Kentsel Dönüşüm TireTire’de yapılan dairelerde arz fazlalığı olduğunu ifade eden Tireli müteahhitler, ‘kentsel dönüşüm’ çerçevesinde plansız olarak yapılacak olan yeni binaların inşaat sektörünü komple bitireceğini ifade etti.

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yapılacak olan ve TOKİ tarafında inşaa edilecek olan konutlarla ülkemizdeki depreme dayanıksız ve kentsel yapıya aykırı yapılar yıkılacak ve yeni yapılar inşa edilecek. Bu kapsamda pilot il olarak seçilen bölgelerden biri olan İzmir’de de kapsamlı çalışmalar başlayacak.

İzmir’de kentsel dönüşüm kapsamında imar çalışması yapılacak olan merkezlerden biri olan ilçemiz Tire’de de belirli mahalle ve mevkilerde bulunan çarpık ve depreme dayanıksız eski yapılar yıkılacak ve yerine yaklaşık 1500 civarında konut yapılacak.

Mevcut gelişmeleri yakından takip eden Tireli müteahhitlerin oluşturduğu Tire Müteahhitler Derneği üyeleri önceki gün, Otel Tirem’de Dernek Başkanı Nihat Koç liderliğinde bir araya gelerek, kendilerini kaygılandıran ‘kentsel dönüşüm’ çalışmaları konusu görüştü.

Koç İnşaat, Küçükler İnşaat, Solmazlar İnşaat, Çapkan İnşaat, Solmaz Yapı, Tua İnşaat, Fakı İnşaat, Solmaz Grup, Barak İnşaat, Art-Stil İnşaat şirketlerinin temsilcilerinin katıldığı mini zirvede müteahhitler açısından önemli olan başkaca konular da görüşüldü.

 

TİRE’DE 1000 DAİRE ARZ FAZLASI VAR, 1500 DAİRE DE TOKİ YAPACAK

İlçede 60 müteahhit firmasının yer aldığını ve çalışma sürdürdüğünü ifade eden Tire Müteahhitler Derneği Başkanı Nihat Koç, bu sektörün inşaat işçileri ve diğer yan firma ve işletmelerle binlerce kişiye hitap ettiğini, onbinlerce kişinin ekmek kapısı olduğunu belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sevk ve idaresinde yürütülecek olan ‘kentsel dönüşüm’ yasası ve planının bazı yönleriyle kendilerini kaygılandırdığını ifade eden Koç, toplantıda dernek üyesi arkadaşlarına kesinlikle uzun vadeli yatırım ve çalışmalara girmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

Pilot iller arasında yer alan İzmir’de kentsel dönüşümün ilk başlayacağı yerleşim yerlerinden olan Tire’de çarpık kentleşme içerisinde olan ve depreme dayanıksız olan mahalle ve bölgelerdeki yapıların yıkılacağını ve yerine yaklaşık 1500 kadar konutun TOKİ tarafında yapılacağını belirten Koç, “ Mevcut durumda bile Tire’de 1000 civarında konut fazlalığı söz konusu iken, yeni yapılacak olan 1500 konutun biz müteahhitleri ve tabi ki tüm inşaat sektörünü bitirme noktasına getirmesi riski doğacaktır.” şeklinde konuştu.

 

BAŞKAN İLE GÖRÜŞME KARARI ALINDI

Yapılan toplantıya katılımın düşük olması sebebiyle daha geniş katılımlı ikinci bir toplantı yapma ve gelişmelerin önemini daha iyi anlatma kararı alan müteahhitler, ayrıca Belediye Başkanı ile görüşme veya Başkan Çiçek’i ikinci toplantıya davet etme kararı da aldı.

Tire’de dairelerin hak ettiği değerden satılmadığını ve bundan dolayı sıkıntılı şartlar içerisinde kaldıklarını ifade eden Koç, Tireli müteahhitler olarak ortak yapı marketi açma kararı aldıkların belirtti. Koç, Tire’de dairelerin satış fiyatının net metrekare üzerinden bile bin lirayı geçmediğini, oysa bu durumun Ödemiş’te daha fazla olduğunu belirtti ve sanıldığı gibi yüksek karlara çalışmadıklarını ve birçok müteahhidin zor durumlar yaşadığını söyledi. Koç mevcut gelişmeleri değerlendirecekleri, Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in de katılımını bekledikleri ikinci toplantıyı 10-15 gün içerisinde yapacaklarını da açıkladı.

Editör: Haber Merkezi