Ercan ÇELİK

HaberTire Gazetesi’ni Torbalı Bahçeşehir Kampüsü’nde ağırlayan Kurucu Yıldırım Baytekin, eğitimin içinden gelen birisi. Tarih öğretmeni olan Baytekin, kendinden şöyle bahsediyor; “Askerliğimi yaptıktan sonra ilk hedefim kendi mesleğim olan eğitimcilik yapmaktı. Torbalı’da öğrenciyken gittiğim dershanede stajyerlik yaptım. Selçuk’ta bir dershanede tarih öğretmeni olarak görev yaptım. Bu esnada Kuşadası’nda da başka bir dershanede görev yaptım. Özdere’de yerel bir dershane açtım. Vize Dershanesi. 2004 yılında. Orada hem kurucu hem de tarih ve sosyal bilgiler öğretmenliği yaptım. Daha sonra Torbalı’da Uğur Dershaneleri açılıyordu. O dönem ortak oldum ben de. Kurucu müdürü oldum.  Orada da 6 yıl dershanecilik yaptık. Dershanecilik ile uğraşan herkesin kafasında hep kolej açmak vardır. Çünkü biz eğitimcilerin tam anlamıyla eğitim verebilmesi için gerekli koşullar, kolejlerde var. Dershaneler bu anlamda biraz daha kısıtlı kalıyor. Okul açmak hep kafamdaki hedefti ve Bahçeşehir ile bu hedefimize ulaşmış olduk.”

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KOLEJLERİNDEN BİRİ

40 dönüm arazi üzerine kurulu olan Torbalı Bahçeşehir Koleji, bölgenin ve hatta Türkiye’nin en büyük kolejlerinden birisi. Okulun fiziki koşulları ile ilgili bilgiler aktaran Kurucu Baytekin, “15 bin 500 metrekare kapalı alanımız var. Yarı olimpik yüzme havuzumuz, çocuk havuzumuz, kapalı spor salonumuz var. Bunların hepsi uluslararası standartlara uygun.  Öncelikle bir okulda bence fiziki koşulların en üst düzeyde olması lazım.  Bugün dünyanın gelişmiş ülkelerine baktığımızda çocukların hepsi yüzme biliyor. Bizde maalesef bu yok. Diğer ülkelerde çocuklar yüzme öğreniyor.  Spor bir yaşam biçimi olmalı. Bunu da en sağlıklı şekilde okulda sağlayabiliriz. Çocuklar en fazla okulda vakit geçiriyorlar.

ÇOCUKLAR, SADECE OKUMUYOR, YAŞIYOR

350 kişilik konferans salonumuz var.  Çocuklarımızın yıl sonu gösterileri, tiyatrolar, konferanslar, seminerler çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu havayı hissetmek ayrı bir şey.  Bilim müzesi mesela. Bu çok az okulda olan bir imkan. Burada bilimin gelişmesini sağlayan temel icatların örneklerini sadece kitaplardan değil, bu müzede görerek dokunarak nasıl çalıştığını idrak etme imkanı buluyor.  3 boyutlu özel salonumuzda, matematik, fizik ve biyoloji gibi derslerde 3 boyutlu sunumlarla daha iyi anlatım alıyorlar.  80 metrekare görsel sanatlar atölyemiz var. Çocuk bu atölyeye girdiğinde kendini bir sergi atmosferinde buluyor.  Müzik atölyemizde her türlü müzik aleti var. Çocuklar bunlarla tanışıp buradan mezun olduğunda bir enstrüman çalabilmek için çaba gösteriyor.  Online eğitim dediğimiz tablet üzerinden hazırladığımız özel uygulamalarla, eğitimlerimizi teknolojiye entegre ediyoruz.

FERAH VE AYDINLIK SINIFLAR

Okulumuzdaki tüm tahtalarımız akıllı tahta olarak bulunan son sistem tahtalardır.  Sınıflarımız 50 metrekare ve yükselik 3,90. Bu neden önemli? Çocuğun burada kendini daha ferah hissetmesi, oksijeni bol alması, ders verimi açısından çok önemli. Bunların geri dönüşlerini velilerimizden alıyoruz ve çok mutlu oluyoruz.

YEMEKLER OKULDA HAZIRLANIYOR

Burada ilkokul ve ortaokullarımıza sabah, öğle ve ikindi olmak üzere 3 öğün yemek veriyoruz. Çocuklar kantinden abur cubur ile değil, sağlıklı ev yemekleriyle besleniyor. Yemeklerimiz burada yapılıyor. Dışarıdan gelmiyor.

“ANAOKULU’NA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

Anaokulu binamız ayrı bir bina. Özellikle ayrı yaptık. 3 ve 5 yaş arası çocuklarımızın ayrı bahçesi, ayrı salonları, ayrı mutfağı ve imkanları var. Okul öncesi eğitim çok önemli. Anaokulumuzda yarım gün İngilizce eğitimi var. Bir Türk bir de yabancı öğretmen giriyor derse.  Tam gün eğitim veriyoruz. Şu an oradaki eğitimi 8 aydan, 11 aya çıkardık. Çalışan anne ve babalar için böyle bir imkan sunduk. “ dedi.

KOLEJ NEDİR?

Kolejleri diğer okullardan ayıran özellikleri sıralayan Baytekin, Bahçeşehir Koleji’ni şu şekilde tarif etti: “Kolej deyince ne olmalı? Kolej deyince en az 2 tane iyi yabancı dil eğitimi demektir. İyi bir akademik eğitimdir. Temel dersleri çok iyi anlatmak. Sportif, kültürel alanlarda belli bir standarta kadar fikri olan kişiler demektir.  Dünya ile ilgilenen çocukların yetiştiği yer demektir. Sadece ülkemiz değil, Antartika’daki buzulların erimesiyle ilgili, dünyadaki sosyal olaylarla da ilgili fikri olan insanlar yetiştirmelidir.  Ulusal değerlere bağlı kalarak, evrensel bir bakış açısı yakalayabilmiş bireyler demektir. Dünya vatandaşları yetiştirmeliyiz.  Dünyanın her yerindeki insanlarla iletişim kurabilecek dil, bilgi ve birikime sahip olmamız gerekiyor. İşte bir kolejin vermesi gereken eğitim budur. Kolej budur.  Bizim birinci amacımız bu. Özgüveni olan, bilgi ve birikimi olan dünya vatandaşı bireyler yetiştirmek. Sadece iyi matematik, iyi fen bilgisi değil, çocukların sosyal yaşamını da zenginleştirmek gerekir. Sporu onlarda yaşam biçimi haline getirmek. İçselleştirmek.  Çocuk yabancı dili konuşacak, kitap okuyacak, sorgulayan, eleştiren bir bakış açısına sahip olacak.

KALİTELİ ÖĞRETMEN KADROSU

Bahçeşehir Koleji’nin öğretmen alımlarındaki kriterleri aktaran Yıldırım Baytekin, “Temel kriterlerimiz öğretmen seçiminde akademik değerlendirme, genel kültür ve branştır. Örneğin matematik öğretmeni. Öncelikle kendi alanında yetkin olacak. En az 3 yıllık tecrübesi olacak. Daha önce çalıştığı kurumlar bizim için referanstır. Bunun yanında genel kültürü önemli. Sadece matematiği biliyor olması onun iyi bir öğretmen olduğu anlamına gelmez. Öğretmenin derste çocuklarla farklı alanlarda da sohbet edebilmesi lazım. İletişimi güçlü olmalıdır.  Öğretmenlik diğer mesleklere benzemez. Fedakarlık ister. Kendi çocuklarınıza ne kadar duyarlı iseniz, size emanet edilen öğrencilerinize de aynı ilgi, alaka ve sabrı göstermelisiniz. Eğitimcilik budur.

“EĞİTİMİ, EĞİTİMCİLER YAPMALI”

Eğitimi eğitimciler yapmalı. Sınıftaki havayı teneffüs etmek lazım. Biz fabrika patronu değiliz. Bu konuyu ticaret olarak görmemek lazım.

Bahçeşehir Koleji’nin arkasında, Bahçeşehir Eğitim Kurumları, Bahçeşehir Üniversitesi’nin akademik kadrosu var. Böyle büyük ve köklü bir kurumu sadece bir ilçeyle sınırlamak olmaz. Bu yüzden biz de bu bölgenin okulu olduğumuzu söylüyoruz. Selçuk, Gaziemir, Kemalpaşa, Buca, Tire gibi tüm çevreden öğrencilerimiz var. Bu bölgede değil, İzmir’deki değil, Türkiye’deki en iyi kolej olmayı hedefliyoruz. En iyisi olmak istiyoruz.

Amacımız okulu doldurmak değil. Ben olması gereken eğitimi vermek istiyorum ve bunun da karşılığı neyse onu almak istiyorum. Amacımız çok olmak değil, başarılı olmak.”

Editör: Haber Merkezi