Ercan ÇELİK

Geçtiğimiz günlerde özel bir şirket tarafından Tire’nin akciğerleri niteliğindeki Kartal Dağı’nda maden ocağı tesisi kurulması için ÇED süreci başlatılmış, haber Tire başta olmak üzere bölgede tepkiyle karşılanmıştı. Bitki çeşitliliği, doğal güzellikleri ve sayılamayacak birçok yönüyle Karadeniz ormanlarını aratmayan Kartal Dağı için kurulan platform ilk toplantısını bugün Kartal Dağı eteklerindeki Küçükkale Köyü’nde yaptı.

CHP Tire İlçe Başkanlığı, Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği, Sivil Toplum Kuruluşları, Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda bölge halkının katıldığı toplantıda Kartal Dağı’nda yapılması planlanan madencilik faaliyetleriyle ilgili bilgilendirme yapıldı. Ellerinde pankartlarla köy meydanına gelen vatandaşın ortak mesajı ise netti. Bölgede yaşayan hiç kimse Kartal Dağı’nda doğaya zarar verecek hiçbir faaliyeti istemiyor.

ŞENOYAR: ‘KÖYLÜMÜZÜN YANINDAYIZ’

Toplantıda ilk konuşmayı Cumhuriyet Halk Partisi Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar yaptı. Köy halkının yanında olduklarını söyleyen Şenoyar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Bugün siyaset yapmak için burada değiliz. Bugün muhteşem bir şekilde dağlarımızı süsleyen bitki örtümüzü, ağaçlarımızı, yeraltı sularımızı korumak için köylülerimizin yanındayız. Burada Tire’nin oksijen deposu olan ormanlık bir alandan bahsediyoruz. Maalesef Tire’de bu bölge haricinde ormanlık başka bir arazimiz kalmadı. Bu bölgenin özellikleri saymakla bitmez. Bu bölgede 15 çeşit endemik bitki yetişiyor. Sadece bu bitkilere bile verilecek olan zarar kabul edilemez. Buradaki talanın bir an önce durdurulmasını, bölge halkının müsaadesi olmadan böyle bir faaliyetin yapılmamasını talep ediyoruz”

SÜLEYMAN ÖVÜL: ‘HUKUK MÜCADELEMİZİ BAŞLATTIK’

Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği Başkanı Süleyman Övül ise yaptığı açıklamada şöyle konuştu;

‘Bizler Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği olarak, bu gibi çevre katliamlarına 1990 yılından beri karşı çıktık. Bugün Kartal Dağı ile ilgili de hukuksal mücadelemizi başlatıyoruz. Ecdadımızdan bizlere miras kalan yerüstü ve yeraltı zenginliklerimizi korumak için sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Burada hiçbir siyasi yada kişisel bir çıkar yoktur. Sadece buradaki doğa katliamına karşıyız. Halkımızdan bu konuda manevi destek bekliyoruz.

TOPLANTILAR DEVAM EDECEK

Kartal Dağı Korum Platformu’nun sürecin sonuna kadar bilgilendirme toplantıları ve basın açıklamalarına devam edeceği öğrenildi. Küçükkale Köyü ile başlayan toplantıların bir sonraki adresinin Büyükkale Köyü olması planlanıyor. Platform yetkilileri, etkinlik takvimini sosyal medya üzerinden düzenli bir şekilde paylaşılacağını söyledi.

Editör: Haber Merkezi