Ege Üniversitesi'nde, 2015 yılının Şubat ayında ülkücü öğrenciler ile savcılık iddianamesinde 'PKK/KCK gençlik örgütlenmesi YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik-Hareketi) üyeleri' diye söz edilen diğer öğrenci grubu arasında kavga çıktı. Kavgada bıçaklanan Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu yaşamını yitirdi. Olayla ilgili Sosyoloji Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Nurullah S., tutuklandı. 1'i tutuklu 31'si tutuksuz toplam 32 sanık hakkında dava açıldı.

İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki bugün yapılan son duruşmaya, tutuklu sanık Nurullah Semo, ölen Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun babası Fuat Mahir Çakıroğlu, annesi Özlem Erdem ile tarafların avukatları katıldı. Duruşmaya basın mensupları ile izleyici alınmadı. Önceki duruşmalarda savcı mütalaasında, tutuklu sanık Nurullah Semo hakkında 'Kasten adam öldürmek, örgüt adına suç işlemek, örgüt üyeliği ve yaralama' suçlarından müebbet ile 69 yıl, tutuksuz sanıklar İsmail Bedir ve Sezgin Yılmaz hakkında 12'şer yıla kadar hapis cezası istedi. Diğer 29 sanık hakkında ise 'Birden fazla kişiyi yaralama' suçundan beraat kararı verilmesini talep etti. En son ki duruşmada ise ek mütalaa veren savcı, mütaalasında olayın gerçekleştiği kafenin sahibi F.K.'nin şikayetçi olmamasından dolayı sanıklar hakkında 'mala zarar verme' suçundan kovuşturmaya gerek olmadığından bu suçlamayla ilgili kamu davasının düşürülmesini istedi. Olayın gerçekleştiği kafenin güvenlik kameralarının sökülmesi ve zarar verilmesiyle ilgili ise kimliği belirsiz 3 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Bunun üzerine sanık avukatları da ek süre istedi.

Bugünkü duruşmada sanık avukatları ek mütaalaya yönelik savunma yaptı. Sanık avukatları, müvekkillerinin protesto halklarını kullanmak amacıyla üniversitede olduklarını, taş ve sopayı savunma amacıyla kullandıklarını öne sürdü. Ayrıca sanık avukatlarının, ülkücü hareketin geçmişi hakkında beyanda bulunmak istemeleri üzerine taraflar arasında gerginlik yaşandı. Mahkeme heyeti sanık avukatlarını uyardı.

Duruşma da söz alan Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun annesi Özlem Erdem ise "Benim oğlumun mücadelesi kendinden sonrakiler içindi. Verilecek ceza bir nebze olsun içimizi rahatlatacak" dedi.

Son sözü sorulan Nurullah Semo ise suçlamaları reddederek, kendisinin mağdur olduğunu söyledi.

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Nurullah Semo'yu 'kasten adam öldürmek, örgüt adına suç işlemek, örgüt üyeliği ve yaralama' suçlarından ağırlaştılmış müebbet hapis ile 15 yıl hapis cezasına mahkum etti. Diğer sanıklardan İsmail Bedir'e yaralama suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün, Sezgin Yılmaz'a 3 yıl 7 gün hapis cezası verildi. Sanıklardan 29'u ise beraat etti.

Dava için İzmir Adliyesi'ne gelen MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural, MHP Izmir eski Milletvekili Aslan Savaşan, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Oktay Kılavuz, MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş ve Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun arkadaşları, duruşma sırasında bahçede bekledi. Duruşma sonrasında adliye önünde açıklama yapan Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun babası Fuat Mahir Çakıroğlu, "Oğlum artık mezarında rahat uyuyayacak. Uzun zamandır bu kararı bekliyorduk. Türk adaletine teşekkür ediyorum. Bu PKK'lı teröristlerin tamamını öldürsek bir Fırat etmezler. Fırat yeni bir çağ açtı. Bizler onun yolundan yürüyeceğiz. Benim bundan sonra ricam okullara alınan öğrenciler lütfen araştırılsın. Öğrenci görünümlü teröristler okullara alınmasın. Yeni Fırat'lar ölmesin" dedi.

Anne Özlem Erdem ise karardan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, "Ben çok heyecanlıyım. Bugün bu kararı duymak için buraya geldim. Fırat artık rahat uyuyacak. Türkiye'nin birçok yerinden buraya gelen herkese teşekkür ederim. Bu katillerin ceza alması içimizi bir nebze olsun rahatlattı" diye konuştu.

Açıklamanın ardından duruşma için adliyeye gelen gruptakiler hep bir ağızdan, 'Hepimiz Fırat'ız' sloganı attı.

Editör: Haber Merkezi