Tire İlçe Emniyet Müdürlüğü, yeni tip sürücü belgeleri ile ilgili açıklama yaptı.


Tire İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
Emniyet Genel Müdürlüğünü ASBİS (Araç Tescil ve Sürücü Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Online Olarak Yapılması) Projesi kapsamında hazırlanan yeni tip sürücü belgeleri Avrupa Birliği müktesebatına uygun olarak değiştirilmesi ve verilmesi işlemlerine 1 Ocak 2016 tarihinde başlanacak olup bu tarihten itibaren eski tip sürücü belgesi düzenlenmeyecektir
1 Ocak 2016 tarihinden itibaren müracaatlar yeni proje sisteminde alınacak olup, sürücü belgesi basımı ve gönderilmesi Ankara Güvenli Belge ve Pasaport birimi tarafından yapılacaktır. Bu nedenle 31 Aralık 2015 tarihinde eski proje kapatılacağından Trafik Tescil Büro Amirliğimiz tarafından sürücü belgesi basımı durdurulacağından müracaat etmek isteyenlerin bu tarihten önce müracaat etmeleri gerekmektedir. 


KİMLER “ADAY SÜRÜCÜ” OLACAK
Ayrıca 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren daha önce hiç sürücü belgesi almayanların bu tarihten sonra müracaat etmeleri durumunda aday sürücü olacakları bilinmelidir. Aday sürücülük uygulaması; 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecektir. Aday sürücülüğe dair sürücü belgesinin üzerinde ayrıca herhangi bir ibare yer almayacaktır. Bu nedenle, iki (2) yıllık aday sürücülük süresi sonunda sürücü belgesinin yenilenmesine gerek bulunmamaktadır.


YENİ SÜRÜCÜ BELGESİ 15 TL 
1 Ocak 2016 tarihinden itibaren müracaat hükümleri değiştirilmiş olup, Sürücü Belgesi Randevu Sistemi Emniyet Genel Müdürlüğü’nün egm.gov.tr internet adresinden alınacak olup Yeni tip sürücü belgesi almak, değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar, internet üzerinden istedikleri trafik tescil birimlerinden randevu alabilecektir ilk defa sürücü belgesi alacaklar ile sürücü belgesine sınıf ekletecekler sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile harç bedellerini anlaşmalı bankalara yatıracak, bu bedel 2015 yılı için 119,00 TL + harç bedeli olup, yılbaşında her sene olduğu gibi arttırılacaktır. Daha önce sürücü belgesi olanların ise birebir yeni tip sürücü belgesi değişimleri 1 defaya mahsus 15,00 TL olacaktır. Ayrıca bu sürücü belgeleri için değişim tarihi 31 Aralık 2020 olacaktır. 
Müracaatı tamamlananlara sürücü belgeleri teslim edilinceye kadar araç kullanabilmeleri için 15 gün süreyle geçerli olmak üzere “Sürücü Belgesi Yerine Geçen Geçici Belge” tanzim edilerek müracaatı alan personel tarafından onaylanıp müracaatçıya verilecek, Yeni Sürücü belgesi, müracaatçısına veya belirlediği kişiye posta yoluyla teslim edilecektir. Alıcının teslimat adresinde bulunamayıp ihbarlı olarak dağıtım merkezine bırakıldığında, 7 (yedi) gün süre ile PTT işyerinde bekletilecektir. Bu sürenin sonunda teslim edilemeyen gönderi sürücü belgesi müracaat merkezine (iade adresine) teslim edilecektir


İNTERNET BANKACILIĞI BELGELERİ KABUL EDİLMEYECEK
Eski tip sürücü belgelerinin (zayi olanlar dahil) değiştirme işlemleri 31 Aralık 2020 tarihine kadar tamamlanacak olup, bu değiştirme işlemleri sırasında harç alınmayacaktır.  İşlemler sırasında sağlık raporu ile indirimli değerli kağıt bedeli ve vakıf payı bedelinin ödendiğine dair makbuzun ibrazı zorunludur. İşlemlerden 13,00 TL değerli kağıt bedeli ile 2,00 TL sürücü belgesi hizmet bedeli yatırıldığına dair belge alınacaktır. Sürücü belge harç ve değerli kağıt bedelleri, Maliye Bakanlığına bağlı veznelere veya Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi bulunan banka şubelerine ödenebilecek,  internet bankacılığından ödenen harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı bedellerine ait belgeler kabul edilmeyecektir.

Editör: Haber Merkezi