Tire OSB Başkanı Metin Akdaş, "Böyle bir yatırıma Tire yakışır. Çinli vagon devi CRS'ye her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

Yeni Asır Gazetesi

Türkiye'de yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yapmaya hazırlanan Çinli vagon devi CSR Zhuzhou Electric Locomotiv'e Egeli sanayiciler kucak açtı. İzmir, Ankara ve Bursa arasında mekik dokuyan Çinli firmayı İzmir'e davet eden sanayiciler ve organize sanayi bölgesi yöneticileri, yatırım için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını açıkladı. Sanayiciler en büyük görevin yerel yönetimlere düştüğünü açıkladı. Tire Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdaş, Çinliler ile bir süre önce temasa geçtiklerini ifade ederek, "Böyle bir yatırıma Tire yakışır. Biz her türlü desteğe çabaya hazırız. Onlara yetecek kadar arazimiz var" diye konuştu.

 

SEFERBERLİK BAŞLADI
Yatırım yeri için çeşitli görüşmeler yapan Çinli firmanın Türkiye ofisini İzmir'de açması büyük umut yaratırken, Çinli vagon devini İzmir'e yatırıma ikna etmek için seferberlik başladı. İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İzmir Kalkınma Ajansı da firmayı ikna etmek için temaslarını sürdürüyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Çinli firma için en ideal yatırım yerinin İzmir olduğunu söyledi. İzmir'in çok sayıda yatırıma hazır organize sanayi bölgesine sahip bulunduğunu dile getiren Yorgancılar, "Limanımız, lojistik avantajlarımız, nitelikli işgücümüz, üniversite ve sanayi işbirliğimiz bu yatırımı daha avantajlı hale getirecek. Bu yatırımı çekmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Egeli sanayiciler olarak her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.
EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki ise Türkiye'de taşımacılığın ağırlıklı olarak karayolu ile yapıldığına dikkat çekerek, hükümetin demiryoluna verdiği önemin yeni yatırımlara imkan sağladığını söyledi. Türkiye'de yeni yatırımlarda Ege'nin öne çıktığına dikkat çeken Tiryaki, "Bugün Marmara'da arazi bulmak zor, işgücü pahalı. Oysa İzmir'de hem arsa hem nitelikli işgücü var. Limanımızın yatırım bölgelerine yakın olması büyük avantaj. Bu sayede yatırım AB pazarına da hitap eder. İZKA, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin bu tür yatırımlara ilgisi de İzmir için büyük şans. Elbette avantajlı olmak yetmiyor. Her türlü yatırım diyalog ve iknadan geçiyor. Çaba göstermek gerekiyor" diye konuştu.

 

İNCELİYORLAR
Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Başkan Yardımcısı ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Çinli firmanın bir kez bölgeye gelip inceleme yaptığını ancak daha sonra yeni bir gelişme yaşanmadığını söyledi. Saka, "Böyle bir yatırım çok önemli. Özellikle raylı sistem yatırımları girdisi, çıktısı, ihracatı, ithalatı ile hareket yaratacak bir sektör. Ne yapılması gerekiyorsa, ne lazımsa yaparız. Kurumlarla hep birlikte bu yatırımı tartışıp sahiplenmeliyiz" dedi.
Tire Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdaş, Çinliler ile bir süre önce temasa geçtiklerini ifade ederek, "Ancak yakın zamanda görüşmemiz olmadı. Böyle bir firmanın bizi tercih etmesi bizim sevincimiz. Tire OSB, içinden demiryolu geçen 5 organizeden biri. Böyle bir yatırıma Tire yakışır. Firmanın en büyük müşterisi İzmir Büyükşehir Belediyesi. Belediyenin elinden gelen tüm gayreti göstermesi lazım. Biz her türlü desteğe çabaya hazırız. Onlara yetecek kadar arazimiz var. 1 milyon metrekare yatırıma hazır arazi var" diye konuştu.
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk da, "Elimizde üretilmiş arsa olmadığı için çok fazla şey yapamayız. Ama firmanın bölgemizde yatırım yapmayı düşünmesi halinde köylülerin elinde arsalar bulunabilir. İmar ve diğer konularda hızlı şekilde hareket ederiz. Bu yatırımın Ege'de yapılması yan sanayinin gelişmesini beraberinde getirir. OSB başkanları ve yerel yönetimler ellerinden geleni yapmalı" dedi.

 

ÇİNLİ TEKSTİL DEVİ YER ARIYOR
Çinli vagon üreticisi CSR'yi İzmir'e çekmek için çabalar yoğunlaşırken, adı açıklanmayan çok büyük bir Çinli tekstil firmasının Ege Bölgesi'nde yatırım için araştırma yaptığı öğrenildi. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı yetkililerinin, adı sır gibi saklanan Çinli tekstil devinin yetkililerini önce Denizli'ye, ardından İzmir'e yönlendirdiği ortaya çıktı. Denizli'de işdünyasının örgütleri ve tekstilciler ile görüşen Çinlilerin daha sonra Tire Organize Sanayi Bölgesi'ni inceledikleri öğrenildi. Çinlilerin Ege'den Avrupa ülkelerine ihracat planlandığı ifade ediliyor.

Editör: Haber Merkezi