Devletten engelli vatandaşlara yeni hak ve kolaylıklar. Bundan böyle ‘ağır engelli’ vatandaşlar sadece kendileri değil, kendilerine refakatçi olanlarda “ücretsiz” olarak tren, vapur, belediye otobüsleri gibi ulaşım olanaklarından yaralanabilecek.


Engelli vatandaşlara verdiğimiz önem ve onların hayata katılmaları noktasındaki eksikliklerimiz, son 10 yıl içinde büyük bir evrilme ile olumlu yönde gelişti. Engelli insanların da bir birey olduğunu; onlarında istekleri, ihtiyaçları, beklentileri, sıkıntıları olabileceğini ve hayatı yaşamak adına toplumun her noktasında kolaylıklarla karşılanması gerektiği daha iyi anlaşılmış ve bunula ilgili çeşitli yasal çalışmalar yapıldı ve uygulamalar başlatıldı.


SON 10 YIL İÇİNDE ENGELLİ HAKLARINDA BÜYÜK GELİŞMELER OLDU
Engelli bireylere maaş bağlanması, kendine bakamayan engelli bireylere bakan kişilere de bakıcı parası bağlanması, engelli okulları ve rehabilitasyon merkezlerinin sayılarının artması, Devlet tarafından engelli özel eğitim okullarının sayılarının arttırılması gibi birçok olumlu gelişmeler bunlardan bazılarıdır.
Engelli bireyler için en önemli sıkıntılardan biri de ulaşımda yaşanan olumsuzluklar ve sıkıntılardır. Bu maksatla devlet tarafından engelli bireylere verilen ‘engelli kartları’ ulaşımda devlet kurumlarına bağlı taşıtlarda ücretsiz seyahat, özel kuruluşlara ait taşıtlarda ise indirimli seyahat imkanı sağlamakta. 


BUNDAN BÖYLE, ‘AĞIR ENGELLİ’ BİREYLERİN REFAKATÇİLERİ DE ÜCRETSİZ SEYAHAT EDECEK
Bu güzel hak, yapılan son değişikliklerle bir adım daha geliştirilip genişletildi. ‘Ağır engelli’ ve ‘en az % 40’ı engelli’ olan vatandaşlara sağlanan tren, vapur ve belediye toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma hakkı, ‘ağır engelli’ vatandaşların refakatçileri için de geçerli sayıldı. Tek başlarına hareket etme şansları olmayan ‘ağır engelli’ grubuna giren engelli vatandaşlara yardımcı olan, refakat eden kişilerde ücretsiz olarak ulaşım imkanından faydalanabilecek. Engelliler uçak biletlerinde ise ’40 indirim’ ile hava yolunu kullanabilecek.


ÇAKICI’DAN DEVLETE VE BAŞKAN ÇİÇEK’E TEŞEKKÜR
Yeni haklarla yenilenen ‘engelli kart’ almak için İzmir’e Yeşilyurt Devlet Hastanesi’ne giden Tire Engellileri Koruma ve Güçlendirme Derneği üyesi 55 engelli vatandaş, ‘engelli kartlarını’ alarak geri döndü. Engelli kartlarını almak için birkaç defa İzmir’e gidip gelmek durumunda kaldıklarını belirten Dernek Başkanı Emel Çakıcı, bu noktada kendilerine özel bir otobüs tahsis eden Tire Belediyesine ve Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e teşekkür etti. 
Dernek Başkanı Çakıcı, “Bize bu güzel imkanları sunan Devletimize çok teşekkür ediyorum. Var olan eksikliklerin de zaman içinde ortadan kaldırılacağına ve engelli bireylerin daha çok hayatın içine alınıp, yaşamın her noktasında temsil edileceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi