İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz  darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan ve 270 sanığın yargılandığı  davada, eski Hava Harp Akademisinde öğretim görevlisi Binbaşı Recep Kılıç'ın  savunması alındı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2.  Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile  taraf avukatları hazır bulundu.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kaydedilen duruşmada,  savunması alınan tutuklu sanık Kılıç, darbe girişiminin yaşandığı gün, tutuklu  sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı Harekat Başkanlığı Plan ve Harekat Şube Müdürü  Yarbay Mustafa Toklu tarafından aranarak, gerekçesi bildirilmeden Ege Ordusu  Komutanlığına çağrıldığını bu çağrının, yaklaşık 8 aydır üzerinde çalıştığı  "Savaş Planı" için olduğunu varsayarak İzmir'e geldiğini iddia etti.

Karargaha gittiğini, darbe girişimine ilişkin yayın yapan haber  kanallarında köprünün askerler ve tanklarca kapatıldığını gördüğünde "İki ülke  arasında savaş var" diye düşündüğünü anlatan Kılıç, iddianamede hakkındaki  suçlamaları reddetti.

Nöbetçi amirin telefonundan WhatsApp'tan MİT binasının vurulduğuna  ilişkin görüntüleri izledikten ve karargahın kapatılan santralinin açılma  talimatını öğrendikten sonra kafasında soru işaretlerinin oluştuğunu öne süren  sanık Kılıç, iddianamede, "Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'i derdest  etmeye gelen karargahtaki helikopter hareketliliğine" ilişkin "Helikopter sesi  duyduğumda, 'terör saldırısı' var diye düşündüm. Darbe girişimi hiç aklıma  gelmedi." şeklinde ifade verdi.

 

DARBE BAŞARISIZ OLUNCA FİRAR ETTİLER

FETÖ'nün darbe girişiminde Ege Ordusu karargahını ele geçirmeye  çalıştıkları, başarısız olmalarının ardından tutuklu sanık Toklu ile birlikte  firar etmesine ilişkin Kılıç, "Saat 00.30 sıralarında karargahtan ayrılarak  Yarbay Toklu ile bir yüzbaşının otomobiliyle Bornova'ya giderken, Yüzbaşı Eser  Bingül (tutuklu sanık) beni aradı ve bizi karargaha çağırdı. Radyodaki bazı  haberleri duyduk gözaltına alınarak tutuklanacağımızı düşünerek geri dönmedik."  ifadelerini kullandı.

 

OTOSTOP ÇEKERKEN BİNDİKLERİ TAKSİ VE SAKLANDIKLARI EV FETÖ İLE  BAĞLANTILI

Daha sonra otomobillerini bırakıp başka bir taksi ile Tire'ye  gittiklerini biraz gezdikten sonra otostop çektiklerini ve bir aracın kendilerini  aldığını iddia eden Kılıç, "Mustafa Yarbay'ın 'doktora tezi hazırlıyoruz, bir iki  hafta kalacak bir yer arıyoruz.' dediği araç sahibi de 'köyde evim var, kira için  aylık bin lira isterim' dedi. Adama 500 lira verdikten sonra eve gittik. Bir süre  sonra yakalandık. Adamın ağabeyinin hakim olduğunu, meslekten ihraç edildiğini ve  FETÖ'den tutuklandığı sonradan öğrendim. O adamı ilk defa orada gördüm, kendisi  de meslekten ihraç edilen bir öğretmen olduğunu duydum. Örgütle bağlantısı olan  birinin evinde kalmamız tamamen tesadüftür." şeklinde savunma yaptı.

İddia makamının, "Cep telefonundan gelişmeleri takip ettin mi?"  sorusuna, sanık Kılıç, "Şarjım olmadığından, telefonumdan gelişmeleri takip  edemedim." cevabını verdi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

 

İDDİANAME

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma  kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin  300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa  "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma,  TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs"  suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya  eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında, tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç  edilen, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı"  ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral  Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil,  Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz  Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup  Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet  Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam  Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge  Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı  Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal  Ölmez de bulunuyor.


VİDEO: İŞTE BÖYLE YAKALANDILAR

Editör: Haber Merkezi