Ercan ÇELİK

Tire’de son günlerde sık sık yaşanan su arızaları ve kesintileri vatandaşları çileden çıkarırken İZSU kanadından konuyla ilgili net bir açıklama yapılmamıştı. Önceki gün Meclis Üyesi Görkem Orucak ile birlikte Tire’deki çalışmaları yerinde inceleyen Ferit Çağlar, HaberTire Gazetesi’ne birbirinden önemli açıklamalarda bulundu. Tire’de neler olduğunu tek tek açıklayan Çağlar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

‘TİRE’DE KÖKLÜ BİR ÇALIŞMA YAPILIYOR’

“İZSU tarafından Tire’de şu anda son yılların en önemli altyapı çalışmalarından biri sürdürülüyor. Şehrin sağlıksız ve verimsiz olan şebekeleri yenileriyle değiştiriliyor. Özellikle Ortapark diye tabir ettiğimiz Cumhuriyet Meydanı’nın üst kısımlarında yaptığımız çalışmalarda 100 yıl öncesinde döşenmiş borularla karşılaşıyoruz. Şu anda bu hatları yeniliyoruz. Biz bu hatları 2 sebepten dolayı yeniliyoruz. Birincisi sağlıksız olan boruları çıkarıyoruz. Yerine son teknoloji borular kullanarak insanlarımızın sağlıklı hatlardan suya erişimine imkan tanıyoruz. İkincisi ise su kaynaklarının kıtlığını konuştuğumuz, her bir damla suyun önemini vurguladığımız bir dönemde kayıp kaçaktan dolayı kaybolan su miktarını azaltmak adına bu çalışmayı yapıyoruz. Çünkü eski yerleşim birimlerinde eski hatlardan kaynaklanan en az yüzde 50’lik bir su kaybı yaşanıyordu. Gerçekten artık kaynaklarımız özellikle tarımsal faaliyetlerden dolayı azaldı. Önümüzdeki yıllarda durum daha tehlikeli bir hal alacak. Bizler bu kayıp kaçağın önüne geçebilmek ve sürdürülebilirliği sağlamak için bu çalışmaları yapmak zorundayız. Bizim temel görevlerimizden bir tanesi işletmemiz altında olan sistemi sağlıklı bir şekilde iyileştirmek”

‘ARIZA İHBARLARI İÇİN 185’İ ARAYIN’

Son zamanlarda vatandaşların tepkisine neden olan arızaların zamanında giderilmediği iddialarıyla ilgili de konuşan Ferit Çağlar, bu konuda ise şöyle konuştu;

“İZSU olarak bizim normalde Tire’de 7/24 çağrılara cevap veren bir santral hattımız var. Bu santralde gelen arıza ihbarlarını kayda geçiren iş emrine dönüştüren personelimiz var. Vatandaşlarımız burayı arayabileceği gibi sabit çağrı merkezimiz olan 185’i de arayabilirler. Çağrı merkezimizde 40’ın üzerinde personelimiz var ve tüm İzmir’e hitap ediyor.  Vatandaşlarımız her türlü ihbar ve şikayetlerini doğrudan 185 çağrı merkezimize bildirebilirler.”

KULLANILAN MALZEMELERİN KALİTESİ

Tire’de yaygın olarak dolaşan iddialardan bir diğeri ise çalışmalarda kullanılan malzemelerin kalitesiz olduğu. İZSU’da tüm işlerin sözleşmeye ve şartnamelere bağlı bir şekilde yürütüldüğünü söyleyen Çağlar; “Bizler kendi yapmış olduğumuz imalatlar ya da arıza kapsamında kullandığımız malzemeleri satın alırken belli teknik kurallara dikkat ederiz. Yani istediğimiz malzemelerin taşıması gereken belli şartlar vardır. Bu şartları teyit etmek amaçlı dönemsel olarak testler alırız. Müteahhit işi kapsamında gerçekleştirdiğimiz işlerde de kullanılan malzemelerin bizim idaremizin ve DSİ’nin belirlediği standartlara haiz olması gerekiyor. Dolayısıyla kullanılan malzemelerin kalitesinin kalitesiz olduğu iddiaları gerçek dışıdır”

‘ÇALIŞMALAR BİTTİĞİNDE ARIZALAR ORTADAN KALKACAK’

Tire’nin çeşitli bölgelerinde hemen her gün yaşanan su patlaklarına da değinen Ferit Çağlar, bu arızaların genellikle eski hatlar üzerinde yaşandığını söyledi. Hatların tamamen yenilenmesinden sonra yeni arızaların yüzde 90 oranında ortadan kalkacağını vurgulayan Çağlar;

“Şebeke yenilemesi yaptığımız bölgelerdeki arızaların çoğunluğunu eski şebeke hattının üzerindeki arızalar oluşturuyor. Bu eski hatları da belli bir program dahilinde devre dışı bırakıyoruz. Eski hatların devre dışı bırakılmasıyla birlikte bu arızalar belli bir sürenin sonunda zaten ortadan kalkacak. Aynı yerlerde aynı sorundan kaynaklı yeni arızalar yaşanmayacak. Tire’de 2 hafta önce arıza yoğunluğu çok daha fazlaydı. 2 hafta içerisinde eski şebekenin yüzde 70’ini devre dışı bıraktık. Geriye yüzde 30’luk kısım kaldı. Kalan kısımda da eski hatların tamamen yenileriyle değiştirilmesiyle birlikte yeni arızalar yüzde 90 oranında ortadan kalkacak. Ekiplerimiz şu anda Tire merkez ile birlikte 64 tane kırsal mahalleye yetmeye çalışıyor. Şu sıralar arıza yoğunluğu da çok fazla olduğu için yaşanan arızalara müdahale etmede bazen gecikmeler yaşanabiliyor. Ekip arkadaşlarımız sürekli mesai yaparak üstün gayret ve fedakarlık göstererek gelen tepkileri bir nebze azaltmak adına mücadele içindeler. Tire’deki çalışmalarımız bittiğinde çevre ilçelerden de takviye ekipler alarak 3 günlük bir program dahilinde Tire’deki yeni arızaları toparlamayı planlıyoruz.

TİRE’DEKİ PERSONEL SAYISI

“Tire’deki personel sayısıyla ilgili tabii ki bazı eksiklerimiz var. Son dönem zarfında çok fazla emekli personelimiz oldu. Halen daha emekliye ayrılan personellerimiz var. Burada personel sayısını maksimum seviyede tutmak da çözüm değil. Burada temel hedef personel sayısını artırmaktan ziyade personele gerek duyduğumuz arıza yoğunluğunu azaltmak. Aslında şu anda bizim Tire’de yaptığımız çalışmaların özü de bu. Yani biz Tire’de bugünkü mevcut şebeke yenileme çalışmalarını yaparak gelen arıza ihbarlarını azaltacağız. Sonbahar aylarına girdiğimizde tüm çalışmalarımız bitmiş olacak ve artık rahatlayacağız” dedi.

‘30 MİLYONLUK YATIRIM YAPILDI. 300 MİLYONLUK YATIRIM YOLDA’

Daire Başkanı Ferit Çağlar, İZSU tarafından Tire’de sürdürülen çalışmaların maliyetlerine de değindi. Şu ana kadar sadece işletme biriminin Tire’de içme suyu şebekesinin yenilenmesi ile ilgili yaptığı çalışmaların maliyetinin yaklaşık 30 MİLYON TL olduğunu söyleyen Çağlar, “Yakın zamanda İZSU tarafından Tire’de atık su ile yağmur suyunun birbirinden ayrılması ve derelerin ıslah edilmesi projesi başlayacak. Bu projenin tahmini bedeli ise yaklaşık 300 MİLYON TL. Tire’de 3 yıllık bir çalışma olması öngörülüyor. Bir aksilik olmazsa önümüzdeki aylarda ihale edilecek ve 2022 yılında da bu çalışmalar başlayacak. İnşallah bu çalışmalarımız da bir bütün halinde tamamlandığında Tire altyapı noktasında çok büyük bir eksikliğini gidermiş olacak ve uzun yıllar boyunca sıkıntı yaşamayacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi