Ercan ÇELİK

Dünya çapında örnek kırsal kalkınma modeli olarak gösterilen Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, makina parkuruna eklediği ilaçlama droneuyla ortaklarının tarlalarını ilaçlamaya başladı.

Klasik yöntemlere göre hem zamandan hem de maliyetten tasarruf eden üretici, havadan ilaçlamayla aynı zamanda ilaçlama sebebiyle yaşanan verim kaybı ile karşılaşmayacak.

Tire'ye bağlı Hasançavuşlar Köyü'nde bir buğday tarlasında yapılan uygulamaya Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ile birlikte Tire İlçe Tarım Müdürü Mustafa Evran da katıldı.

“TEKNOLOJİYİ YAKALAYAMAZSAK REKABET ŞANSIMIZ KALMAZ”

Türkiye’de ortaklarını havadan ilaçlama teknolojisiyle buluşturan ilk kooperatif olan  Tire Süt Kooperatifi’nin Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Çiftçiyi Türkiye’de İHA teknolojisiyle buluşturan ilk ve tek kooperatifiz. Teknolojik gelişmeleri yakalamak zorundayız eğer bunu başaramazsak dünya piyasasında rekabet şansımız kalmaz. Çiftçinin hizmetine sunacağımız bu İnsansız Hava Aracı (İHA) ile ilaçlama hizmeti vererek, ürünlerde verim ve kalite düşüklüğüne neden olan hastalıklarla mücadele edeceğiz. Buğdayda büyük verim düşüklüğüne neden olan sarı pas hastalığını ve mısırda kurtlanmayı önleyeceğiz. Özellikle mısırda kurtlanma, boy atınca oluşuyor ve bu süreçte traktörle tarlaya girilemediği için ilaçlama karadan yapılamıyor.  Bu teknolojiyle ilaçlama havadan yapılabildiğinden bu sorun ortadan kalkıyor. Ayrıca ilacı ekonomik kullandığı için maliyeti düşürürken çevreye verilebilecek zararı da engelliyor. Amacımız Türkiye’nin büyük çoğunluğunu oluşturan ve bu teknolojiyi alma gücü olmayan küçük üreticiyi, bugün gittikçe vahşileşen kapitalist sistem içinde yok olmaktan kurtarıp onların devamlılığını sağlamaktır.” Şeklinde konuştu.

“İLKLERE İMZA ATMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Eskiyörük, “Tire Süt Kooperatifi olarak bugüne kadarki tüm yatırımlarımızda Atatürk’ün uygulamalarını kendimize kılavuz edindik. Ulu Önder’in, Türk tarımını geliştirmek için gösterdiği yoldan hiç sapmayan kooperatifimiz bugün de aynı anlayışla çiftçiyi yüksek teknoloji ile buluşturuyor.

Bu hizmeti diğer iş makinalarında da olduğu gibi ticari bir amaçla değil, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yararlanabilmesi için maliyetine yapacağız. 

Sütte kalitenin sağlanmasında soğuk zinciri oluşturan, makine parkı kurarak gelişmiş üretim aletlerini küçük üreticiyle buluşturan, en uzaktaki süt tankının miktarını ve ısısını merkezden kontrol edebilecek alt yapıyı kuran, paneller ile sütü güneşle soğutan, Okul Sütü Projesini uygulayan ve bunu sorunsuz devam ettiren ilk ve tek kooperatifiz.

Tire Süt Kooperatifi olarak bundan sonra da dünyada örnek gösterilen modelimizin Tük tarımının yol haritasında bir devlet politikası olması için mücadele etmeye devam edeceğiz.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi