İpek BöceğiTire’de eğitim vermekte olan Kıymetcan Özel Eğitim Merkezi, Ödemiş Kent Konseyi’nin desteği ile Bursa Koza Birlik’ten aldığı ipek böceklerini, özel eğitim verdiği öğrencilerinin rehabilitasyonu için yetiştirme çalışması başlattı.

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

Bir zamanlar bölgemizde daha çok yapılan, sonradan unutulan ipek böceği yetiştiriciliği, Tire’de eğitim vermekte olan Kıymetcan Özel Eğitim Merkezi tarafından ‘rehabilitasyon’ yöntemi olarak kullanılmaya başlandı. Ödemiş Efe Özel Eğitim Merkezleri bünyesinde, Tire ile Bayındır arasında, Zeytinova (Çatal) sapağında bulunan merkezinde eğitim hizmetlerini sürdüren; geçtiğimiz aylarda çiçek üretimi, at biniciliği gibi farklı alanlarda uygulamalı rehabilitasyon yöntemleri kullanan kurum, şimdi de bu ilginç yöntemle öğrencilerine yardım etmeye çalışıyor.

Öğrencilerin bu ilginç ve aynı zamanda ekonomik faydası olan böcekleri yakından görmeleri, incelemeleri, yetiştirmeleri için başlatılan ipek böceği yetiştiriciliğinin yeni başlayan bir çalışma olmasına rağmen öğrencilerde müthiş bir öz güven ve mutluluk sağladığını ifade eden kurum yetkilileri, çalışmaları ile ilgili olarak şunları söyledi: “Öğrencilerimize farklı duygular yaşatmak adına çeşitli etkinlikler düzenliyoruz.Engelliler çevresindeki insanlarla, hayvanlarla, bitkilerle doğayı bir bütün olarak algılar ve öylece kabullenir. Doğaya sevgiyle yaklaşan çocuklarımız hem birey olarak daha mutlu olabilecek hem de sosyal bir varlık olarak daha hoşgörülü cana yakın olacaklardır.”

OKULDA 30 METREKARELİK ALANDA ÖZEL BÖLÜM

Sözlerine, “Bu düşünceyle bölgemizde daha önceleri geçim kaynağı olarak yapılan ancak zamanla yok olan ipekböcekçiliğini daha iyi tanıyabilmeleri ve günlük yaşamda karşılaşmaları zor olan bir hayvan türü ipek böceğini görmeleri ve üretim yapma hissini almaları amacıyla, okulumuzun 30 m2’lik alanda özel bir bölüm oluşturduk.” Şeklinde devam eden kurum yetkilileri; Ödemiş Kent Konseyi işbirliği ile Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nden (Koza Birlik) aldıkları 750 tırtılı bu özel bölümde yetiştirmeye başladıklarını anlattılar.

 

“ÖĞRENCİLERİMİZE ALTERNATİF YAŞAM ALANLARI SUNMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Yapılan açıklamanın devamında ise, “Yetiştirilmeye başlanan ipekböceği tırtılları öğrencilerimizin oldukça ilgisini çekti.1,5-2 ay gibi kısa bir yetiştirme sürecinde böcekleri besleme yarışına giren çocuklarımızın istekleri, besledikleri böceklerinin büyümesini gözlemlediklerinde ki mutluluk görülmeye değerdi.

Geçtiğimiz hafta da ipek böcekçiliğinin hasadı yapıldı.Birlik temsilcisi ve öğrencilerimiz tarafından tartımı yapılan 1. sınıf yaş kozalar birliğe teslim edildi.Öğrencilerimize zevk veren bu faaliyetler, onların kendini ve yeteneklerini tanıyıp keşfetmesi, yaratıcılığının gelişmesi, zihnini çalıştırması ve bedeninin çeşitli bölgelerini hareket ettirmesiyle gelişim üzerinde olumlu etki yapmaktadır.Bizlerde işimizin bir parçası olarak öğrencilerimize alternatif yaşam alanları sunma çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu çalışmalarda öğrencilerimize ve bizlere destek olmak isteyen vatandaşlarımızı da aramızda görmek isteriz.” denildi.

Editör: Haber Merkezi