Değerli HaberTire okuyucuları ve Tireliler, internette çeşitliliği ve geniş yelpazede bilgi paylaşımını savunan biri olarak bildiklerimi bildiğim kadarıyla anlatmaya karar verdim. Bilgisayar denilen karmaşık, bir o kadar anlaması ve anlatılması güç olguyu sizler için basite indirgemeye çalışacağım dilim döndüğünce. Zaman zaman ise teknolojik yenilikleri kendimce yorumlayarak naçizane sizlerle buluşturacağım… ilk yazım ise “umarım işinize yarayacaktır” diyerek cümlelerime başlıyorum.
Birçok ofis ve işletmede yaygın olarak kullanılmakta olan “desktop” tabir edilen bilgisayarlar ve donanımın bir çoğunu içinde barındıran kasalar belirli periyotlarla bakımdan geçirilmelidirler. Bakımdan kastımız “windows kurulumu”, “virüs temizliği” filan değil. Otomobillerin yağ değişimleri ve benzeri işlemleri gibi bilgisayarında donanımsal, bazı ihtiyaçları sözkonusudur. Türkiye’de araçların arızalandığı zaman sahiplerinin servise götürdüğü gibi bilgisayar için de bu ne yazıkki böyle oluyor… Bilgisayarın da bakımı olur diyebilirsiniz. Hemen anlatalım. İlk olarak bilgisayarın içindeki fanlardan bahsetmek gerekirse “kasa fanı”, “güç kaynağı” (PSU), “işlemci fanı”, “ekran kartı fanı” ve varsa bazı kasalarda olan ikinci kasa fanı olmak üzere toplam beş adet fan mevcuttur. Yani halihazırda 5 tane havayı kendine çeken, entegre olduğu parçayı soğutmaya çalışan pervane…
İkincisi, işlemciyle işlemci bloğunun arasında bulunan “termal ped” ya da “termal jel” diye tabir edilen malzeme. Üçüncüsü halk arasında güç kaynağı diye bilinen power supply elemanı. Bu saydığımız parçaların bakımları bize büyük meblağlara mal olmasa da arıza yaptıklarında ya da arızaya sebebiyet verdiklerinde çok daha can sıkıcı bir hal alabilmekteler. Bu yazıda ilk saydığımız eleman grubu olan fanların elimizden geliyorsa kendimiz bilgimiz yoksa bir uzmana müracat ederek tozlarının alınmasında büyük fayda vardır. Zira zamanla, (ki bu zaman bilgisayarımızın bulunduğu çevre koşullarına göre bir aya kadar inen kısa süreleri de kapsamaktadır) bünyesinde topladıkları toz yüzünden artık çalışamamakta ya da kendilerine bile yararları dokunmayacak bir performansa sahip olmaktadırlar… Temizlenmesi tekrar söylemek istiyorum ki mutlak suretle şarttır… İkinci saydığımız madde olan işlemci soğutucu termali ise olmazsa olmaz hayati materyaldir. İşlemcinin bünyesinde gerçekleştirelen milyonlarla ifade edilen işlemlerin haliyle gövde de ısınması bize bu sıcaklığın en hızlı ve kesin şekilde soğutulması mükellefiyetini vermektedir. Sözü fazla uzatmadan söylemek gerekirse işlemcinin üzerine sürülen bu beyaz, diş macunumsu madde aylar geçtikçe kaybolarak sıkıntı yaratmaktadır. Son olarak bahsettiğimiz “PSU” nun, yani güç kaynağının voltaj çıkış değerlerinin ölçülmesi gerektiğine değinelim… Zira bu işlem güç kaynağının çıkışlarındaki voltajın sağlıklı çıkışını görebilmek adına önemlidir. Çünkü 5 volt gitmesi gereken girişten 12 voltun girdiğinde bilgisayarınızda hiç te hoş olmayan kokuların odanızı dolduracağınızı unutmamalısınız… Yanık kablo kokusu…
Sağlıklı sorunsuz günler dilerim.
Hem sizin için hem bilgisayarınız için…