Bayındırlı yöneticiler, patlak veren süt krizini el birliği ile çözdü. Kızılcaova mahallesinde yıllardır süt toplayan tüccarın piyasa şartları nedeniyle üreticiden süt alımını ani bir kararla bırakması sonucu başlayan krizi Bayındır Kaymakamı Barboros Baran, Ziraat Odası ve Süt Birliği ortaklaşa çözdü. Kaymakam Baran liderliğinde oluşturulan “güç birliği”, Tire merkezli Ekinci Süt Ürünleri firması ile temasa geçti. Süt üreticisinin ortada kaldığını öğrenen Ekinci Group Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Ekinci ise bir an bile tereddüt etmeden yöre üreticisine sahip çıktı. Firma, Kızılcaovalı toplam 28 üreticiden günde 20 ton civarında süt alımına başladı. 

“SAHİPSİZ DEĞİLSİNİZ”
Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Amışlar’ın daveti üzerine Kızılcaova’da süt üreticileri ile bir araya gelen Necdet Ekinci üreticilerle yaptığı toplantıda “korkmayın sahipsiz değilsiniz” mesajı verdi. Toplantıya, Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar, Ekinci Group yöneticisi Tolga Ekinci, Firmanın süt alım Müdürü Ali Yıldırır, Bayındır Süt Birliği Başkan Yardımcısı Murat Dinç yönetim kurulu üyesi Abdurrahman Avcıoğlu, Kızılcaova muhtarı Halil Yener ile üreticiler katıldı. 

“ARZ VE TALEP DENGELENMELİ”
Bölge genelinde günlük 250 ton civarında süt topladıklarını hatırlatan Necdet Ekinci, süt üreticisinin mağduriyetine duyarsız kalmadıklarını söyledi. Zor günlerde üreticiye sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Ekinci, “Üreticinin alın teri bizim için sütten bile değerli. Üreticinin para kazanması için üretimde devamlılık esas alınmalı. Hayvancılık sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıları biliyoruz. 3 ayağı bulunan sütteki krizi, üretici, toplayıcı ve sanayici el ele vererek birlikte çözmeli. Süt verdiğimiz sanayicinin firmamıza desteği dolaylı yönden süt üreticisine yansıyor.  Arz fazlası üretim fiyatları düşürdü. Firma olarak şartlar gereği her gün 25 ton sütü toz haline getiriyoruz. 40 ton sütü ise peynir yapıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in iyi niyetli çabalarının farkındayız. Bakanlık süt ineklerinin kesilmemesi yönünde valilere talimat vermiş.  Süt hayvanlarının kesimhanelere gönderilmemesi için sütün bol olduğu dönemde Et ve Balık Kurumu tarafından alınarak süt tozu haline getirilmesi gerekir. Böylelikle, piyasadaki arz ve talep dengelenir. Et ve Balık Kurumu devreye girerse, hiçbir yerde 1 kilo süt bile ziyan olmaz” dedi.

“HAYVANCILIK YAŞATILMALI”
Et ve sütte yaşanan krize anlam veremediğini belirten Ekinci şöyle devam etti. “Ette sıkıntı varsa hayvan az demektir. Hayvan az ise sütte niye sıkıntı yaşanıyor?  Maliyetler son derece yüksek. Yem ve gübrede KDV kalkmasına rağmen bu üreticiye yeterince yansımadı. Süt üreticinin kullandığı yem faturasındaki KDV miktarı üreticinin hesabına yatırılması çözüm yolunda önemli bir adım olabilir. Öncelikle büyükbaş hayvan ithalatı yasaklanmalı. Devlet teşvik veriyor diye mühendisi, doktoru hayvancılık yapmaya başladı. Gerçek anlamda üreticiler bu işi yapmalı. Hayvancılık sektörü yaşatılmalı. Sütteki kriz yeni iç ve dış pazarlar yaratarak ve tüketimi arttırarak çözülmeli.” 

BAKAN ÇELİK’E TEŞEKKÜR ETTİ
Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar “ Bakanımız Faruk Çelik başta olmak üzere Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar krizin aşılması yönünde büyük bir gayret gösteriyor.  Bakan Çelik’in, her gün en az 1 saatini üreticinin görüşlerine ayırdığını biliyoruz. Kendisini Bayındır’a davet ediyoruz. Böylesine iyi niyetli çabalar varken, süt üreticisi tam aksine zor günlerinde ilçedeki yerel yönetimden hiçbir şekilde destek görmedi. Onlar, sütün üretici tarafından sokaklara dökülüp, fiyatların protesto edilmesini istiyor. Üreticiyi düşünen yok. Hepsi, siyasi rant peşinde. Oysa, köylü gerçek anlamda milletin efendisidir” şeklinde konuştu.

SOĞUTMA TANKI VE ALIM MERKEZİ KURULACAK
Üreticilerden Turgay Şahinoğlu ise “Tüccar 1 hafta önce haber vermeden yöreden süt alımını bıraktı. Üstelik, ‘sütünüzün kalitesi düşük’ dediler. Yıllardır sütümüz kaliteliydi de şimdi mi kötü oldu? Bizlere sahip çıkan Ekinci Süt firması ilerleyen günlerde köyümüze soğutma tankı ile alım merkezi kuracak” dedi.

Editör: Haber Merkezi