Bilgisayar kullanırken uyulması gereken güvenlik önlemleri, tavsiyeleri…

“Bilgisayar kullanırken uyulması gereken güvenlik önlemleri, tavsiyeleri” dedik başlığımıza. Ve sizlere bir kaç cümleyle webde sıkıntı yaşamamanız için uyulması gerekenleri anlatmaya karar verdim değerli okuyucular.

Madde 1
İlk olarak E-mail’inizde , Facebook veya benzeri portallarda kullandığınız şifrelerde mutlaka güçlü şifrelerden oluşturmalısınız. Şifre oluştururken harf/sayı ve @ türü özel sembollerden yararlanmak şifrenin sağlamlığını daha da arttıracak buda bize çalınan msn, facebook ve belki para olarak dönmeyecektir. Uzun bir şifre oluşturmanızı kesinlikle öneririm.

Madde 2
Son zamanlarda bir çok arkadaşımdan duyduğum “ben bilinçli kullanıyorum bilgisayarı o yüzden anti-virüs programı yüklemiyorum” dediklerine şahit oldum. Ne olursa olsun kesinlikle iyi bir anti-virüs programı yüklemenizi tavsiye ediyorum. Bilgisayarınızdaki dosyalarınızın güvenliği için bu şart. Bu antivirüs yazılımıyla bilgisayarınızı belirli aralıklarla taramalı ve programınızı sık sık güncellemelisiniz. Keylogger türü programları bilgisayarlara yerleştiren hacker’lar, klavyenizle yazdığınız her şeyi takip edebilir ve bu şekilde şifrelerinizi veya yazdığınız diğer metinleri kayıt altına alabilirler. Bu nedenle bilgisayarınızı sık sık virüslere ve bu gibi malware’lere karşı taramadan geçirmenizde fayda vardır.

Madde 3
Bir diğer husus da şu; İnternetin yaygın kullanımıyla birlikte neredeyse hayatımız yön değiştirdi diyebiliriz. Söz gelimi evimize, işyerimize bir şey alacağımız zaman ilk baktığımız yer internet oluyor ve satın alımların çoğunu buradan gerçekleştiriyoruz. Buraya kadar bir sıkıntı yok ancak bulduğunuz bir ürünü satın almak istediğiniz web sayfasının yani firmanın güvenilir bir firma olmasına ve web sayfalarında da “SSL güvenlik sertifikası” bulunmasına dikkat etmek lazım. Ayrıca şunu söyleyeyim hiç bir banka ya da alışveriş sitesi bize kredi kartımızın şifresini talep eden vb. bir mail göndermemekte…

Madde 4
Wifi yani kablosuz internetin yaygınlaşmasıyla birlikte hemen hemen tüm ev-iş yerlerinde bu teknoloji kullanılmaya başladı. Ancak wifi kullanırken hesaba katmamız gereken en önemli faktörün ağımıza dahil olabilecek bir başkasının olabileceği gerçeğidir. Ne olur girse demeyin. Sizin internetinizi kullanan bir yabancı web üzerinde yasadışı sayılabilecek bir iş yaptığında o kişinin peşine kimse düşmüyor, siz sorumlu oluyorsunuz. Zira ip sizin ip niz… Bu nedenle ağınıza güçlü bir şifre vermenizde büyük yarar vardır.

Madde 5
Önemli dosyalarınızı mutlak suretle yedekleyiniz ve şifreleyiniz. Yedekleme için harici bir harddisk çözüm olabilir. Şifreleme konusunda ise winrar adlı program işinizi görecektir. Winrar’la dosyaları arşivlemek veya sıkıştırmak dışında bu dosyaları şifreleyerek bu dosyaları tamamen koruma altına alabilirsiniz. Örneğin Winrar’daki bu özellikten faydalanmak için arşivleyeceğiniz dosyaya sağ tıklayıp ‘Arşivle’yi seçin ve Gelişmiş sekmesine girerek “Şifre Oluştur” kısmına tıklayın. Hepsi bu…

Son değinmek istediğim konu ise Facebook çılgınlığıyla ilgili… Facebook çıktığından beri kullanıcı sayısı 500 milyon lara ulaşan devasa bir platform oldu. Burada paylaştığınız fotoğraflara, yazılara, bilgilere dikkat etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Yani facebook hesabınızda ne kadar az bilgi varsa o kadar güvende sayılırsınız…

Umarım anlattıklarım işinize yarayacaktır. Sorunsuz günler dilerim…
Saygılarımla…