Tire’ye bağlı Sarılar Köyü’nde ABN Madencilik tarafından jeotermal kaynak arama ile ilgili yapılan ÇED Başvurusu’na Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu da tepki gösterdi. Haberin ortaya çıkmasının ardından harekete geçen İbişoğlu, jet hızıyla bir dosya hazırlayarak Tire Kaymakamlığı’na sundu. Bu bölgede kurulacak olan herhangi bir jeotermal tesisin bölgede tarım ve hayvancılık faaliyetlerine büyük zararlar vereceğini hatırlatan İbişoğlu, ÇED sürecinde 3573 sayılı zeytin kanununun göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.  Tire Kaymakamlığı’na sunduğu raporda bölgenin tarımsal özelliklerini sıralayan İbişoğlu, bölgede üretim yapan 837 çiftçi adına projenin iptal edilmesini talep etti.

SOLUĞU SARILAR KÖYÜ’NDE ALDI

İtiraz dilekçesinin ardından soluğu Sarılar Köyü’nde alan Halil İbişoğlu, burada Köy Muhtarı Hakkı Yılmaz ile buluştu. Jeotermal tesisin planlandığı alanı gezen İbişoğlu burada HaberTire Gazetesi’ne konuştu. Bölgenin tarımsal yapısına ilişkin birbirinden önemli açıklamalarda bulunan İbişoğlu şöyle konuştu;

“ Sarılar köyümüzde ABN Madencilik isimli bir şirket, jeotermal kaynak aramak için ÇED süreci başlattı. Bu alanın etrafında yaklaşık 4 BİN 500 dekar zeytinlik alan var. Bu bölgede BİN’e yakın çiftçimiz tarımsal üretim yapıyor. Bölgenin etrafı aynı zamanda kestane, ceviz ve incir bahçeleriyle çevrili. Sarılar, Kocaaliler, Eğridere, Yenişehir, Saruhanlı, Çobanköy ve Kırtepe Köyleri gibi yerleşim alanları planlanan jeotermal alanına çok yakın mesafede.

Bizler komşu ilimiz Aydın ve İlçelerinde bulunan jeotermal tesislerin tekniğine uygun şekilde işletilmemesi nedeniyle çevreye, doğaya, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine ne denli zararlar verdiğini bizzat gördük.

Sıraladığımız bu sebepler nedeniyle bu bölgede böyle bir projenin gerçekleşmesinden dolayı kaygılarımız var. Civar köylerdeki üreticilerimiz ve muhtarlarımız bu tesisin bu bölgede kurulmasına sıcak bakmıyor. Bizler de Ziraat Odası olarak onların yanında olduğumuzu belirtiyor, onların düşüncelerine tercüman olmaya çalışıyoruz.

Jeotermal tesisler elbette kurulmalıdır ancak bu bölgede ciddi bir tarımsal üretim var. Bu bölge birinci sınıf tarım arazisidir. Onun için bu tür tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar verecek tesislerin daha verimsiz arazilerde, çevreye ve insanlara zarar vermeyecek alanlarda yapılması daha doğru olur. “

KÖY MUHTARI YILMAZ: “GEREKİRSE DİRENİRİZ”

Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu’ndan sonra bir açıklama da Sarılar Köyü Muhtarı Hakkı Yılmaz’dan geldi. Jeotermal projesinin durdurulması için her türlü mücadeleye hazır olduklarını söyleyen Köy Muhtarı Hakkı Yılmaz, gerekirse direneceklerini ama jeotermale müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Yılmaz, konuşmasının devamında şu cümlelere yer verdi;

“Tire Sarılar Mahallesi Muhtarı olarak köyümde kurulması planlanan jeotermal tesis haberini medyadan öğrendim. Bu haberin duyulmasının ardından köylülerimiz haklı olarak tepki gösterdi. Bu konuyla ilgili civardaki köylerimizin muhtarlarıyla bir itiraz dilekçesi yazarak Tire Kaymakamlığı’na ilettik.  Bizler dağlarından bal akan bu memleketin kirlenmesine izin vermeyeceğiz. Burada yapılacak olan her türlü jeotermal faaliyete karşıyız. Bu konuda tüm kurumlarımızın ve yetkili birimlerimizin desteğini bekliyoruz. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Gerekirse direniriz ama bu jeotermal tesisin bu bölgeye yapılmasına asla müsaade etmeyiz”

İŞTE ZİRAAT ODASI’NIN HAZIRLADIĞI O RAPOR

İlçemiz Sarılar Mahallesi Tozluk Mevkii 101 ada 1 parselde ABN Madencilik Müşavirlik Enerji Müh. Petrol San. Ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan JEOTERMAL KAYNAK ARAMA SONDAJLARI projesi ile ilgili ÇED süreci başlatılmıştır. Jeotermal faaliyeti planlanan alan Tire ve Ödemiş ilçelerimizin tam ortasında köy yerleşim alanlarının ise bitişiğinde bulunmaktadır. En yakın yerleşim yeri Sarılar Mahallesi’ne 800 metre, Ödemiş ilçesinin Çamlıca ve Küre Mahalleleri’ne 3000 metre uzağındadır. Ayrıca ilçemizin Kocaaliler, Yenişehir, Çobanköy, Saruhanlı, Eğridere ve Kırtepe Mahalleleri’ne çok yakındır.

Bu bölgede 839 çiftçi, 4 BİN 167dekar alanda  zeytin, 2 BİN 144 dekar alanda kestane, incir, ceviz

6 BİN 622 dekar alanda diğer tarımsal ürünler ve 4 BİN 45 adet büyükbaş, 5 BİN 9 adet küçükbaş hayvan ile üretim yapmaktadır. Çevresi birinci sınıf tarım arazileri ile kaplıdır. Bitişiğinde Yenişehir sulama göleti bulunmaktadır. Çevresi Çam ormanları ile kaplıdır. Komşu ilimiz Aydın ve İlçelerinde kurulan Jeotermal tesislerin tekniğine uygun olarak işletilmemesi nedeniyle çevreye ve bitki örtüsüne verdiği zararları yakınen görmekte ve takip etmekteyiz. Çevresinde bulunan 4 BİN 167 dekar zeytinlik saha olup, 3573 sayılı zeytinciliğin ıslağı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkındaki kanunun 20. maddesine göre de bu tesisin yapılması uygun değildir.

                Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı Jeotermal tesisi projesinin daha verimsiz, çevreye zarar vermeyecek yerlerde yapılması, bölgemizde bu projenin üretim yapan 837 çiftçimiz adına iptal edilmesini arz ederim.

Editör: Haber Merkezi