Serkan ÇİÇEK

Faydaları saymakla bitmeyen Naşi Armudu’nu Tire’de yetiştiren tek kişi olan Necdet Maltepe yaklaşık 9 yıl önce üretimine başladığı Naşi Armudunu zirveye taşıdı. Meyveye talebin oldukça fazla olduğunu belirten Maltepe, gelen talepleri yetiştirmekte zorlandığını söylüyor.

ARAŞTIRDI, UYGULADI, BAŞARILI OLDU

Emekli olurken kendisine ait tarlayı nasıl değerlendireceğini araştıran Maltepe, bir arkadaşından Naşi Armuduyla ilgili tavsiye aldı. Meyvenin bu bölgede pek yetiştirilmediğini öğrenen Maltepe, Bursa İnegöl’den 400 adet fidan temin ederek tarlasına dikti.  9 yıldan bu yana ağaçları gözü gibi bakan Maltepe, şimdilerde ağaçlarından tam verim alarak yılda 15 TON üretime ulaştı. Meyvelerin bir kısmını ihracata diğer kısmını ise kurutmalık için kooperatiflere verdiğini belirten Maltepe, meyvesine gösterilen ilgiden on derece memnun. Ailesiyle birlikte üretime devam edeceğini söyleyen Necdet Maltepe, şifa deposu olan naşi armudunu herkesin denemesini tavsiye etti.

NAŞİ ARMUDUNUN FAYDALARI

Kanı nötralize etmesi ve sağlığı koruması Naşinin en önemli özelliklerinden biridir. Koreli araştırmacılara gore ; Bir elma doktoru sizden uzak tutar, Bir Naşi ise sizi kansere karşı korur. Düzenli olarak yemeklerden sonra tüketilen armut, sigara veya aşırı dumana veya yanmaya maruz kalmış etlerin tüketimi ile vücuda giren kanserojen maddelerin vücuttan atılmasını hızlandırır. Yine yapılan bir araştırmada, kebap tarzı bir yemekten sonra yenilen armutun etkisi ile, atılan idrarda kansere neden olan maddeler normal değerlerden 5 kat fazla ölçülmüştür. Bu da bize göstermektedir ki; tükettiğimiz armutlar kanseri vücudumuzdan uzak tutmakta son derece önemlidir.

Editör: Haber Merkezi