Kültür mantarı yetiştirme uygulamalı eğitim kurslarını ilk olarak ‘şapkalı kültür mantarı’ ile başlatan Halk Eğitim Merkezi, şimdi de ‘istiridye kültür mantarı’ yetiştirme uygulamalı eğitim kursları vermeye başladı. Daha önceki kurslarda olduğu gibi, istiridye mantarında da eğitimi Tire İlçe Gıda Tarım eski müdürü İbrahim Soylu tarafından eğitimler verilmekte.


MANTAR ÜRETİMİ HER YERDE YAPILABİLİR
Türk mutfağında eskiden beri tüketilen ve de sevilen mantarın ‘kültür mantarı’ şeklinde tarımsal üretiminin yaygınlaşması ile pazarlarda değişik mantar çeşitlerini daha çok görülmeye başlandı. Diğer tarımsal ürünlerin aksine toprağa, tarlaya ihtiyaç duymadan daha kolay şartlarda ve az bir masrafla üretimi yapılan kültür mantarı, aileler için ek bir gelir kaynağı olabilmekte. 

‘ŞAPKALI MANTAR’ VE ‘ÎSTİRİDYE MANTARI’
İlk olarak “1 Mart-25 Nisan” döneminde mantar kursları verdiklerini ve sonrasında bu kursları, “örtü altı sebzecilik” ve “orkide ve salep yetiştiriciliği” kursları ile birlikte devam ettirdiklerini söyleyen kurs öğretmeni İbrahim Soylu, “Kültür mantarı yetiştiriciliği kursu ilgi gördüğü için devam etti. Şapkalı mantar ile başlayan sürece şimdi istiridye mantarını da ekledik” dedi.

BÜYÜK BÖLÜMÜ UYGULAMA OLAN TOPLAM 192 SAAT EĞİTİM
Kültür mantarı yetiştirme konusunda da kısaca bilgiler veren Soylu, “Mantar çok farklı kapalı ortamlarda yetişebilir. Yeter ki istediği sıcaklık ve nem oranını sağlayın ve sürdürün. Mantar yetiştirmede önemli iki husus var. Kompostunun dikkatli ve temiz bir şekilde hazırlanması ve iklimlendirme şartlarına dikkat edilmesi. Şapkalı mantar hasat almak yaklaşık 3 ay kadar bir süre, istiridye mantarında ise 2 ay gibi bir süre almakta. Kurslarımız devam ettiği sürece yeni üreticiler yetişecek. İleride ‘Tire Mantar Yetiştiriciler Birliği’ kurmayı hedeflemekteyiz. Kursumuz haftanın 5 günü olmak üzere haftada 30 saat, toplamda ise 192 saat sürmekte. Büyük bölümü uygulamalı olan kursta eğitim alan kursiyerler tüm aşamaları uygulayarak öğrenmekte.” Şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.
 

Editör: Haber Merkezi