izmir okul sütüOkul sütünün sadece arz fazlasının olduğu bahar aylarında dağıtılacak olması, İzmir'de 7 yıldır her okul günü süt dağıtılan 200 bin çocuğu olumsuz etkiledi.

Hükümet'in geçen yıl başlattığı uygulamanın ardından mükerrer olmaması için süt dağıtımını durduran Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendilerinin şimdi sadece 5 yaş altı çocuklara süt dağıtımı yapacaklarını açıkladı. Veliler ise çocuklara kesintisiz süt temin edilmesini isterken, üretici temsilcileri “Tarım Bakanlığı İzmir'deki bu süt dağıtımını sekteye uğratmıştır” diyerek tepki gösterdi.

Ders zilinin çalmasına sayılı günler kala okul sütü dağıtımının zamanının bahar ayları olarak belirlenmesi hayal kırıklığı yarattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tire Süt Kooperatifi ile 7 yıldır ortaklaşa yürüttüğü gelir düzeyi düşük okullarda süt dağıtımı projesi örnek olup tüm Türkiye'ye yayılınca Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu mükerrer olmaması için süt dağıtımını geçen yıl durdurdu. Büyükşehir Belediyesi, 5 yaş altı yoksul aile çocuklarına süt dağıtacak yeni bir proje yapacağını açıkladı. Bu yeni projenin ise 17 Eylül'de 46 bin aile ile başlayacağı, Ocak'ta 110 bin aileye ulaşılacağı öğrenildi. Ancak okulların açılmasına günler kala Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullara, süt arzının bol olduğu Nisan-Mayıs aylarında, süt dağıtacağı ortaya çıktı. Hükümetin uygulamasıyla İzmir'de Büyükşehir Belediyesi sayesinde haftanın beş günü süt içen 200 çocuk da bu sütten mahrum kaldı.

 

KULVARIMIZI DEĞİŞTİRDİK

Okul sütünün yeniden gündeme gelmesi üzerine DHA'nın sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 5 yaş altı çocuk bulunan 46 bin eve 15 günde bir olmak üzere ayda 8 litre süt dağıtılacağını söyledi. “Biz şimdi hükümetimizin Türkiye çapında karar verdiği, 'Ben yapacağım' dediği bir konuda 'Hayır' diyecek halimiz yok. Bütçemizde kaynak ayırmıştık. Onu bu projeye kanalize ederek yine süt projemizi sürdürmeye çalışıyoruz. '15 gün o verdi, bir ay biz' gibi bir rekabete, polemiğe kesinlikle girmek istemeyiz. Biz sadece projede kulvarımızı değiştirdik” diye konuştu.

Kocaoğlu, ayrıca iyi projelerin eleştirmek yerine iyi yönden bakmak gerektiğini de vurgulayarak okul sütünün arz fazlası olduğu dönemde dağıtılacak olması konusunu yeni duyduğunu, araştırdıktan sonra açıklama yapmasının daha doğru olduğunu dile getirdi.

 

“BAKANLIK İZMİR'DEKİ DAĞITIMI SEKTEYE UĞRATTI”

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi ise sadece arz fazlası dönemde süt dağıtılacak olmasını eleştirdi. “Burada samimiyet sorunu var” diyen Çiftçi, geçen yılki uygulamanın da alelacele yapıldığı için sürdürülebilir olmaktan uzak olduğunu savundu.

Okul sütünün sadece baharda değil bütün eğitim döneminde verilmesi gerektiğini vurgulayan Çiftçi, “Gelinen noktada sadece o güne özgü, popülist yaklaşımlar konusunda ne kadar haklı olduğumuzu görüyoruz. Samimiyseler buradan çağrı yapıyorum; daha sağlıklı nesiller ve üreticilerimizin desteklenmesi, yalnız bırakılmaması açısından okul sütü dönemsel değil sürekli olmalıdır. Aksi takdirde geçen yıllarda Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamasıyla sürekli süte ulaşan 200 bin çocuğumuz da mağdur olacaktır. Tarım Bakanlığı, İzmir'deki bu süt dağıtımını sekteye uğratmıştır” dedi.

 

"SADECE BAHARDA DAĞITMAK DOĞRU DEĞİL"

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal da “Projeyi süt arzına bağlamak son derece yanlıştır. Çocuklar için gerekli olan kalsiyum ve protein ihtiyacının karşılanması için sadece bahar döneminde süt dağıtmak doğru değildir. Bu indirgemeci bir anlayıştır. Devamlı yapılmalı, okul açıldığında başlamalı, kapandığında sona ermelidir. Bu İzmir'de hep böyle uygulandı. Bakanlık projeye başlayınca geri çekilinmesi ve başka projeye başlanması da çok doğru bir adımdı” değerlendirmesini yaptı.

 

ÜRETİCİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise, “Okul sütüne arz fazlasının eritilmesi diye bakılmamalı. Birinci dönem uygulanacak olmaması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Bu biz üreticiler için bir umuttu. Bu tür desteklemeler olsa yeni krizler yaşanacak ve hayvanlar azalmaya devam edecektir. Bu yüzden Bakanlığın olaya bakışını doğru bulmuyorum” dedi. Okul sütünün sürekli olması gerektiğini vurgulayan Eskiyörük, “İzmir Büyükşehir Belediyesi okullar açılınca vermeye başladığı süt dağıtımını devletle karşı karşıya gelmemek için başka projeye dönüştürdü. İsteriz ki bu da tüm Türkiye'ye yayılsın. Biz 17 Eylül'de 46 bin aile ile dağıtıma başlayacağız. Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmamızı yaptık. Bu rakam 1 Ocak'ta 110 bin aileye çıkacak. Belediye bu aileleri tespit ediyor” dedi.

 

"SAMİMİYETE İNANMIYORUZ"

Öğrenci Velileri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Orhan Yüce de “Zaten bu süt dağıtımı sağlıklı nesiller için değil piyasayı düzenlemek için yapılıyor. O yüzden biz samimiyetine inanmıyoruz. Süt dağıtılacaksa ticari amaç güdülmemeli” diye konuştu. Yüce ayrıca İzmir'deki dağıtımın kesilmesinin de 200 bin çocuk için üzücü olduğunu sözlerine ekledi.

 

OKUL SÜTÜ BAHARDA AMA HER GÜN DEĞİL

Geçen yıl Mayıs ayında Türkiye'deki 32 bin 500 okulda 7 milyon 63 bin ilköğretim öğrencisine her gün süt dağıtılmasını öngörerek başlatılan “Okul Sütü” projesinin 2012-2013 döneminde de devam etmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim, Sağlık ve Maliye bakanlıklarından görüş alındı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek proje kapsamında dağıtımların hangi bölgelerde, hangi firmalar tarafından belirleneceği ihalelerin ise Ocak ve Şubat aylarında yapılması kararlaştırılırken dağıtımın mart ve nisan aylarında başlanmasına karar verildi. Ayrıca dağıtımın her gün değil iki veya üç günde bir yapılması da gündemde.

Editör: Haber Merkezi