büktüğünü söyledi. İbişoğlu açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi;

“Şu anda Tire’de hasadın ilk başladığı bahçedeyiz. Ben de aynı zamanda şeftali üreticisiyim. Bu yıl İlkbahar son donlarından dolayı şeftali çiçekleri zarar gördü. Bu zarara bağlı olarak ortalama yüzde 30-40 verim kaybı var. Bu verim kaybı bazı çeşitlerde yüzde 70’e dayanıyor. Ülkemizdeki enflasyon oranlarına bağlı olarak gübre, enerji ve akaryakıt ve zirai ilaç gibi girdi maliyetlerinin yükselmesine rağmen üreticinin ürününe bu maliyetler yansımış değil. Bunlara verimdeki kayıplar da eklenince sıkıntılar büyüyor. Tabii ki bu sıkıntıyı yalnızca üretici çekmiyor. Bu ürünü alan aracı, ihracatçı ve en son kademedeki tüketici de çekiyor. Çünkü tüketici ürünü daha pahalıya almak zorunda kalıyor. İnşallah bu yıl şeftali sezonumuz tüm çiftçilerimiz için hayırlı ve bereketli olur”

TİRE’DEN DÜNYANIN 30 ÜLKESİNE GİDİYOR

Meyve İhracatçısı Aytaç Miçooğulları Tire’de üretilen şeftalinin Rusya, Romanya, Ukrayna, Dubai ve Kuveyt gibi ülkeler başta olmak üzere en az 30 ülkeye gönderildiğini söyledi. Yaşanan sıkıntıların ihracatçıyı da etkilediğini söyleyen Miçooğulları, devletten destekleme beklediklerini belirtti. Miçooğulları, Tire’nin ürünlerinin çok güzel olduğunu, Tireli üreticilerin iyi ürünler yetiştirdiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi