Tosbi TesisTOSBİ'deki ilk sanayi tesisi olan ama uzun süredir üretim yapmayan Güçbirliği Tekstil tekrar üretime başladı.

Türkiye'nin en önemli süt üretim merkezlerinden biri olan Tire'de, sanayi konusunda da güçlenmesi için kurulan Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSBİ) ikinci bahar yaşanıyor. Ekonomik kriz ve birinci bölgede kalması yüzünden teşviklerden yararlanamaması gibi nedenlerle son zamanlar yeni yatırımcı çekmekte zorlanan TOSBİ'de bir yandan atıl duran tesisler tekrar üretime hazırlanırken, bir yandan da yeni yatırımlar gündemde.

TOSBİ'deki ilk sanayi tesisi olan ama uzun süredir üretim yapmayan Güçbirliği Tekstil tekrar üretime başladı. Yaklaşık iki yıl önce fabrika inşaatını tamamlayan ancak üretime geçmeyen dünya treyler devi Krone'nin de yakın zamanda üretime geçmesi bekleniyor. TOSBİ'deki yeni yatırımlar ise Tire'nin yapısına uygun olarak süt ve süt ürünleri sektöründen.

Gürsüt, bölgede 40 milyon TL yatırımla başta peynir olmak üzere süt ürünleri üretim tesisinin temelini Eylül ayında atarken, yine süt ürünleri üretimi yapan Kırıkkaya firması da inşaatı tamamlanan fabrikasında kısa süre içinde üretime başlayacak. Bu firmaların peynir altı suyunu tozlaştıracak tesis ise Temmuz ayında üretime geçecek.  

Bölgede birçok firmada yatırım için TOSBİ yönetimi ile görüşmelerini sürdürürken, halen 36 olan üretimdeki fabrika sayısının yılsonuna kadar 40'ın üzerine çıkması bekleniyor. Halen bin 400 kişinin çalıştığı bölgede yılsonuna kadar çalışan sayısı da 2 binin üzerine çıkacak. TOSBİ'de fabrika yatırımları yanında altyapıyı zenginleştirecek çalışmalar da sürüyor. Bölgeyi İzmir Limanı'na bağlayacak olan demiryolu yükleme platformu inşaatı sürerken, gölet yapım çalışmalarına da başlandı. Yine bölgeye Enda Enerji Holding tarafından kurulan elektrik santralinin de 56 MW'lik kapasitesinin 112 MW çıkarılması için çalışma yapılıyor.

Hareketlilik artıyor

Bölgeye yatırımcı ilgisinin tekrar arttığına dikkat çeken TOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdaş, "Hasret kaldığımız yatırımcılarla yeniden buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Güçbirliği Tekstil 200'den fazla kişiye istihdam sağlıyordu. Bu dev tesisin yeniden üretime başlaması moralimizi yükseltti. Çok sayıda firma da yeni yatırım için kapımızı çaldı.

Krone fabrikasında da üretime geçilmesi bekleniyor. Kırıkkaya Süt de yatırımını tamamlayarak kısa süre içinde üretime başlayacak. Ayrıca bir firmamızda peyniraltı suyunun tozlaştırılmasını gerçekleştirecek tesisini Temmuz ayında açacak. Gürsüt bölgeye kuracağı tesisin temelini kısa bir süre içinde atacak. Bölgedeki enerji tesisimiz de kapasitesini ikiye çıkaracak. Demiryolu yükleme platformunun da inşaatı son aşamada. Ayrıca bölgenin su ihtiyacı içinde bir gölet kurulması için çalışmalara başladık" dedi.

200 kişi çalışacak

Bazı sorunlar nedeniyle üretimi durdurmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, "Bugüne kadar bütün amacımız bu fabrikayı ayakta tutmak oldu. Ama sıkıntılarımızı aşarak bir hafta önce tekrar üretime başladık. Şu an ince iplik üretimi yapıyoruz. İşçileri tekrar alıyoruz. Önümüzdeki ay sonunda çalışan sayımız 200 kişiye ulaşacaktır. Umarım bölgedeki diğer fabrikalarda birbiri ardına açılarak işsizlere yeni iş imkanlarını yaratılır" diye konuştu.

40 milyon TL yatırım

Gürsüt Ortaklarından Kosat Gürler ise TOSBİ'de kuracakları fabrikanın projelerini tamamladıklarını Eylül ayı gibi fabrikanın temelini atmayı planladıklarını söyledi. 2 aşamalı bir tesis kuracaklarını açıklayan Gürler, ilk aşama bittiğinde 300, ikinci aşama bittiğinde ise 500 ton günlük süt üretebileceklerini kaydetti. Tesis için 40 milyon TL'lik  yatırım yapacaklarını vurgulayan Gürler, "Yeni tesis ile birlikte çalışan sayımıza 300 kişi daha eklenecek. Böylece grupta çalışan sayımız 500'e ulaşacak. Ayrıca bölgeye besi üzerine entegre bir tesis açmayı da planlıyoruz.

Editör: Haber Merkezi