Bayındır Efes ÜzümüTürkiye’de çiçekçiliğin başkenti Bayındır’ın meşhur sofralık Efes üzümü hasadı başladı.3000 dekarlık bir alanda Kızıloba,Hisarlık ve Sarıyurt köylerinin 800-1000 metre aralığındaki yaylalarında yetişen sofralık Bayındır Efes Üzümü iç piyasada tüketicilerden yoğun rağbet görüyor.

Serhan ADIGÜZEL / Bayındır

Yıllardır  İzmir, İstanbul ve Ankara’lı tüccarlar kokusu,aroması ve kalitesinden dolayı yoğun rağbet ettiği Bayındır Efes Üzümünün  hasadının başladığı 10 Eylül-15 Kasım tarihleri arasında köylerden yoğun bir  alım gerçekleştiriyorlar.



Kalite,Kokusu ve Aromasıyla Marka Olmuş Bir Üzüm:Bayındır Efes Üzümü

Bayındır merkeze 12 km uzaklıkta bulunan Kızıloba köyü 500 dekara yaklaşan Efes üzüm üretim alanına sahip bir köy durumunda. Köyde Bayındır Efes üzümü dışında az miktarda sofralık çekirdeksiz ve ipek cinsi üzüm üretiliyor.900 metre rakıma sahip köy yaylasındaki arazilerde üretilen üzümler aroma ve kalitesiyle  İzmir,İstanbul ve Ankara’nın sofralarını süslüyor. Kızıloba köyünde Bayındır Efes Üzümünün ilk ekimini yapan kişi olan Maksut Karaoluk (56)  Sarıyurt, Hisarlık ve köylerinin bulunduğu vadinin kendine özgü mikroklima özelliğinden dolayı üzümlerin koku, aroma ve kalite ile farklı olduğunu söyledi. Üretici Karaoluk; ‘‘1984 yılında köyümüzde ilk Bayındır Efes üzüm üretimini gerçekleştirdim. Bağların bakım çalışmaları esnasında İlçe Tarım Müdürlüğünden teknik destek alarak ilaç kalıntısı olmaması konusunda yoğun bir çaba harcıyoruz. Bayındır Efes Üzüm üretimi için 800-1000 metre arası rakım aralığına ihtiyacı vardır.300 metre rakımdaki vadi tabanında bulunan arazimde aynı üzüm kalitesini alamıyorum. Üzüm hasadımız  10 Eylül’den 15 Kasıma kadar devam etmekte, üretimimizin bir kısmını köyümüzde pazarcılık esnafıyla uğraşan köylülerimiz İzmir’de satışını yapmakta, diğer kalan  büyük  bölümü ise İstanbul ve Ankara’lı tüccarlar  köyümüze gelip almaktadır. Bayındır Efes üzümü diğer ismiyle alfons üzümü Türkiye’de Bayındır Efes Üzümü ismiyle özdeşleşmiş durumdadır. İstanbul, İzmir ve Ankara’daki tüketici sofralık üzüm çeşitleri arasında kalite ve aromasından dolayı Bayındır Efes Üzümünü  en fazla tercih etmektedir’’dedi.



Bayındır İzmir’in En Önemli Sebze ve Meyve Üreticisi

Bayındır Belediyesi son yıllarda duble yol, restorasyon, çiçekçilik, jeotermal, Toki Konut projesi ve öğrenci yurt çalışmaları konusunda yoğun çalışmalar gerçekleştirirken, Bayındır Köyleri ve tarımsal üretimin tanıtılması içinde  çaba harcıyor. Belediye, İlçe Tarım Müdürlüğünün EKÜY(Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi) projesi ile 13 Köyde sıfır ilaç kalıntısıyla üretilerek yoğun ihracatı yapılan Bayındır Kirazı ile İzmir’in sebze deposu konumunda olan Karaveliler mahallesindeki sebze üretiminin tanıtılması için  yazılı medyada tanıtım çalışması yapmıştı. Bayındır köylerindeki doğa ve tarihi varlıkların tespiti ile kültürel özelliklerin kayıt altına alınması konusunda çalışmalarına devam ediyor.

Belediyenin tarımsal üretimin tanıtımı ve köylerdeki doğa ve tarihi varlıkların tespiti konusunda yapılan çalışmalar hakkında açıklamada bulunan Belediye Başkanı Mehmet Kertiş; ‘‘Bayındır verimli alüvyon toprakları ve mikroklima özelliği ile İzmir’de tarımsal olarak ciddi bir üretim yapmaktadır. Türkiye’de zeytin ağaç sayısı ile 4.cü,süt üretimi ile İzmir’de 2.ci,Hasköy,Çırpı ovasındaki kışlık sebze ile Karaveliler ovasındaki yazlık sebze üretimiyle  İzmir’in  sebze deposu konumundadır. Çiçekçilikte Türkiye yer örtücü çiçek gurubunun %60’ını ,Kemalpaşa ve Manisa Alaşehir ihracat kirazının %40’ını karşılamakla birlikte Bayındır yaylalarında yetişen ceviz, kestane ve Türkiye’de marka olmuş Bayındır Efes üzümü üretimi ile yüksek tarımsal potansiyele sahiptir. Belediye olarak tarımsal ürünlerimiz ile köylerimizdeki doğa ve kültürel varlıklarımızın tespitini yapıp bunların tanıtımını yapmak içinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz’’ dedi.

Editör: Haber Merkezi