Yine dökülüyoruz, yine hastayız yine nezleyiz,vgribiz, farenjitiz, bronşitiz…  Hava soğukluğu en çok çocukları etkiliyor hele ki kreşe giden bir çocuğunuz varsa. Bebeği olan anneler size sesleniyorum çocuklarınızı öptürmeyin, yanaklarına dokundurmayın. Bebek öpülmez uzaktan sevilir…


Grip kimi insanlarda daha hafif geçerken, kimilerinde daha ağır geçer. Gribal enfeksiyon için riskli hasta grupları var. Yaşlı hastalar, kronik hastalığı olanlar (kronik bronşit, astım, kronik böbrek yetmezliği, romatizma ve koroner arter hastalığı, şeker hastalığı, Parkinson gibi nörolojik hastalıklar, anemi), sigara kullananlar, kanser hastaları,bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle baskılanmış hastalar, daha büyük risk altındadır. Sağlam bir bünyeniz varsa dengeli besleniyorsanız gribi ayakta atlatırken sağlam bir bünyeniz yoksa yatarak geçirirsiniz. 


Hapşırma ve konuşmayla havaya saçılan damlacıklarla ve el sıkışma gibi doğrudan temasla bulaşır. Hastalıklı kişi ile tema sonrası eller yıkanmadan yenen yiyecekler de gribe yol açar.
Mikroplu ellerin, burun ve gözle teması engellenmeli ve eller sık sık yıkanmalıdır. Burun temizliğinde mendil yerine su tercih edilmelidir. 
Tavuk çorbası burundaki salgı üretimini artırır, hapşırma ve sümkürme yoluyla mikropların vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.Bol bol sıvı alın. 6-8 bardak su gribe bağlı kaybedilen sıvı yerine konabilir. Su buharıyla odanın havasını nemlendirin.Sigara içmeyin, içilen ortamdan uzak durun. Sigara içilmesi veya dumanına maruz kalınması zaten enfeksiyon nedeniyle duyarlı olan boğazın daha kötüye gitmesine neden olur. Enfeksiyona karşı mikropları solunum yollarımızdan temizlemeye çalışan hücrelere olumsuz etki yapar.Yeterli miktarda C vitamini alın. Portakal, mandalina, kivi  gibi C vitamininden zengin meyvelerin sularını değil kendilerini tüketin.


Her hastalıkta antibiyotiğe sarılan hastalar için devlet  REÇETESİZ ANTİBİYOTİK SATIŞINI YASAKLANMIŞTIR. Kurunun yanında yaş da yanacak ama halk sağlığı açısından faydasını göreceğiz inşallah. Çok sıkı denetimlerden geçiyoruz lütfen eczacınızı bu konuda zorlamayın. 

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM