Tire’ye bağlı Büyükkale, Küçükkale, Halkapınar, Mehmetler, Üzümler ve Akyurt Köyleri’ni kapsayan Tire’nin akciğeri niteliğindeki kızılçam ormanlarındaki ağaç kesimi ve yol çalışmaları civar köylerde yaşayan vatandaşları huzursuz etti. Orman İşletme Müdürlüğü kaynakları, ağaç kesimi ve yol çalışmalarının olası yangınlara müdahale etmek amaçlı olduğunu söylerken bölgede özel bir şirkete 3 ay süreyle geçici arama izni verildiği ortaya çıktı.  Yaşanan gelişme üzerine bölgede yaşayan vatandaşlar maden çalışması yapılmaması için imza kampanyası başlattı.

BÖLGEDE İNCELEME YAPTILAR

Kartal Dağı’nda yapılan çalışmaların ardından Büyükkale Köyü Muhtarı Necdet Küçük, Küçükkale Köyü Muhtarı Nurettin Aydın, Tire Belediye Meclis Üyesi Yalçın Kaya ve Doğasever Zeynel Aydın bölgeye giderek inceleme yaptı. Gördüğü manzaranın içler acısı olduğunu dile getiren Doğasever Zeynel Aydın şöyle konuştu;

“4 yıldır Küçükkale Köyü’nde yaşıyorum. Kartal Dağı’ndaki orman dokusunun içinde çeşitlilik araştırması için fotoğraf çalışması yapıyorum. Geçen hafta yaptığım yürüyüşte orman kesimiyle ilgili manzarayla karşılaşınca acilen bölgedeki muhtarları bilgilendirdim. Muhtarlar bunun bir yol çalışması olduğunu söyledi. Ben bunun bir yol çalışması olduğunu düşünmüyorum. Bence burası maden ocağına tahsis edilmek amacıyla kesimi yapılmış ya da talan edilmiş bir bölge. Burada alelacele bir yol açılmış. Buradaki ağaçlar telef edilerek yolların kenarına atılmış. Bize burada yaşananlarla ilgili yasal olarak bilgilendirme yapılsın.

Edindiğimiz bilgilere göre bölgemiz 3 aylık geçici bir izin ile bir maden ocağına ön araştırma yapılması için tahsis edilmiş. Ben burada yapılan çalışmaların bir maden çalışması olduğunu düşünüyorum.

MECLİS ÜYESİ YALÇIN KAYA: ‘YOLLARIN TÜMÜ MADEN YATAĞINA ÇIKIYOR’

Kendisi de Büyükkaleli olan Tire Belediye Meclis Üyesi Yalçın Kaya da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Yeni açılan tüm yolların maden yatağına gitmesini manidar bulduğunu söyleyen Kaya, açıklamalarına şu cümlelerle devam etti;

“Burada her ne kadar orman ekiplerinin gençleştirme adı altında kesim yaptığı iddia edilse de bu çalışmalar gençleştirmeye benzemiyor. Burada yeni açılan yollar ne hikmetse hep maden yatağına çıkıyor. Buradaki orman, ağaçlar ve ekolojik yapının ne hale geldiğini üzülerek gördüm. Bu talan bu yıkım ve bu düzensiz kesim bir an önce durdurulmalı. Buradaki çalışmaların ne amaçla yapıldığı hakkında bizlere bilgi verilmeli. İnsanların kafasındaki soru işaretleri giderilmeli.”

NECDET KÜÇÜK: ‘YAZIK DESELER AĞLAYACAĞIM’

Büyükkale Köyü Muhtarı Necdet Küçük, gördüğü manzara karşısında ağlamamak için kendini zor tuttuğunu söyledi. Küçük, açıklamasında;

“Burası bu bölgenin milli parkı niteliğinde bir alan. Burada şu an ne olduğu belirsiz, bize hiçbir bilgi verilmeden yapılan bir çalışma var. Burada adeta bir çevre katliamı var. Sağdan soldan edindiğimiz biliye göre bu bölgede maden aranacakmış. Dağın içine otoban gibi yollar yapılmış. Doğa talan edilmiş. Şu an biri yazık dese ağlayacağım. Buradan yetkililere sesleniyorum. Ne olur bize yardımcı olun. Bu talanı durduralım.” dedi.

“KARTAL DAĞI, TİRE’NİN CAN SUYU KAYNAĞIDIR”

Öte yandan İmza kampanyası için hazırlanan metinde şu ifadelere yerildi:

“İzmir İli, Tire İlçesi sınırları içinde yer alan Kartal Dağı; Kuzey yamacında, Batıda Halkapınar köyünden başlayarak Doğuya doğru Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale ve Akyurt köylerinin temiz içme su kaynaklarının çıkış noktası olup, içindeki orman dokusu ve bitki çeşitliliği ile Güneyindeki diğer köylerle birlikte hepimizin ortak oksijen deposu ve temiz hava havzasıdır; aynı zamanda bölgede yetişen ve ekonomik değeri yüksek olan İncir başta olmak üzere en iyi Zeytinyağı üretimine ev sahipliği yapan zeytinliklerle kaplı geniş bir coğrafya ve Küçük Menderes ovasında yetişen tarım ürünlerine de can suyu kaynağıdır.

Aşağıda adı soyadı ve imzası olan bizler, Kartal Dağı’nın içindeki ormanlık alanlarda, kıyısında veya yakınında geçim kaynağımız olan tarım alanlarımızı etkileyecek ve yaşam kalitemizi sağlıksızlaştıracak Taş ocağı, Mermer Ocağı veya benzer diğer Maden ocaklarının açılması ve çalıştırılması ile bu ve benzeri faaliyetleri yürütecek şirketlere veya diğer kuruluşlara çalışma ruhsatı verilmesine karşıyız.

Saygılarımızla”

Editör: Haber Merkezi