Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının yaklaşık 3 yıldır Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden ceza davasında esas hakkında mütalaa başladı. Müşteki avukatları davanın Türkiye tarihine geçecek bir dava olduğunu ve mahkeme heyetinin hiçbir baskı altında kalmadan karar vermesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde yaklaşık 3 yıldır devam eden Soma Maden kazasının ceza davasında esas hakkında mütalaa başladı. Mahkeme Başkanı hakim Salih Pehlivanoğlu başkanlığında görülen davanın 22. duruşmasında 5’i tutuklu 51 sanık, sanık avukatları, müşteki avukatları ve mağdur yakınları duruşma salonunda hazır bulundu. Mahkemede müşteki avukatlarından Can Atalay’ın talebi üzerine bir diğer müşteki avukatı ve yaklaşık 7 aydır Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Selçuk Kozağaçlı’nın dilekçesi okundu. Kozağaçlı dilekçesinde tutuklu bulunma sebeplerinden birinin halkı soma davasında hükümete karşı kışkırtmak olarak gösterildiğini ancak halkı kışkırtmak yerine duruşma salonlarında 301 işçinin ve ailelerinin haklarını aradıklarını belirtti.

Kozağaçlı’nın dilekçesinin okunmasının ardından söz alan müşteki avukatlarından Can Atalay, dava hakiminin dosyaya atamayla ve neredeyse karar açıklanacağı sırada dahil olduğunu savcının ise dosyayı iyi okuyamadığı iddiasında bulundu. Avukat Atalay, şirket yetkililerinin tehlikeyi görerek proje hazırladığını ve bu projenin uygulanmasında rezerv kaybedecekleri gerekçesiyle yeni rezerv alanlarını her istediklerinde aldıklarını ancak projeyi hiçbir zaman hayata geçirmediklerini kaydetti. Bu durumun mutlak ölüme seyirci kalmak olarak yorumlayan Atalay, "Bu davayı siz bitirseniz bile bizim için bitmeyecek. Bu davanın siyasi ayağı devam edecek. Danıştay kararına rağmen davaya getirilmeyen kamu görevlileri var. Bu davanın siyasi ayağı, kamu ayağı, sarı sendika ayağı var” dedi.

Can Atalay’dan sonra söz alan diğer müşteki avukatlar da davanın Türkiye tarihine geçecek bir dava olduğunu ve mahkeme heyetinin üzerinde çok ağır bir yük olduğuna dikkat çekti.

5’i tutuklu 51 sanık yargılanıyor

2015 yılının Mart ayında başlayan davada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi Ertan Ersoy olmak üzere davada 5 kişi tutuklu yargılanırken, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 46 kişi tutuksuz yargılanıyor.

İstenen cezalar

Davada 5’i tutuklu 8 kişi için "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez ve 20 ile 25 yıl, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 ile 6 yıl arası hapis cezası isteniyor. Tutuksuz yargılanan 43 kişi hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 ile 15 yıl hapis cezası isteniyor.
Kaynak: iha