Bizim ÇiftlikTire Süt Kooperatifi, şimdi de Bizim Çiftlik Projesi ile küçük işletmeleri biraraya getirecek yeni bir modeli hayata geçiriyor.


Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Türkiye'ye model olabilecek bir kırsal kalkınma modeli yarattıklarını belirterek, "Şimdi de 'Bizim Çiftlik' projesi ile küçük işletmeleri bir araya getirecek yeni bir modeli hayata geçireceğiz" dedi.

Köy içinde hayvan ve insanların aynı konutta yaşadığını bunun hem insan sağlığı hem de hayvan sağlığı açısından sakıncalı olduğunu anlatan Eskiyörük, "Bunları köy dışına çıkararak site şeklinde köy meralarında modern tesisler oluşturacağız. Ben bir hesap yaptım, sütün sadece pazar değeriyle oluşacak kazanım bu yatırımı 5-6 yılda amorti edecek. Buna organize hayvancılık projesi de diyebiliriz.

Maliyetler düşeceği gibi sütün pazar değeri de artacak. Amacımız köylümüzü köyde yaşatmak. Bu proje olmadığı takdirde küçük aile işletmelerinin yaşamaları mümkün değil. Benim bir sözüm var; küçük işletmeler ya büyüyecek ya birleşecek ya da yok olacak" açıklamasını yaptı.

Eskiyörük, projeye bakanlığın da sıcak baktığını söyledi. Geçtiğimiz yıl 3 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını dile getiren Eskiyörük, "Şu anda bin 850 üye ve 170 çalışana sahibiz. Ben 10 yıl önce göreve geldiğimde 11 kişi vardı. Geldiğimde kooperatifimizin 350 bin TL olan özvarlığı 10 yılda 20 kat büyüdü ve 7 milyon TL oldu. Demek ki kaynaklar doğru kullanılırsa başarılı olunuyor. Tarımda yol haritamız tekelleşme değil, kooperatifleşme olmalı" dedi.

Geçtiğimiz yıl hem süt işleme hem de et işleme tesislerinin faaliyete geçtiğini hatırlatan Eskiyörük, bu yıl satış ve pazarlamaya ağırlık vereceklerini söyledi. Eskiyörük, bu yıl 'İzmir'in her semtinde üreticiden tüketiciye' sloganıyla Tire Süt Kooperatifi adı altında ürünlerini satacak bayilikler vereceklerini bildirdi. Eve Süt Projesi'nin Tire'de büyük ilgi gördüğünü hatırlatan Eskiyörük, bu projeyi İzmir'de de yaygınlaştırmayı planladıklarını söyledi.

Sadece ekonomik değil sosyal açıdan da kooperatifleşmenin önemine dikkat çeken Eskiyörük, sözlerine şöyle devam etti: "Kooperatifleşme ülkemizin hem üretebilmesi için hem de tarımda yaşanan sorunların giderilmesinde en doğru reçete. Türkiye'nin yol haritası tekelleşme değil, kooperatifleşme olmalı. Kooperatifleşmeyi geliştirmekle Türkiye'de kayıtdışılık, kalite sorunumuz ortadan kalkacak.

Çünkü Türkiye'nin üreticiyi tek tek denetleyebilmesi mümkün değil. Bu denetleme işinin sorumluğunu devlet kooperatiflere vermeli. Biz bunu 8 yıldır Tire Süt Kooperatifi olarak yapıyoruz. Türkiye'nin yapmak istediğini 2006 yılında tamamladık. 150 bin ton sütümüzü soğuk zincir altına almakla kalmıyoruz, kontrollü bir şekilde alıyoruz. Bunun ciddi bir maliyeti var" şeklinde konuştu.
Projenin hedefleri


> Hayvan bakıcıları sertifikalı olacak


> Gıda Kodeksi'ne uygun süt ve damızlık süt sığırı üretilecek


> Veteriner enformasyon sistemlerinin altyapısı geliştirilecek


> Bölgenin hastalıklardan ari kılınacak


> Üretim köy dışına taşınarak çevre kirliliği önlenecek


> Gerekli makine, teçhizat çiftçiye tanıtılacak


> Kaliteli yem bitkisi ekolojik tarım ürünü üretilecek


> Kayıtdışı ve köyden kente göç önlenecek


> Donanımlı bir laboratuvar kurulacak


> Ortak kullanımla üretim maliyetleri düşürülecek


> Ürünün pazar değeri artırılacak.

Editör: Haber Merkezi