Ercan ÇELİK

Türkiye’nin en kaliteli incirinin yetiştiği Başköy’de jeotermal tepkisi ve hassiyeti devam ediyor. Dün, yüzlerce köylü toplanarak ortak basın açıklaması yapmış, Başköy’de jeotermal sondaj çalışması için başlatılan ÇED süreci meclis gündemine taşınmıştı.

Bugün sabah saatlerinde Tire Mal Müdürlüğü’nden bir araçla, 3 kişi, Başköy’de bulunan ve jeotermal sondajı için bahsi geçen araziye gelince  köylüler ayağa kalktı. Şahısların aracında ya da üzerlerinde görevlendirme yazısı olmadığını iddia eden köylüler, şahısları gitmelerine izin vermediler.

İddiaya göre şahısları durdurup ellerindeki evrakları soran köylüler, aldıkları cevaplardan tatmin olmadılar ve şahısların devletten değil, şirketten geldiğini iddia ettiler. Şahıslar Tire Mal Müdürlüğü’nden geldiklerini söyleseler de ellerindeki evraklarda söz konusu enerji şirketinin isminin geçtiğini gören köylü bir türlü ikna olmadı.

Dakikalar içinde Tire – Başköy yoluna Başköy’den ve çevre köylerden yüzlerce köylü toplandı. Yol trafiğe kapatıldı. Çok sayıda jandarma olay yerine sevk edildi. Göreve yeni başlayan Tire İlçe Jandarma Komutanı Jan. Teğmen Okay Cansu da oradaydı. Cansu köylülerle uzun uzun konuştu, yolu açmalarını istedi fakat köylü ikna olmadı ve yetkililerin oraya gelmesini istediler.

MAL MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPTI

Bunun üzerinde Tire Mal Müdürü Niyazi Kesim ve Tire Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Salih Sungurtekin köye geldiler. Burada toplanan köylülere seslenen Mal Müdürü Niyazi Kesim, “Biz sizlere konuyu anlatmak üzere geldik. Bu arkadaşlarımız Mal Müdürlüğümüzün Milli Emlak Servisi’nde çalışan personel arkadaşlarımızdır. Kendileri buraya hazine arazisinin son durumunu görmek ve tespit etmek üzere gelmişlerdir. Bizler, hazine arazileri üzerinde izinsiz herhangi bir işlem yapılmaması için çalışıyoruz. Bugün buraya gelme amacımız budur. Biz sizin yanınızdayız. Sizin tarafınızdayız.  Ne kaymakamlığımızca ne de mal müdürlüğümüzce jeotermal tesisin kurulması ya da işletilmesi konusunda herhangi bir izin ya da onay yoktur. Personelimizin buraya gelme amacı, bu taşınmazda şirket izinsiz bir şey yapmış mı diye tespit etmektir. Biz bu arazilere her zaman geliyoruz. Şirket İzmir Valiliği’nden arama ruhsatı almış. Bize arama yapacağı yerle ilgili dilekçe verdi. Biz de kendilerine yazı yazdık. Dedik ki; ‘5686 sayılı kanunun 12. Maddesindeki bu hükümlere uyulması gerekir.’ Gerekli izinlerin alınmadan hiçbir işlemin yapılamaması konusunda bir uyarı yazısı yazdık. Arama ruhsatı 2015 yılında verilmiş. Bize başvuruları 2017 yılında yapıldı. Biz de bilmiyorduk o zamana kadar. Biz de dedik ki onlara ‘Kesinlikle izinsiz kullanmayın.’ Bu yönde bir yazı yazdık. Şu anda verilen bir izin de yok.”

SAĞANAK YAĞIŞ ALTINDA BEKLEDİLER

Yolu saatlerce trafiğe kapatan ve mal müdürlüğünden gelen 3 kişiyi salmayan köylüler, bastıran sağanak yağışa rağmen, yolu terk etmediler. Dakikalar içinde, yoldaki herkes kelimenin tam anlamıyla sırılsıklam oldu.

VALİNİN GELMESİNİ İSTEDİLER

Mal Müdürü Niyazi Kesim’in açıklamalarından da tatmin olmayan köylüler, valinin gelmesini istediler. Bir süre daha buradaki görevlilerle tartışan köy halkı yaklaşık 4 saat sonra yolu açarak olaysız şekilde dağıldılar.

Editör: Haber Merkezi