Tire Kaymakamlığı geçtiğimiz günlerde çok anlamlı bir işe imza attı ve Tire’de farklı okullardan üstün başarı gösteren öğretmenlere başarı belgesi verdi. Fedakar öğretmenlerimizin onore edilmesi anlamında son derece anlamlı bir uygulama. Farklı okullardan yaklaşık 40 öğretmen bu başarı belgesini almaya hak kazandı. Kaymakamlık, Tire İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden, TEOG ve LYS-YGS’de ilçemizi gururla temsil eden okullardan isimler istedi. Milli Eğitim de okul müdürlerinden isim istedi. Tire’deki her okul müdürü, kendi okulundan başarı belgesi almaya layık gördüğü öğretmenleri milli eğitime bildirdi ve Milli Eğitim de bu isimler üzerinde yaptığı değerlendirmeyle sayıyı 40 civarına düşürerek kaymakamlığa iletti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu elemeyi yaparken hangi kriterleri dikkate aldı bilmiyorum.

HaberTire Gazetesi olarak Tire’deki okullarımızın başarılarını gururlanarak haber yapıyoruz ve sizlerle paylaşıyoruz. Bu sebeple Tire’deki okulların, gerek sportif, gerek akademik gerekse sosyal sorumluluk anlamındaki birçok başarısını yakından takip ediyor, ulaşamadığımız konuları ise okulların web sitelerinden görüyoruz. Tire’de en çok haberini yaptığımız okulların başında Öğretmen Melahat Aksoy Sosyal Bilimler Lisesi geliyor.

İlk olarak Anadolu Öğretmen Lisesi olarak açılan okul daha sonra Sosyal Bilimler Lisesi’ne dönüştürüldü. Eğitime bir ömür adamış, kıymetli insan Kemal Akıl’ın okul müdürlüğünde başarıdan başarıya koşan, Tire’de parmakla gösterilen bir okul. En yakından takip eden bir gazeteci olarak, biraz Sosyal Bilimler Lisesi’nin başarılarından bahsedeyim size.

ÖMA Sosyal Bilimler Lisesi, akademik olarak Tire’deki en başarılı okul. Eminim Bayındır, Selçuk ve Torbalı gibi ilçelerle karşılaştırıldığında da en başarılı okul olacaktır. Sadece son 3 yılda bu okuldan mezun öğrenciler arasından 17 öğrenci Tıp Fakültesi, 23 öğrenci Hukuk Fakültesi, 2 öğrenci Diş Hekimliği, 3 öğrenci Eczacılık, 14 öğrenci Mimarlık, 5 öğrenci Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, 93 öğrenci de Mühendislik bölümlerine yerleştirildi.

Hiçbir devlete bağlı olmayan ve gönüllülük temeline dayanan AFS Kültürlerarası Programlarının düzenlediği AFS ve YES sınavları, başarı sağlamayı bırakın, her babayiğidin katılabileceği sınavlar değildir. Tabiri caizse şakır şakır İngilizce konuşan, zehir gibi öğrencilerin yarıştığı ve yazılısını geçin bir komite karşısında en az 3 saatlik mülakatı olan tamamıyla İngilizce bir sınav düşünün. İşte bu sınava Tire ÖMA Sosyal Bilimler Lisesi 4 yıldır öğrenci gönderiyor. 4 yıldır bu sınavdan başarıyla çıkan okul, tam 8 öğrencisini yurtdışına eğitime göndermeye hak kazandı. Tire’den Sosyal Bilimler Lisesi dışında bu sınava katılan başka okul da yok.

Yine bu okulun zehir gibi öğrencilerinden biri olan Esra Yamanlar, Ankara’da yapılan Uluslararası Hava Mübadele Programı’nın (Air Cadet Exchange) sınavına katılarak,  Türkçe – İngilizce yazılı sınav mülakattan başarıyla geçti ve Kanada’ya gitmeye hak kazandı.

Oryantiring sporunda öğrenci yetiştiren Tire’de değil, İzmir’de örnek bir okul. Tire ÖMA Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, farklı müsabakalarda Türkiye birinciliği, Türkiye Dördüncülüğü, Balkan üçüncülüğü, Dünya altıncılığı gibi dereceler alan öğrencileri bünyesinde bulunduran okul.

Özel Ege Lisesi’nin hazırladığı ve Karataş Lisesi, İzmir Anadolu Lisesi, Rota Koleji, Bornova Koleji, Bornova Anadolu Lisesi gibi İzmir’in yıldız okullarının katıldığı “Günaydın Edebiyat” başlıklı öykü, şiir ve masal yazma yarışmasında Ege Bölge Birinciliği ile yine ilçemizi başarıyla temsil eden Tire ÖMA Sosyal Bilimler Lisesi oldu.

İzmir Türk Amerikan Derneği’nin düzenlediği resim yarışmasında 2014 yılı İzmir Birinciliği, 2015 yılı İzmir ikinciliği ve 2016 İzmir Dördüncülüğü ile ilçemizi temsil eden ve gururlandıran tek okul yine Sosyal Bilimler Lisesi.

Tire ÖMA Sosyal Bilimler Lisesi’nin başarıları saymakla bitmiyor ama birkaç başarıdan daha bahsedip sonuca geçeceğim.

Tire ÖMA Sosyal Bilimler Lisesi, ulusal çalıştaylara davet alarak giden Tire’deki ilk ve tek okul.

Felsefe Kulübü, Münazara Kulübü, Havacılık Kulübü ve Akıl Oyunları Kulübü gibi Tire’de hiçbir okulda olmayan kulüpleri bünyesinde barındıran bir okul.

ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitelerinin gerçekleştirdiği “Çocuk Şenliği” uygulamasını lise bazına indirgeyerek Tire’de bir ilki gerçekleştiren ve 140 ilkokul öğrencisini tamamen kendi imkanlarıyla bu şenlikte ağırlayan tek okul.

Sosyal sorumluluk projesi olarak muhteşem bir projeye imza atan ve Tire Devlet Hastanesi’nde yatan hastaları ziyaret eden öğrencileri yetiştiren okul.

Bu başarılara, girdiği zorlu sınav ve müsabakalara bakacak olursak, Tire ÖMA Sosyal Bilimler Lisesi, Tire’yi aşmış, Ege Bölgesi’ndeki Özel Kolejler ve yıldız devlet okullarıyla yarışıyor. İzmir çapında ya da Ege Bölgesi çapında okulların başarılarını mukayese ederek öğretmenlere başarı belgesi verilecek olsa, eminim Tire Öğretmen Melahat Aksoy Sosyal Bilimler Lisesi’nden en azında 2-3 öğretmen başarı belgesi almaya hak kazanırdı. Peki, Tire’deki okullar arasında yapılan mukayeseyle, 40 küsur öğretmenin başarı belgesi aldığı bu anlamlı uygulamada Tire Sosyal Bilimler Lisesi’nden sizce kaç öğretmen başarı belgesi almıştır?

Ben söyleyeyim. “Sıfır.”

Hangi okuldan kaç öğretmen başarı belgesi aldı diye araştırma yaparken öğrendim ve şok oldum.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu başarıları görmezden geldi ama biz HaberTire Gazetesi olarak, Tire’ye böyle başarılar kazandıran, gençlerimizi her anlamda yetiştirerek, Tiremizi İzmir’de, Ege Bölgesi’nde, Türkiye’de ve hatta Dünyada temsil ederek göğsümüzü kabartan Tire Öğretmen Melahat Aksoy Sosyal Bilimler Lisesi idarecilerine ve öğretmenlerine sonsuz teşekkür ediyoruz.