Ergün ÇELİK

Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, geçtiğimiz günlerde ilçe gündemini uzunca bir süre meşgul eden Jeotermal Enerji projesinin ÇED sürecinin iptal edildiğini müjdelemişti. Kararın ardından bayram havasının yaşandığı Başköy, bugün Kaymakam Tanrıseven’i ağırladı. Tanrıseven’e Başköy ziyaretinde Ak Parti Tire İlçe Başkanı Selman İçelli, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Okay Cansu, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mutlu Tıraş eşlik etti.

Beraberindeki heyetle köy meydanına giden Tanrıseven, burada köylünün yoğun ilgisiyle karşılandı. Köylülerin protokol üyelerine kendi yetiştirdikleri incir ve cevizlerden ikram ederken ilk sözü Kaymakam Tanrıseven aldı.

Her fırsatta köylünün ve üreticinin yanında olduğunu ifade eden Tanrıseven, konuşmasında şu cümlelere yer verdi;

“Uzun bir süredir Başköy ve civarını meşgul eden bir konu vardı. Köylülerimiz demokratik olarak mücadelesini, bizler de devlet olarak görevimizi yaptık.

Mayıs Ayı’nda 8 kişilik bir muhtar gurubuyla toplantı yapmıştık. O gün kendilerine dedim ki; ‘Devletimiz çiftçimize zarar verecek hiçbir oluşuma izin vermez’ Bununla ilgili haberimiz hala Kaymakamlık internet sitesinde duruyor. Biz geçmişte ne söylediysek bugün de aynı sözlerimizin arkasındayız. Devletimizin görevlileri buralara bir yatırım yapacağı zaman gelir inceler tutanaklarını tutar, vatandaşın lehine, köylünün gelirini ve istihdamını artıracak çalışmalar olacaksa buna izin verir. Ama köylüyü rahatsız edecek, öte yandan tarımsal potansiyele ve hayvancılığa zarar verecek bir işlem varsa ona izin vermez.

Bu çerçevede Başköy ve civarında Jeotermal Santral kurulması söz konusu değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, tarımsal potansiyele zarar vereceği gerekçesiyle bu bölgede Jeotermal Santral kurulmasına izin vermedi. Biz de devletimizin ilgili birimlerine bunu defalarca yazdık. Bu konuda herhangi bir huzursuzluk yaşanmasını istemediğimizi belirttik.

Ama bu konuda köylü vatandaşlarımızdan ve çiftçilerimizden bir isteğimiz var. Bu süreçlerde birçok doğru olmayan dedikodular vardı. Hiç kimse sosyal medyadaki yalanlara ve iddialara itibar etmesin. Bir takım insanlar bu iddiaları başka amaçlarla kullanmak isteyebilir. Lütfen bunlara itibar etmeyin.

Bizler her zaman vatandaşımızın yanındayız. Devlet vatandaşını huzursuz etmek için değil, daha huzurlu bir yaşam sürmesini sağlamak için vardır.

İleride bir takım köylünün lehine tarımsal potansiyeli artıracak çalışmalar olabilir. Bu konuda sizlerin rızasının olduğu her türlü çalışmayı sonuna kadar destekleriz.

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Ben bunu her zaman dile getiriyorum. Hak arama hürriyeti kanunlar çerçevesinde olmalı. Bir şeyi isteyebiliriz istemeyebiliriz. Bir çalışmayı destekleyebiliriz ya da karşı çıkabiliriz. Tüm bunları yasal sınırlar çerçevesinde yapmak zorundayız. Biz Tire’de bir huzursuzluk çıksın istemiyoruz.

Devletin Kaymakamı olarak 2 yıldır buradayım. 2 yıldır Tire’de ayak basmadığımız köy, mezra ve mahalle kalmadı. Her fırsatta vatandaşımızın ayağına gidiyor ve vatandaşımıza hizmet ediyoruz. Devletimizin kapısı 24 saat herkese açıktır. Burada çözebildiklerimizi çözüyoruz, çözemediklerimizi üstlerimize bildiriyoruz. Bu vesileyle ÇED sürecinin iptal edildiği Başköy’e ve tüm köy halkına geçmiş olsun diyorum”

İÇELLİ: “KÖYLÜMÜZÜN YANINDAYIZ”

Kaymakamın ardından söz alan Ak Parti Tire İlçe Başkanı Selman İçelli ise şöyle konuştu;

“Sayın Kaymakamım zaten bu konuda söylenebilecek her şeyi söyledi. Biz Ak Parti olarak 1 buçuk ay önce köye geldiğimizde köylümüzün yanında olduğumuzu söylemiştik. Köylümüz için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız demiştik. Çok şükür şimdi bu güzel sonucu aldık. Başköyümüzde Jeotermal Santral projesi reddedildi.  Bundan sonra Tarımsal Organize Sanayimiz kurulacak. Artık cevizimizi incirimizi ve diğer tarımsal ürünlerimizi daha güzel değerlendirmek için yine hep birlikte çalışacağız. Ben bu konuda güzel sonuca vardığımız için çok mutluyum. Alınan kararın Başköy’e hayırlı olmasını diliyorum.

İBİŞOĞLU: “EN BÜYÜK EMEK KADINLARIMIZA AİTTİR”

Toplantının son konuşmacısı olan Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu ise, kazanılan zaferde en büyük hak sahibinin kadınlar olduğunu işaret etti. İbişoğlu konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;

“Başköy’deki Jeotermal Santral projesinin iptalinde en büyük emek şüphesiz kadınlarımızındır. Çünkü en fazla onlar mücadele ettiler. Kendilerini ayrıca tebrik ediyorum. Bu arada başta Sayın Kaymakamımıza, Ak Parti İlçe yönetimine ve bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu tüm Tire’nin başarısıdır. Alınan kararın köyümüze ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum”

Editör: Haber Merkezi