Eğitim-öğretim yılının başlaması ile yeni eğitim sistemine geçişin sebep olduğu sancı ve sıkıntılar, zaman zaman okullarda velilerle öğretmenleri karşı karşıya getirdi.

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

Sıkıntının yaşandığı okullardan biri olan, Tire ilçe merkezindeki Fatih İlk ve Orta Okulu’nda sınıfların bölünmesini ve çocuklarının arkadaşlarından ve öğretmenlerinden ayrılmasını istemeyen bir grupveli, geçtiğimiz günlerde okul bahçesinde yapılan sınıfların belirlendiği ‘kura çekimi’nden çıkan sonucu kabul etmeyeceklerini ifade ederek, yapılmak istenen düzenlemenin adil olmayacağını belirttiler.

 

EĞİTİM KALİTESİNİN ARTMASI VE NORM FAZLASI ÖĞRETMENLER İÇİN SINIFLAR BÖLÜNDÜ

Yeni eğitim sistemi olan ‘4+4+4’ eğitim sisteminin uygulanmaya başlanması ile tek bir bina halinde olan okulda sabahçı ve öğlenci şeklinde iki zamanlı eğitime geçildi. Böylece ilk ve orta okul öğrencileri aynı anda eğitim görmemiş olacaktı. Bu sisteme geçen okulda, boş dersliklerin ortaya çıkması sonrasında, yeni yönetmeliğin gösterdiği doğrultuda, kalabalık sınıfların mevcutlarını azaltmak ve daha kaliteli eğitim ve öğretim olanağısunmak adına yeni sınıflar oluşturmak ve böylece norm fazlası durumundaki öğretmenleri de aktif hale getirmek istendi.

 

İLK KURA ÇEKİMİNE, ‘BİZİM GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE YAPILSIN’ İTİRAZI OLDU

Bu amaçla okul idaresi tarafından oluşturulan okul komisyonu tarafından yapılan ilk kura çalışması sonrasında sınıfların yeni durumu belirlendi. Fakat bu kura çekimi ve sınıfların belirlenmesi işlemi, bazı veliler tarafından; “Kura çekimi herkes tarafından görülecek şekilde olmalı ve şaibeye yer bırakmamalı” şeklindeki itirazlar sonrasında birkaç gün sonra okul bahçesinde oluşturulan ekiplerle sınıf sınıf, katılan velilerin gözü önünde bir daha çekildi.

 

İKİNCİ KURA ÇEKİMİNE, ‘BAZI VELİLERE TORPİL YAPILDI, KAYIRILDI’ İTİRAZI GELDİ

Ama yapılan ikinci kura çekimi ve sınıfların belirlenmesi işlemi de bir grup veli tarafından uygun bulunmadı ve çocuklarının yıllardır birlikte eğitim gördükleri arkadaşlarından ve öğretmenlerinden ayrılmak zorunda bırakılmasının psikolojilerini bozacağı itirazlarını meydana getirdi. Çocukları 4. Sınıfa geçen öğrenci velileri, “Çocuğumuzun psikolojisi bozuldu. Başka bir sınıfı, başka bir sınıf öğretmenini istemiyor. Kimsenin çocuğumuzun psikolojisini bozma, okula ve eğitime küstürmeye hakkı yok. Birkaç torpilli kişinin itirazı sonrasında, komisyon kararı olan bu kura kesinlikle geçerli, denilen kura çekimi yok sayıldı ve yeniden kura çekimine gidildi. Biz de buna itiraz ediyoruz. Buna hiç kimseyi mağdur bir çözüm bulunmalı.” şeklinde konuştu.

 

KAZAN KALDIRAN VELİLER, DİRETMEYE KARARLI !

Bahçede velilerin gözü önünde yapılan, ikinci kura çekiminden çıkan sonucu kabul etmeyen veller; Binnur Erzincanlı, Saliha Ekinci, HüsnüyeDabansız, Yasemin Parmak, Necibe Gözek, Cemile Coşkunoğlu, Fatma Şevik, Dilek Nalkesen ve Safiye Şenyurt kura çekimini kabul etmeyen ama isminin de kullanılmasını istemeyen birkaç velinin daha olduğunu ifade ederek, “Biz sadece çocuklarımızın derdine düşmüşüz. Onları mutsuz görmek bizleri de mutsuz ediyor.” dediler.

Bu konuda mağdur olduklarını ve çocuklarını kuraya rağmen eski sınıflarına göndermeye devam ettiklerini ifade eden veliler, sorun çözülene kadar diretmeye hatta gerekirse konuyu il milli eğitime ve valilik makamlarına kadar götürmeye kararlı olduklarını ifade ettiler.

İkinci kuraya itiraz eden veliler, sözlerinin devamında; “Kura çekimi yapıldı. Bu kura sonuçları değişmeyecek. Kesin geçerli denildi. Sonrada iki, üç ismin itirazı ile iki gün sonra yeniden kura çekimi yapıldı. Herkese haber verildi denildi ama o gün okul bahçesinde birçok veli yoktu. Kura çekimi içeride, sınıflarda yapıldı denilmiş. Oysa kura çekiminin bahçede yapıldığını herkes gördü. Kargaşa içerisinde bir oldu bittiye getirildi. İkiz çocuğu olanlara tek kura çekilecek ve ikizler ayrı sınıflara gönderilmeyecek denildi ama ikizler için ayrı ayrı kura çekildi. İl Milli Eğitim Müdürü’nden gelen ‘Öğrencileri kendi sınıflarında devam ettirin; arkadaşlarından ve öğretmenlerinden ayırmayın’ şeklindeki yazılı talimat dikkate alınmadı. Bir sınıf açılması için 10 kişinin yeterli olacağı ve sonradan kayıtlı gelen öğrenciler ile ayrı sınıfa geçmeyi kabul eden öğrencilerden oluşan 10-15 kişilik sınıflar oluşturabilecekleri halde bunu yapmadılar ve çocuklarımızı ve bizi mağdur ettiler.” şeklinde konuşarak iddialarda bulundular ve itirazlarını dile getirdiler.

 

“BAKANLIĞIN TALİMATLARI VE YÖNETMELİKLER IŞIĞINDA SINIFLAR OLUŞTURULDU”

Öncelikle hiçbir öğrenci ve velinin mutsuz olmasını istemediklerini ifade eden Tire İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Ölçer, “Okullarımızda en ufak bir sorun olmasını, bundan dolayı öğrencilerimizin ve ailelerinin mutsuz olmasını kesinlikle istemeyiz. Fakat takdir edersiniz ki her zaman, her koşulda herkesi memnun etmekte maalesef mümkün değil. Bu olayda da küçük bir grup veli itirazlarını sürdürmekte. Biz sadece Bakanlığımızın talimatları ve yönetmelikler ışığında okullarımızı yeni eğitim sistemine göre uyarlamak ve bu doğrultuda yeni sınıflar oluşturmak için çaba sarf ettik.” şeklinde kısa ve öz bir açıklama yaptı. Bu konuda çok derinlemesine sözlerde bulunmayacağını, yasal ışığında çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Ölçer, Bir, iki lokal sıkıntı dışında ilçedeki eğitim çalışmalarının düzene girmeye başladığını ifade etti.

Editör: Haber Merkezi