misirTire’de ziraatla uğraşan ve ÇKS’ye kayıtlı şekilde gerçekleştiren çiftçilerin çalışmaları, üretimleri ve hasat miktarları ile ilgili verilerden elde edilen 2011 yılı Tire ziraat istatistiki bilgilerine göre, geçen yılın görünümü şöyle oldu.

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

Tire İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzman personeli ve Müdürü İbrahim Soylu’dan elde edilen bilgilere göre ilçemizde geçen yıl en çok rağbet gören ve tarımı yapılan ürün mısır.

TİRE’DE 5 BİN 83 ÇİFTÇİ, 236 BİN 402 DEKAR ALANDA TARIM YAPMIŞ

İlçemizde toplam 5 bin 083 adet çiftçinin bulunduğu ve bunların aileleri ile birlikte ilçe nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirten Soylu, rakamlarla geçen yıl Tire’nin durumunu özetledi. Toplam 236 bin 402 dekarlık bir alanda ziraat çalışmalarının yapıldığı ilçemizde, bu alanlardan elde edilen ürünlerin % 30’unu ‘mısır’ oluşturmakta.

Ürün çeşitliliğinin bol olduğu ilçemizde, mısırdan sonra geçen yılın en çok tarımı yapılan ürünleri şöyle; kırmızı biber, domates, pamuk, zeytin, kavun, karpuz, incir, buğday, şeftali, dut, kestane. Yıl içerisinde iki kez ürün alma durumunun olduğu, iklim ve toprağın buna uygun durumda bulunduğu ilçemizde buğdayın üzerine salajlık mısır veya buğdayın üzerine lahana şeklinde birçok ikili tarım uygulamaları bulunmakta.

RAKAMLARLA 2011 YILINDA TİRE TARIMI

2011 yılında Tireli ziraatçılara toplamda 2 milyon 078 bin 562 lira mazot ve gübre desteği yapıldı. Toplam 1700 üretici yem bitkisi desteklemesi için başvurdu. 62 bin 742 dekara mısır slajı ekimi yapıldı. 18 bin 561 dekarlık alana yem bitkisi ekimi yapıldı ve bu iş için 4 milyon 129 bin 915 lira devlet desteği alındı.

Bölgemizde genellikle organik tarımın yapıldığı ürün ‘incir’. Dünyanın en güzel ve kaliteli incirlerinin de yetiştiği ilçemizde son üç yıldır organik tarımın yapıldığı alanlar toplamda 8 bin 273 dekarlık bir alanı oluşturmakta. İlçemizde 6 bin dekarlık alanda şeftali üretimi yapılmakta. Şeftali üretiminde geçen yıl 40 üretici ile başlatılan ‘pilot’ uygulamada, kontrollü ilca kullanımı gerçekleşti. Alınan sonuçlar oldukça sevindirici. Bu yıl alınan mahsullerde yapılan laboratuvar analizlerine göre kimyasal ilaç kalıntısına rastlanılmadığı ve ürünlerin sağlık açısından oldukça kaliteli oldukları saptandı.

Pamuk üretiminin hızla düştüğü geçen yıl, şeftali üretiminin arttığı ifade edildi. Yaklaşık 36 bin dekarlık alanda yapılan buğday ekiminin ise iyi ürün verdiği ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi