Garanti Bankası, Tire'de başlattığı yeni bir uygulamayla dünyada ilk olacak bir çalışmaya imza atmaya hazırlanıyor.

Türk bankaları, kredi kartındaki bu ürünleri hayatın her alanında etkin kılma çalışmalarında dünyaya örnek olmaya devam ediyor.

Garanti Bankası, Garanti Teknoloji üzerinden başlattığı yeni bir uygulamayla dünyada ilk olacak bir çalışmaya imza atmaya hazırlanıyor. Çiftçilerin bulundukları mahalli yerlerde toptancılara verdiği sütün kaydının karton kağıda yazılıp, daha sonra bilgisayar sistemine geçirildiğini ve parasının elden ödendiğini tespit eden tarım bankacılığı uzmanları, çiftçinin toptancıya teslim ettiği sütü litre olarak karta işleyen sistem geliştirdiler.

Garanti Takas Kart’ını alan çiftçinin toptancıya verdiği süt, kartı toptancıdaki POS’tan geçirilerek direkt olarak kayda geçiriliyor. Daha sonra toptancının merkeze ulaşmasıyla belirlenen litre fiyat üzerinden çiftçinin kartına alacağı tutar aktarılıyor.

Çiftçi bağlı bulunduğu birliklerdeki ATM’lerden yem, akaryakıt, gübre, tohum ve market alışverişini yapabildiği gibi artan parasını nakit olarak çekebiliyor.

 

İLK UYGULAMA TİRE'DE

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bir ay önce pilot çalışmasını Tire’de başlattıkları Garanti Takas Kart’ın başarılı olması halinde tarımda başka ürünlerde de çiftçinin hizmetine sunulacağını söyledi. Tarım bankacılığının uzmanlık gerektiren bir alan olduğunu ifade eden Karadere, “Çiftçinin, üreticinin ihtiyaçlarını doğru tespit etmez, uygun ürünler çıkartmazsanız başarılı olamazsınız” diye konuştu.

Karadere, bankaların bu alanda başarılı olması için teminat sorunu yaşayan çiftçinin nakit akışına yardımcı olacak hizmetleri iyi belirlemesi gerektiğini söyledi.

Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile pilot çalışması başlatılan proje başarılı olursa Garanti, Takas Kartı çay ve şeker üreticilerinin hizmetine de sunacak.

 

"SÜT ÜRETİMİ KAYITLI OLACAK"

Çiftçiden alınan sütün banka kartına geçmesinin çiftçi açısından büyük kolaylıklar getireceğini söyleyen Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, projeyi ‘mükemmel bir proje’ olarak değerlendirdi.

Projenin ülke genelinde çok yaygın hale geleceğine inandığını belirten Eskiyörük, “Süt üretiminde kayıtlar sıfır hataya ulaşacak. Köylünün ürettiği süt litre olarak banka kartına geçiyor. Kim ne üretmiş online sistemde kayıtlı hale gelecek. Üretici bu kartla üretimininin kaydını tutarken aynı zamanda harcamalarını da yapabilecek. Mazotunu, yemini, harcamalarını yaparken isterse kalan nakitini ATM’den çekecek” dedi.

Bu projenin tarımda diğer ürünlerde de örnek olacağını belirten Eskiyörük, “Üretilen ürünün banka kartına geçmesi ve karşılığının ihtiyaçlarının temininde beklemeden zahmetsiz kullanılması dalga dalga yayılacak” diye konuştu.

Üreticileri köy meydanında toplayarak proje hakkında bilgilendirdiklerini bildiren Eskiyörük, bir ayda 200 çiftçinin kartı kullandığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi