Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde belediyenin merkezi sistem uygulaması sonucu köylerin kendine has sahur geleneği tarihe karıştı. Bir yanda gelenekler yok olurken diğer yandan da belediyenin merkezi sistem uygulaması nedeniyle camilerdeki huşunun kaybolduğu ileri sürüldü.

2014 yerel seçimlerinde MHP’den Karpuzlu Belediye Başkanı seçilen ancak daha sonra çeşitli nedenlerden dolayı istifası istenen Karpuzlu Belediye Başkanı Tuğrul Ozan, İlçe Müftülüğü ile ortaklaşa uyguladıkları nöbetçi imam sistemi ile Karpuzlu ilçe merkezinin yanı sıra bağlı 23 köyde insanları merkezi sistem ile sahura kaldırdıklarını söyledi. İmamların nöbet çizelgesine göre belediyeye gelip kurdukları ses sistemi ile merkezden ilahi, kaside ve sala okuyarak vatandaşları sahura kaldırmasını sağladıklarını belirten Karpuzlu Belediye Başkanı Tuğrul Ozan, uygulamaya destek veren ilçe müftülüğüne ve imamlara teşekkür etti.

“Bazı vatandaşlar ve köylüler uygulamadan rahatsız”

Uygulamanın hem Ramazan ayının manevi havasına zarar verdiğini hem de gelenekleri yok ettiğini belirten köylüler, Belediye Başkanı Tuğrul Ozan’ın bu uygulaması nedeniyle imamların tembelleştiğini ileri sürdüler. Yeni uygulama ile cami minaresi ile dini yayın yapan bir radyonun arasında bir fark kalmadığını belirten bazı vatandaşlar eski sisteme geri dönülmesini istediler.

İlçeye Bağlı Abak Mahalle Muhtarı Salih Sağlam Küçük, bir muhtar ve vatandaş olarak yeni sistemden rahatsız olduğunu belirterek “Merkezi sistem oluyorsa köye neden imam gönderiliyor. Radyo yayını gibi bir şey ile otomatik bir şekilde minareden sala okunuyor. Bence bu uygulamalar imamları tembelleştirdiği gibi imamlarla insanlar arasındaki bağları da koparıyor. Ben şahsen bu uygulamadan memnun değilim. Her köyün imamı vazifesini kendisi yapmalı” diyerek uygulamadan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Kaynak: iha