Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Gizem Karakuş Mutlu, Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte kişilerde aşırı yemek yeme eğiliminin ortaya çıkması ve bunun birçok sağlık problemine yol açtığına dikkat çekerek, sağlıklı beslenme konusunda yapılması gerekenleri anlattı.

Ramazan ayı boyunca dengesiz beslenme sonucunda metabolizma hızının yavaşladığını ve ramazan ayının sona ermesiyle kişilerde psikolojik olarak aşırı yemek yeme eğiliminin gözlendiğini belirten Mutlu, vatandaşları bayram beslenmesi konusunda uyardı. Mutlu, sağlıklı bir bayram geçirilmesi ile ilgili nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle açıkladı:

“Ramazan ayının bitmesiyle ardından hızla fazla miktarda, yağ oranı fazla, kalori içeriği yüksek gıdalar tüketilmesi sonucunda kişilerde bir çok sağlık problemi oluşabilmektedir, buna bağlı olarak eski yemek alışkanlıklarına yavaş yavaş geçiş yapmak en doğru olanıdır. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal gibi tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmelidir. Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden arttırılmamalıdır. Ramazan bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların (tatlılar, çikolata vb) tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir.”
Kaynak: iha