Saman Fiyatlarıİzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, saman fiyatlarının geçen yıla göre 3 kat artmasına müdahale edilmediği takdirde hayvancılığın tehlikeye gireceğini belirterek, bakanlığın ivedilikle duruma el koyması ve acil eylem planı hazırlaması.

İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, saman fiyatlarının geçen yıla göre 3 kat artmasına müdahale edilmediği takdirde hayvancılığın tehlikeye gireceğini belirterek, bakanlığın ivedilikle duruma el koyması ve acil eylem planı hazırlaması gerektiğini kaydetti.

Eskiyörük, yaptığı yazılı açıklamada, hayvancılık sektörünün süt krizi dolayısıyla 4 yıl önce büyük bir yıkıma uğradığını, süt fiyatlarının aşırı düşmesi sonucu üreticinin çaresizlikten hayvanına bakamaz duruma gelip binlerce süt ineğini kesime gönderdiğini hatırlattı.

Bu durumun ardından Türkiye'nin ithalata mahkum kalarak, krizin bedelini üretici ve Türkiye'nin çok ağır ödediğini aktaran Eskiyörük, gelinen süreçte her şey normal seyrinde giderken bu defa başta saman olmak üzere ciddi bir yem krizinin ortaya çıktığını anlattı.

Eskiyörük, şu görüşleri dile getirdi:

"Yem fiyatlarının bugünkü durumu ile üretimin devam ettirilmesi maalesef mümkün değildir. Saman, hayvanın sindirimini sağlayabilmesi için mutlaka kullanılması gereken bir üründür. Aksi takdirde hayvanlarda asidoz oluşarak kesilmeleri zorunlu hale gelir. Üretici fiyat yüksekliğinden ve sağlık sorunlarından dolayı hayvanlarını kesime gönderirse artık Türkiye hayvancılığı tamamen dışa bağımlı hale gelecektir. Ayrıca saman fiyatlarının geçen yıla göre 3 kat artmasına müdahale edilmediği takdirde hayvancılığımız tehlikeye girecektir. Çözüm olarak, ilgili bakanlık bu defa piyasaya müdahale etmekte daha önce olduğu gibi gecikmemelidir. Bakanlık ivedilikle duruma el koyarak acil eylem planı hazırlamalıdır."

Türkiye'de saman üretiminin azlığını görerek, deposunda saman stoklayanların önünü kesecek bir hamle geliştirilmesi gerektiğini belirten Eskiyörük, başta saman olmak üzere kaba yem fiyatlarının aşırı yükselmesinin spekülatif bir durum olduğunu kaydetti.

Eskiyörük, tarım ve hayvancılık konusunda spekülatif hareketlerin önüne geçilmediği takdirde üreticilerin işletmelerini birer birer kapatmalarının kaçınılmaz olacağına değinerek, "Bu doğrultuda tarıma dayalı sanayi ağır darbe alacak, yem konusunda kıvılcımlanan kriz, büyük bir ekonomik kayıp olarak dalga dalga tüm ülkeye yayılacaktır. Tarımsal üretim, sanayi ve pazarlama dengesinin bozulması ülke genelinde sosyal krizleri tetikleyecektir" dedi.

Editör: Haber Merkezi