Ülkemizde her yıl düzenli olarak Aralık Ayı içerisinde kutlanan Yerli Malı Haftası içerisine girdik. İlçe genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan yerli malı haftası için Şehit Mehmet Oruç Ortaokulu’nda sergi düzenlendi. Büyük bir coşku içinde açılışı yapılan sergi 2 hafta boyunca açık olacak.

Haftanın anlamına ilişkin bilgi veren Öğretmen Özgür Anafartalar şöyle konuştu;

“Ekonomik bağımlılıktaki artış tüketicinin uzun vadedeki alım gücünü düşürmektedir. Yani aslında bugün ucuz olduğu için satın alınan her yabancı şirket ürünü, ileride aynı ürünün tüketici tarafından daha pahalıya alınmasına yol açmaktadır. Bu sebeple yerli üreticiyi/satıcıyı kalkındırmak ithalatı azaltarak ekonomik bağımlılığı azaltacaktır. Bu sebeplerden dolayı yerli üreticinin/satıcının rekabet gücünü arttırmak amacıyla tüm yerli üreticilerin/satıcıların ürettikleri ne varsa kaliteli olmasının önünü açacak çalışmaların yapılması bununla beraber tüketimde yerli mallarının desteklenmesi amacıyla yerli malları haftasının işlevsel olarak kutlanması temel amaç olmalıdır.

Türkiye’deki tüm okullarda 12-18 Aralık tarihleri arasındaki hafta “Yerli Malı Haftası” olarak gerçekten kutlanmalıdır. Resmi adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olan bu haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi vurgulanmalı. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde de durulmalıdır.

ETKİNLİĞİN AMACI

Tire Şehit Mehmet Oruç Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Ozan Dinçtopal, okulda düzenlenen etkinlikte yapılmak istenenleri şu maddelerle sıraladı.

  • İlçemiz okullarında okuyan tüm öğrencilere yerli malı bilincinin ve kullanımının alışkanlığını kazandırmak
  • Yerli malı haftasının kutlanmasındaki yanlışlığın gösterilerek nasıl kutlanmasına yönelik örnek oluşturmak, 
  • Yerli malı kullanımının arttırılarak dışa bağımlılıktan kurtulmanın önünün açılması sağlamak
  • Dışa bağımlılıktan kurtulan bir Türkiye'nin yeryüzü coğrafyasının farklı yerlerinde bayrak göstermesini sağlamak
  • Yapabileceğimizi / üretebileceğimizi hem kendi yurttaşımıza göstermek hem de dünyaya ben varım buradayım üretiyorum mesajını yüksek perdeden dile getirmek,
  • Üzerinde Türkçe yazan; üretim yerinin Türkiye olduğunun özellikle belirtildiği ürünlerin başı dik nesillerin yetişmesinde psikolojik bir olumlu güdüleme sağladığını göstermek 

Editör: Haber Merkezi