Tire’de, Güme dağı üzerindeki Büyükkemerdere, Küçükkemerdere ve Dallık köyleri civarında geçtiğimiz yıl faaliyete geçen Ödemiş Rüzgar Enerji Santrali’ne 7 yeni rüzgar türbininin eklenmesi için ÇED süreci başlatıldı. İlavelerle santralin kurulu gücünün 21 MW’tan, 42 MW’a yükseltilmesi hedefleniyor.


TÜRBİN SAYISI 14 OLACAK
Küçük Menderes Havzası’nda Ödemiş, Bayındır, Kiraz, Beydağ’da rüzgar enerjisi santrali projeleri için çalışmalar sürerken, bölgedeki ilk rüzgar santrali olan ve Tire sınırları içerisinde faaliyete geçen Ödemiş Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES) kurucusu “Tayf Enerji” kapasite artışı kararı aldı. 52 buçuk milyon liralık projeye göre mevcut 7 rüzgar türbinine 7 adet rüzgar türbini daha ilave edilerek kurulu güç 42 MW’a yükseltilecek.  


HEDEF YILDA 147 MİLYON KİLOWATT SAAT ELEKTRİK ÜRETMEK
Proje dosyasına göre, türbinlerin kurulacağı sahalarda yapılacak kazı işlerinin yaklaşık 8, yapı işlerinin 6, tesis edilmesinin ve elektrik ile ilgili bağlantıların ise 2 ayda tamamlanması daha sonra denemeye alma ve işletmeye alma olmak üzere toplam 24 ayda tüm çalışmaların tamamlanması ön görülüyor. Ödemiş RES’te, yılda 73 buçuk milyon kwh enerji üretildiği belirtilirken yeni türbinlerin kurulup faaliyete geçmesiyle yılda toplam 147 milyon kwh enerji üretimi hedefleniyor. Mevcut türbinlerin batısına kurulması planlanan her biri 3 MW’lık 7 yeni türbin ile üretilecek elektrik enerjisinin Ödemiş RES Trafo Merkezi’nden 154 kV Tire TM orta gerilim bağlantı noktasına iletilmesi planlanıyor.


ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI
Tire’ye bağlı Büyükkemerdere, Küçükkemerdere ve Dallık köyleri yakınlarında yer alan Ödemiş RES’le ilgili kapasite artışı için İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ÇED süreci resmen başlatıldı. Konuyla ilgili İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “İzmir ili Tire, ilçesi Dallık, Büyükkemerdere ve Canbazlı mevkiindeki Tayf Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Ödemiş Rüzgar Enerji Santrali (21MWe/21MWm'den 42MWe/42MWm) kapasite artışı projesi ile ilgili olarak İzmir Valiliğimize sunulan dosyayı Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17’nci maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi. 

Editör: Haber Merkezi