Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişmesi yeni yapılan yatımlar, fabrikaların çoğalması ve inşaat sektörünün hızlı ilerlemesiyle Tire, bölgede atağa geçmiş durumda.
İş ve işçi sayısının artması ile birlikte bölgemizde İş Sağlığı ve Güvenliği de ayrı bir öneme sahip oldu. Kamu kurumları, belediyemiz, odalar, dernekler, işverenler ve işçiler hep birlikte iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için bir seferberlik oluşturmuş durumda.
Bu seferberlikte ilçemizin bu konuda ilk ve öncü firması olan Tire Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Çalışma Bakanlığından aldığı yetki belgesi ile uzun yıllardan bu tarafa bölgemizde iş sağlığı ve güvenliği üzerine hizmet vermekte.
Bünyesinde Çalışma Bakanlığından sertifikalı A-B-C sınıfı İsg Uzmanları, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığından belgeli İşyeri Hekimleri ve Hemşireleri ile İzmir, Aydın, Balıkesir ve Manisa illerinde hizmet veren Tire OSGB bölgede 10.000 in üzerinde işçiye hizmet vermekte,  845 firma ile iş ortaklığı ve danışmanlık yapmakta.

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR
Tire OSGB bir sosyal sorumluluk olarak ağaç yaşken eğilir düşüncesi ile güvenlik kültürü çocuk yaşta öğrenilmeli diyerek bölgemizdeki pek çok okul ve kreşte görsel eğitimler, sunumlar yapmakta etkinlikler düzenlemekte iş sağlığı ve güvenliğinin önemini çocuklara anlatıyor.

ÇİLE SONA ERDİ
Gazetemize Konuşan Firma Kurucusu İş Güvenliği Uzmanı Kadir Ogurlu, “Bölgemizde işverenlerin ve işçilerin büyük sıkıntılarından biri personel alımlarında ve işe girişte yapılması gerekli sağlık tetkikler oluyor. Bu tetkikler personel henüz işe başlamadığı ve sigortalı olamadığı için devlet hastanesinde yüksek meblağlara ulaşmakta, özellikle gıda sektörü, kimya, maden ve metal sektörü gibi meslek hastalığına sebep olabilecek sektörlerde bu tetkiklerin sayısı daha da artmakta ve fiyatı yükselmektedir. İlçemizde özel hastane bulunmaması sebebi ile işçiler genelde Torbalı, Ödemiş ve İzmir e sağlık tetkiklerini yaptırmaya gitmekte, işe alım süreci haftaları bulmakta ve tetkik sonuçları için defalarca yol gidilip gelinmekteydi. Tire Ortak Sağlık Güvenlik Birimi işveren ve işçilerin taleplerini de dikkate alarak laboratuvar ve sağlık tarama tetkik hizmetlerini bünyesine almış, TSE, Türkiye Atom Enerji Kurumu, Çalışma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından gerekli belgeleri almıştır. Bünyesine aldığı diplomalı Odyometrist, Tıbbi Laborant, Radyoloji Teknikeri ve bu tetkikleri yorumlayacak Doktorları ile bu hizmeti Tire de vermeye başlamıştır. İşçi işe başlarken tek adreste İş güvenliği eğitimini alacak, fiziki sağlık muayenesini olacak, Akciğer filmi, Odyometri, Solunum fonksiyon testi, Kan tahlilleri, Biyokimya, Portör testlerini yaptırıp İşe Giriş Sağlık Muayene Formu ve İş Güvenliği Eğitim sertifikası ile işverene gidip işe başlayabilecektir.” Dedi.

PERSONEL VE İŞVEREN İÇİN İŞLER KOLAYLAŞIYOR
Periyodik sağlık kontrollerinin personel ve işveren açısından külfet olmasının da önüne geçtiklerini vurgulayan Ogurlu, “6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanuna göre bu tetkiklerin işçi sağlığını kontrol altında tutmak ve takip edilebilmek amacı ile periyodik olarak yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Bilindiği üzere çalışan işçinin sağlık muayenesi için vakit ayırması hem iş gücü kaybına sebep olmakta hem de personel ve işveren için bir külfet oluşturmaktadır. Bu sebepten dolayı Tire OSGB bu sağlık hizmetini yerinde vermek amacı ile Mobil Sağlık Tarama Aracı da bünyesine katmış, son teknoloji DR sistemi ile çalışan dijital Akciğer PA sistemi ile aracı donatmış durumdadır. İşletmelerde uygun bir noktaya kurulacak mobil sağlık aracında çekilen filmler anında Radyoloji Uzmanı Doktor ve İş yeri hekiminin bilgisayarında görünmekte ve yorumlanmaktadır. Yine Odyometri, Solunum fonksiyon testi, portör muayeneleri, kan tahlilleri, göz muayeneleri işletmede gerçekleştirilmekte olup bu sayede firma işi durdurmadan işçisinin sağlık durumunu takip edebilecekler ve meslek hastalıklarının önüne geçebileceklerdirler. Aynı zamanda yasal zorunluluklarını da yerine getirmiş olacaklardır.Tire OSGB tahlil ve tetkik sonuçlarını çalışıp en geç 2 gün içerisinde yorumlayarak işletmeye ve işletmenin işyeri hekimine teslim etmektedir.” Şeklinde konuştu.

ASLA OLMAZ DEMEYİN!
İş sağlığı ve güvenliğinin önemine dikkat çeken Kadir Oğurlu, “İş Sağlığı ve Güvenliği büyük küçük herkesi ilgilenmektedir. Yaşanacak olan bir kaza veya meslek hastalığı başta kazazede olmak üzere, kazazedenin ailesi çocukları, işveren ve işyerini olumsuz etkilemekte, iş gücü kaybına, firmanın isminin lekelenmesine, yaralanmalara, sakat kalmaya, hatta ölümlere sebep olmaktadır.  Küçük bir kazada bile açılan kamu davaları uzun süreçler almakta, çok ciddi maliyetler ve en önemlisi huzur bozmaktadır. Bu sebeple İş Sağlığı ve Güvenliğine gereken önem verilmeli, bu konunun ciddiyetinden asla taviz verilmemelidir. Asla olmaz demeyin. Siz tedbirinizi alın. Kaza geliyorum der. Farkında olun yeter.” Dedi.


 

Editör: Haber Merkezi