Hürriyet Gazetesi'nden Burcu Taner Karatay'ın haberi, geçtiğimiz gün Hürriyet Ege'nin manşetinde "Tire Uçtu!" başlığıyla yer aldı.

 

Karatay'ın haberinde şu ifadeler yer aldı;

İzmir’de 2015’te konut fiyatları, yüzde 18 artı. Metrekare fiyatları 2 bin 124 liraya yükseldi. Konut fiyatlarının en çok arttığı ilçe ise yüzde 31 ile Tire oldu.

Girdi fiyatlarındaki dalgalanmalar, seçimler ve kentsel dönüşüm hamleleriyle bir yılı geride bırakan İzmir gayrimenkul sektörü, 2015’i fiyat artışıyla kapattı. Hürriyet Emlak, İzmir’in 2015 yılı konut fiyat endeksini açıkladı. Buna göre 2014’te metrekaresi bin 808 lira olan konut fiyatı, 2015’te yüzde 18 yükseldi. 2 bin 124 liraya ulaştı. İzmir’de fiyatların en çok arttığı ilçe de Tire oldu. İlçede bir yıl içinde ortalama konut fiyatı yüzde 31 artarak metrekaresi bin 250 TL mertebesine ulaştı. Urla’da metrekare fiyatları yüzde 28 artışla 2 bin 778 TL’ye, Çiğli’de yüzde 25’le bin 667 TL’ye yükseldi. 3 ilçeyi Menderes, Karşıyaka, Balçova, Güzelbahçe, Kemalpaşa, Bornova, Foça, Buca, Çeşme, Karabağlar, Gaziemir, Bayraklı, Menemen, Konak izledi. En az artış gösteren ilçe ise yüzde 8’le Aliağa oldu.

EN PAHALI ÇEŞME

Hürriyet Emlak verilerine göre evlerin metrekare fiyatları da dikkat çekiyor. Çeşme, metrekaresi 5 bin 272 TL ile en çok el yakan ilçe oldu. Onu 3 bin 255 TL ile Narlıdere ve 2 bin 813 lirayla Güzelbahçe izledi. Bornova, Karşıyaka ve Balçova gibi merkezi ilçelerde de konutların metrekare fiyatı 2 bin 400-2 bin 500 TL civarında gerçekleşti.


ÜRETİCİ TEDİRGİNDİ

Verileri değerlendiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, 2015’te yaşanan konjonktürel duruma işaret etti, döviz iniş çıkışlarının inşaat malzemelerinde büyük oynamalara neden olduğunu kaydetti. Üreticinin bu gelişmelerden kaynaklı tedirgin olduğunu söyleyen Nasır, “Alacağımız malzemeleri yüksek kurlarla almaya başladık ve girdi maliyetlerimiz yükseldi. Bu satış fiyatlarına da yansıdı. 2015 sektör açısından hiç iyi olmadı. Beklentilerimizin çok altında seyretti. Bundan sonraki süreçte toparlanma bekliyoruz, Tire’deki artış lokal. Yeni projelere bağlı ve talepten kaynaklanıyor”

Editör: Haber Merkezi