saglikTire Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Turan Onar, ilçede gündeme gelen okulda eğitim gören öğrencilerin sağlık sigortalarının hastanede işe yaramadığı, öğrencilerin muayene olamadıkları yönündeki sözlerin doğru olmadığını, zaman zaman yaşanan birkaç sorunun ise öğrencilerin durumu iletmesinden hemen sonra çözüldüğünü belirtti.

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

Bazı esnaf odaları başkanları ile ilçedeki kimi kesimler tarafından dile getirilen Tire Mesleki Eğitim Merkezi’nde (Çıraklık Okulu) eğitim gören çırak öğrencilere yaptırılan ‘iş kazası ve meslek hastalığı’ sigortasının hastanede işe yaramadığı, tedavi için hastaneye giden çırak öğrencilerin muayene olamadıkları yönündeki bilgilerin ve iddiaların doğruyu yansıtmadığını belirten Tire Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Turan Onar, “Kimi zaman bazı öğrencilerimizin sigortasıyla ilgili kişisel durumlardan dolayı sıkıntılar ortaya çıkmış olabilir. Mesela, önceden yeşil kart vardı. Öğrencimizin ailesi ‘yeşil kart’ sigortasından faydalanmaktadır ve öğrencimizin kayıtlı olduğu kısmın süresi dolmuştur. Sistemde yeşil kartlı olarak görülen bu öğrencimiz, hizmet alma süresi dolduğu için o an hastanede sorun yaşıyor. Bu gibi durumlar yaşanmış olabilir. Fakat öğrencilerimizi bunu bize ilettikten sonra bizler onun öğrenci olması ve ‘iş kazası ve mesleki hastalık’ sigortasından faydalandığı bilgisi ile ilgili yerlere müracaatımızı yaparak aksaklığı gideriyoruz. Şuanda okulumuzda 210 civarında kayıtlı öğrencimiz var. Bunlar ‘4-A’ usulü pirimli sigortalı olarak, yani asgari ücretin yarısının % 6’sı oranında sigorta pirimi yatırılarak sigortalanıyorlar ve ‘iş kazası ve mesleki hastalık’ sigortasına sahip oluyorlar. Okulumuzdaki her öğrencinin ilk kayıt tarihinden itibaren sigorta kaydı yapılmaktadır. Bazı çırak öğrencilerimiz 2 bazıları ise 3 yıl eğitim görmekte.” şeklinde konuştu.

DAHA İYİ SİGORTALILIK DURUMU İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILMAKTA

Bağlı oldukları Bakanlık ile diğer bakanlıkların iletişim halinde olduklarını ifade eden Müdür Onar, bağlı bulunduğumuz genel müdürlük tarafından öğrencilerimizin şartlarını daha da iyileştirme adına bir dizi çalışmalar yapılmakta. Çıraklık süresinden sonra devam eden 2 yıl ustalık süresinin de iş kazası sigortası içerisine alınması için okulun eğitim süresinin  5 yıla çıkarılması yönünde görüşler ve çalışmalar var. Ayrıca, iş kazası sigortası olarak yapılan ver sadece öğrencilik döneminde sağlık imkanlarından faydalanmaya yönelik sigorta durumunun da emeklilik hakkı elde etmede sigortalı gün olarak sayılması yönünde de çalışmalar olduğunu biliyoruz. Bakanlığımız öğrencilerimiz için en iyi şartları ve sigorta durumunu oluşturmak adına çalışmalar yürütüyor.”

Editör: Haber Merkezi