Başarılı projeleriyle üreticinin kalkınmasını sağlarken aynı zamanda tüketiciye de sağlıklı ve kaliteli ürünler sunan Tire Süt Kooperatifi’ne, Birleşmiş Milletler FAO ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından iki ödül birden verildi. 
Birleşmiş Milletler FAO “Kırsalın Refahının Arttırılması Ve Sosyal Koruma Başarı Ödülü”nü vererek Tire Süt Kooperatifi’ni sosyal koruma konusunda da dünyadaki en başarılı model olarak seçerken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise “Güvenilir Gıda Üretimi Başarı Ödülü”ne layık gördü. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda düzenlenen törende Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük’e ödülleri Tarım Bakanı Kudbettin Arzu ve FAO Üst Düzey Politikalar Temsilcisi Ariella Glinni verdi. 

FAO’nun Türkiye’de bu alanda verdiği ilk ödülü almaktan İzmir adına gurur duyduğunu belirten Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük, Tire Süt Kooperatifi gibi örneklerin sayısının artması için 3 yılda 60’ın üzerinde ili gezerek üreticileri örgütlemek için toplantılar düzenlediğini söyledi. 



AÇLIK VE SAVAŞI ÖNLEMEK İÇİN KOOPERATİFLEŞMELİYİZ

Dünyadaki açlık sorununun temelinde gıda dağılımı adaletsizliğinin büyük payı olduğuna değinen ve bunu sorunun da kooperatifleşmeyle çözüleceğinin altını çizen Eskiyörük şunları söyledi:

“Uluslararası verilere göre; Dünyada insanoğlunun ihtiyacı olan gıdanın 2,5 misli üretilmektedir. Buna rağmen açlık sınırında yaşayan 800 milyonluk nüfus var ve ne acıdır ki her yıl 10 milyon çocuk yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybediyor. 

Yılda 1 trilyon dolarlık gıda israf edilirken 500 milyon insan dengesiz ve aşırı beslenmeden obezite tedavisi görüyor. Bu gıda israfı önlenirse dünyada aç nüfus kalmayacak. Bunu sağlamanın yolu da kooperatifleşmedir. Çünkü kooperatifler öncelikle bulunduğu bölgedeki refahı arttırmaktadır. Kooperatifler sayesinde adil dağılım sağlandığı gibi aynı zamanda, üyelerine sosyal koruma da sağlamaktadır. Bu yüzden Dünyada açlığı ve savaşı önlemek için yol haritamız tekelleşme değil, kooperatifleşme olmalıdır.”

Türkiye’nin en önemli kalkınma gücünün tarım olduğuna değinen Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük, ülkemizde Tire Süt gibi örneklerin artması için devletin destekleme politikalarını oluştururken kooperatifleşmeyi teşvik edici tedbirler alması gerektiğini vurguladı. 


Editör: Haber Merkezi