Saman KriziHayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan saman fiyatlarının geçen yıla göre 3 kat artması üzerine süt üreticileri sıkıntılı günler yaşarken Tire Süt Kooperatifi’nin, konuyla ilgili girişimleri sonuç verdi. İzmir Tarım Grubu ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, basın açıklaması yaparak kamuoyu yaratırken; saman stoklayıp fiyatların aşırı yükselmesinden haksız kazanç elde etmeye çalışan çevrelerin önünü kesmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, saman ithalatı konusunda onay verdi.

 

Geçimini hayvancılıkla sağlayan bölge üreticisi için saman fiyatlarındaki aşırı artışın ciddi bir sorun haline geldiğini vurgulayan Eskiyörük, “Saman hayvanın sindirimini sağlayabilmesi için mutlaka kullanılması gereken bir üründür. Aksi takdirde hayvanlarda Asidoz oluşarak kesilmeleri zorunlu hale gelir. Üretici fiyat yüksekliğinden ve sağlık sorunlarından dolayı hayvanlarını kesime gönderirse artık Türkiye hayvancılığı tamamen dışa bağımlı hale gelecektir” dedi.

 

Üreticinin mağduriyetinin giderilmesi için ilgili mercilerle yapıkları yazışmalara onay geldiğini aktaran Başkan Eskiyörük, “Piyasadaki saman azlığını fırsat bilerek samanı depolarında stoklayıp fiyatların aşırı yükselmesini sağlayan rantçılar nedeniyle üreticimiz büyük sıkıntıya girmiştir. Bunun üzerine Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne saman ithalatı konusunda başvuru yaptık. Bakanlığımız konuya duyarlı davranarak saman krizinin ortadan kalkması için ithalat için onay vermiştir.” diye konuştu.

 

Tire Süt Üreticileri Birliği Bahattin Titiz ise yapılan çalışmanın süt üreticisi açısından son derece önemli olduğunu belirterek “Süt üreticilerinin, üretim giderlerinin başında yem maliyetleri gelmektedir. Hayvan beslenmesinde en önemli ürünlerden birisi samandır. Son dönemde saman üretiminin az olması ve fırsattan yararlanmak için samanı piyasadan toplayanlar nedeniyle samanın kilogram fiyatı 55 kuruşa kadar yükseldi. Fiyatların yüksekliği üreticiye büyük bir darbe vurdu” şeklinde konuştu.

 

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ve Süt Üreticiler Birliği Başkanı BahattinTitiz, saman ithalatı konusundaki girişime olumlu yanıt veren Tarım Bakanı Mehdi Eker’e teşekkür etti. Bahattin Titiz, “Krizin hemen başlangıcında, kamuoyu yaratılarak çok doğru bir adım atılmıştır. Gelinen süreçte Tarım Bakanlığı fiyatların normal seyrine dönmesi ve üreticinin sorununun çözülmesi için saman ithalatına onay vermiştir. Tüm süt üreticileri adına bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi. 

Editör: Haber Merkezi