Fatih ŞAŞMAZ - TİRE İHA

Türk tarımının geri kaldığını ve günübirlik uygulamalarla işin geçiştirilmeye çalışıldığı ve her geçen gün üretilen ürünlerin ithal edilmesi Türkiye’nin bir ayıbı olduğunu söyleyerek artan maliyetler karşısında ilk önce üreticinin kurtulması gerektiğini söyledi.

TİRE SÜT, BİR REÇETEDİR

Tire Süt Projesiin Türkiye ye örnek bir proje olduğunu vurgulayan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük “ Bugün Türkiye’de İthalat Yapılmasına rağmen bugünler de havaların serinlemesi ile birlikte süt üretiminde yüzde 15 artış olması gerekiyordu ama maalesef bu artış gerçekleşmedi sebebi  ise  İnekler kesiliyor. Üretici mağdur olduğu için İneklerini kesiyor biz de bunu dışarıdan sağlamaya çalışıyoruz. Biz dışarıya harcayacağımız kaynağı kendi çiftçimize harcayalım. O zaman etimizde sütümüzde bize yeter.Şuan sütte büyük talep var.Buda yeterince üretim yok.Artık çiftçi  durumu idare etmek için hayvanın yemini kesiyor.Yem fiyatları arttıkça hayvanın yemini azaltıyorlardaha sonra hayvanın metabolizması bozuluyor.Biz her şeyden önce Üreticiye sahip çıkmamız lazım.

KOOPERATİFLEŞME ŞART

Kooperatifleşmenin şart olduğuna dikkat eken Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük “ Türkiye de Kooperatifçilik geri kaldı. Türkiye tarımını kurtarmamız için önce  üreticiyi kurtarmamız lazım. Kooperatifleşmede  bir devlet politikası olması lazım.Biz Tire de bir model yarattık.Bakın bu modelle 10 yıl önce 80 ton olan süt üretimi bugün 500 tonu geçti. Türkiyede verimlilik  inek başına 3 ton ike Tire’de bu rakam 7 ton seviyelerine ulaştı.Türkiye2nin en kaliteli sütünü üretiyoruz.Sanayicinin ilgi odağı haline geldik.Süt üreticisini güvence altına aldık.Artık köyden kente göç olmuyor.Bu modeli Türkiye’de uygulamamız lazım.Bu bence ülkemize sunulmuş bir reçetedir.

İTHALAT  DURSUN

Tire Süt Kooperatifi’nin bir reçete olduğunu vurgulayan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut  Eskiyörük “ Buradan yetkililere sesleniyorum İthalatla sorunu çözemeyiz İthalatı durdurun. Bırakın tüketici mağdur olsun ürün fiyatları artsın. Üretici eksik olan ürünlere yönelsin. Bir yıl sonra kendi ürettiğimiz ürünlerimiz bize yeter. Böylelikle bu kaynaklarımız yabancı çiftçinin cebine değil kendi çiftçimizin cebine girsin.Üreticimizin bu maliyetlerle bu işi sürdürmesi mümkün değil.Kapıları açın aynı koşulları yaratın biz dünyaya kafa tutarız.Üretemezsek dışa bağımlı hale geliriz.Türkiye’nin kalkınması tarımla tarımın kalkınması ise Kooperatifleşme ile olur.”

Editör: Haber Merkezi