Yurt çapında aralıklarla ve bölge bölge etkili olan şiddetli yağışlar, Tire ve çevresinde de son günlerde oldukça etkili olmakta. Zaman zaman dolu yapan, kimi zaman ise çok şiddetli yağmur olarak, meydana gelen sağanak yağış ve fırtına, özellikle ovalık bölgelerde ev ve arazilerin su altında kalmasına, tarlalarda mahsulün büyük zarar görmesine sebep oldu. 


Önceki gün öğleden sonra saat 15:00 sıralarında başlayan ve saat 17:30’a kadar farklı şiddetlerle devam eden yağışlar, dün saat 16:00’da yeniden etkili oldu. Dolu olarak başlayan ve sağanak yağmu olarak devam eden yağışlar, bu sefer sadece ovalık alandaki vatandaşları ve çiftçileri değil, Salı Pazarı dolayısıyla çarşıdaki pazarcı esnafını ve vatandaşları da oldukça mağdur etti.


Son iki gün içinde meydana gelen ve metrekareye onlarca kg suyun boşaldığı yağışlardan en çok etkilenen ve zarara uğrayan kesim hiç şüphesiz çiftçiler oldu. Özellikle tarla tarımı yapan, ekili arazisi bulunan çiftçilerde zarar önemli boyutlarda.


DOĞA GÜCÜNÜ GÖSTERDİ
Lokal olarak yağan yağmurların zarar verdiği bölgeler arasında yer alan Peşrefli ve Kızılcaavlu gibi köylerdeki üreticiler, yaşadıkları sıkıntıları gazetemize aktardı. Üreticiler, ektikleri kavun, karpuz, domates, biber, fasulye gibi birçok üründe oluşan zararların önemli boyutlarda olduğunu söyledi. Ürünü sigortalı olanın nispeten bu zararının karşılanacağını fakat tarım sigortası olamayanın bu fırsattan faydalanamadığını belirten üreticiler kara kara düşündüklerini belirtti.


DOLU ÜRÜNLERİ DELİK DEŞİK ETTİ
Son yağmurlarla büyük zarar gören çiftçilerden biri olan Peşrefli Köyü sakinlerinden Osman Türkmenoğlu, “Fasulye ektim. Kavun ektim. Kavunlarım yeni yeni büyüyorlardı. Dolu ve şiddetli yağış çoğunu mahvetti. Kavunların torları ezildi. Fasulyelerim yan yattı. Sıkıntıdan nasıl çıkacağımı düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“DOLU YAPMADAN SİNDİRE SİNDİRE YAĞAR İNŞALLAH !”
Yağışlarla ile ilgili değerlendirme yapan Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, “Bu yağışlar özellikle ekili ürünlerde, neme dayalı ‘mantar’ hastalıklarına sebep olur. Ayrıca dolu ve çok şiddetli yağışlar, domates, biber gibi ürünlere ciddi hasar verebilir. Bu zamanda meydana gelen yağışlar ağaçlara iyi gelir. Otsu bitkiler için olumsuzluğa yol açar. Dolu yapmadan, sindire sindire yağmasını temenni ediyoruz. Bu şekilde olursa zarar en az olur.” dedi.



Editör: Haber Merkezi