İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hem okul öncesi yaş grubundaki çocukların sağlıklı beslenmesine katkıda bulunmak hem de süt üreticilerini desteklemek amacıyla başlattığı "Süt Kuzusu Projesi" üçüncü yılını doldurdu. Sözleşmeli üretim modeliyle Tireli süt üreticilerinden temin edilen sütlerle 2012 yıl Eylül ayında başlanan projede bugüne kadar 26 milyon litre süt dağıtıldı.

 

Büyükşehir Belediyesi, 59 ayrı ekiple Karşıyaka, Bornova, Bayraklı, Çiğli ilçesinde, Buca, Karabağlar. Konak, Balçova, Narlıdere, Gaziemir, Güzelbahçe ilçeleri ile Urla Zeytinalanı Mahallesi, Menemen Ulukent, Koyundere ve Asarlık mahalleleri dahil olmak üzere 384 mahallede kapı kapı dolaşarak süt dağıtıyor. Dağıtımlara devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, çok beğenilen sağlıklı ve lezzetli sütleri, Tire ilçesi ve çevre köylerdeki yaklaşık 2 bin üreticinin ortak olduğu Tire Süt Kooperatifi’nden temin ediyor.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilk kez süt dağıtmaya başladığı "Okul sütü" projesi, Tire ve civarındaki süt üreticilerine önemli katkı sağladı. 2008 yılında büyük bir kriz yaşayan üreticiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin "Okul Sütü Projesi"ni Tire Süt Kooperatifi ile uygulamaya başlamasıyla rahatladı. Tire Süt Kooperatifi ile uygulanan bu proje, sadece kooperatif üyelerine değil bütün bölge üreticisine de yarar sağladı ve düşmekte olan süt fiyatlarını dengeledi. Okul sütü projesinin başladığı ilk günlerde sütünü bile satamayan üreticinin gelirinde gözle görülür bir gelişme oldu. Tire’deki süt üretimi ciddi biçimde artarak bölgede yeniden önemli bir sektör haline geldi. Tire Süt yetkilileri, proje sayesinde köyden kente göçün de önüne geçildiğini söyledi.

 

Bu önemli proje, 2012 yılının Eylül ayında şekil değiştirerek "Süt Kuzusu"na döndü. Milli Eğitim’in ilköğretim okullarına süt dağıtma kararı üzerine projesini "0-5 yaş arasındaki çocukların evlerine kadar süt götürme" şekline dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 40 binle başladığı bu dağıtım ağını her geçen gün genişleterek 116 bin haneye ulaştı. 2014 yılı sonuna kadar 0-5 arasındaki çocukları kapsayan proje, ege üniversitesi tıp fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklara Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri ve Eşrefpaşa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları’nın görüşleri doğrultusunda, 2015 yılı itibariyle 1-5 yaş arasındaki çocuklar için uygulanmaya başladı. 2014 yılında dağıtılan süt miktarı 11 milyon 740 bin litreye çıktı.

Editör: Haber Merkezi