Sevap cihetiyle en istisna gece ,Kadir Gecesi’dir. O’na  yetişilemez. Leyle-i Beraat  bütün senede bir kutsi çekirdek hükmünde mukedderat-ı Beşerin    programı olması cihetiyle  Leyle-i Kadir’in (Kadir gecesi) kutsiyetindedir.
        Leyle-i Beraatta ,Kadir Gecesine sevap cihetiyle değil  ama onda öyle bir sıfat var ki , Kadir Gecesi bile ona yetişemez.
        Leyle-i Beraatta  nedir o sıfat ? Bir çekirdek olması ,ağacın çekirdeği  gibi …Çekirdekten ağacın çıkması.Çekirdek olmazsa ağaç oluşamaz.Çekirdeğin ehemmiyetini siz düşünün. Leyle-i Beraatta insanın çekirdeği olması nedeniyle ,Beraat Gecesi istisna ve müstesna bir gecedir.
       Levh-i Mahfuzda  ,olmuş ,olacak ,ihtimalli ve ihtimalsiz ne varsa orada mevcut…
       Leyle-i Beraat’ın  ilginç bir tarafı vardır. Levh-i  Mahfuz da  dahi olsa ,Levh-i Mahv ve İspat’a  (Yaz –boz tahtası)   çekirdek olması hasabiyle hiçbir geceye kıyas edilemez.
    Levh-i Mahv ve İspat’a  (Yaz –boz tahtası)  ,Lev-i  Mahfuz  da dahi olsa şartlar oluşmazsa  , vücudu harici yani varlık alemine çıkamaz.
     Leyle-i Beraat ,çekirdek olması  sebebiyle  hiçbir geceye kıyas edilemez. Leyle-i Beraatta ,geçen sene beraat gecesi ile bugüne kadar yaptığımız her şey harman edilerek bu akşamdaki halet-i ruhumuzda   maya olup gelecek seneye çekirdek olacak bu akşam… 
     Her bir hasenat  Leyle-i Kadir de  otuz bin  olduğu  , Leyle-i Beraatta ise her bir hasenat yirmi bin oluyor. Allah lafza-i Celaliye  beş harftir. Bu gecede hasenat değeri  yüz bin demektir. Gerisini gelin siz düşünün…
     Bu gece öyle bir gece ki ,elli yıllık insana ibadet sevabı verilebiliyor. Bazıları nasıl olacak diyor…Biz de diyoruz ki ,Allah (cc) bize verdiği şeyler ,iyilikler ,bu gecelerde verilen bonus hükmündeki sevaplar bizim kazandığımız ve hak ettiğimiz şeyler değildir. Rabbimizin bize olan ikramıdır,lütfudur. 
      Leyle-i Beraat elli senelik  ibadet hükmüne geçebilen bu geceyi ,Ku’an okuyarak ,İstiğfarla , kaza namazlarımızı kılarak , salavatla meşgul olarak sabaha kadar değerlendirmeliyiz. Unutmayın bu dünyadan başka bir dünyaya gelmeyeceksiniz. Şüphesiz ahret çok güzel ,hoş ama dünya gibi zıtlıkları yok.Onun için dünya hayatı önemli..Dünya da kazanamayan ,ahrette fakir kalır.Dünya ahretin tarlasıdır.Bura da ne ekersen orda onu biçersin. Burada ekmediğini orada bekleme.Ben çok zeki bir insandım okusaydım şunu olurdum diyen adam ,şunu gayet iyi bilir okumadığı için o makamı beklemez. Şeytanın Allah (cc)rahmetiyle bizi kandırmasına müsaade etmeyiniz.
       Şaban ayının yarısı Leyle-i Beraat olduğundan ,gecesini ibadet edin  ve gündüzün de oruç tutun.O günler de  yüce Allah (cc) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder:
•İmsak vaktine kadar afv edilmeyi dileyen yok mu? Afv edeyim…
•Rızık isteyen yok mu ? Rızık vereyim….
•Şifa diyen yok mu?Şifa vereyim…
•Vs…
                                  (İbn-i Macid)
      Müslümanların  iki bayram gecesi olduğu gibi ,(Ramazan ve Kurban Bayramı)  .Gökteki Meleklerin  de  iki bayram gecesi  var…Biri Şaban Ayının on beşinci gecesi olan Leyle-i Beraat ve Leyle-i   Kadir’dir.Bizler bu gecelere olan iştiraklerimizle onların   yaptıkları ubudiyetlere ve güzelliklere oprtak olmuş oluyoruz….
      Rabbim bizleri bu geceleri hakkıyla ihya eden  kullarını zümresine dahil eylesin… Aminnnnnn