Tire’de, yer altı su kaynağına ulaşmak için yapılan ‘dikey sondaj’ yöntemine göre oldukça ters bir yöntem kullanılarak suya ulaşıldı. ‘Yatay sondaj’ yöntemi olarak adlandırılan bu yöntemi Türkiye’de ilk uygulayan kişi olduğunu ve Tire’de de ilk kez uygulandığını ifade eden Ünal Sondaj’ın işletmecisi Tireli Ünal Haşlak, dün Ramiz Kaykılı isimli vatandaşın arazisinde bu yöntemi kullanarak 5 inçlik su buldu.

 

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

 

Tire’nin Hisarlık Köyü Yuvalı Mahallesi’nde yer alan Ramiz Kaykılı (44) isimli vatandaşın arazisinde 5 inçlik (saniyede 20 Lt) akış debisine sahip yer altı kaynak suyu bulundu. DSİ’den alınan izinler sonrasında, Ünal Sondaj ile anlaşarak, sondaj çalışması başlatan Kaykılı, farklı derinliklere yapılan (80 m, 120 m ve 150 m) 3 dikey sondaj denemesinden istediği sonucu alamayınca, sondaj firması sahibi olan arkadaşı Ünal Haşlak’ın da tavsiyesine uyarak Tire’de daha önce hiç uygulanmamış olan ‘yatay sondaj’ yönteminin uygulanmasına onay verdi.

 

 

60 METRE DELİNDİKTEN SONRA SUYA ULAŞILDI

Ünal Haşlak’ın kendi tasarladığı “BY-69” model sondaj makinesi ile yamaçta yer alan arazi üzerinde dağ yönüne doğru yatay delme çalışmaları başladı. Üç gün süren sondaj çalışmaları sonrasında yaklaşık 60 metre kadar ilerlemişken su bulundu. Suya dün ulaştıklarını ifade eden Ramiz Kaykılı, bir sonuca ulaştıkları için oldukça mutlu olduklarını ifade etti.

 

 

“HAYVANLARIMIN VE ARAZİMİN SU İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIM”

Arazisinde susuz kaldığını ifade eden Kaykılı, “Hayvancılık ve tarım ile uğraşıyorum. 60 dönümlük arazim üzerinde; 240 adet küçük baş, 80 adet büyükbaş hayvanla besicilik yapıyorum. Ayrıca, meyve ağaçlarım var. Tarımla uğraşıyorum. Uzun süredir su yüzünden sıkıntı çekiyordum. Su bulduğum için çok mutluyum. Bulduğum su ile hayvanlarımın ve tarımsal ürünlerimin su ihtiyacını karşılayacağım.” dedi.

 

 

“İLK OLARAK KİRAZ’DA BU YÖNTEMİ DENEDİK”

İlk olarak 1 yıl önce Kiraz’da bu yöntemi kullanarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini, Tire’de de ilk kez bu yöntemi uygulayan firma olduklarını ifade eden Ünal Haşlak, yaptıkları çalışmanın başarıya ulaşmasının mutluluk verici olduğunu söyledi. Haşlak, “Bu yöntemi ilk biz uyguladık.  Türkiye’de ve Tire’de ilk ve tekiz. Ramiz beye, bize güvenip tavsiyemize uyduğu ve yatay sondaj yapma kararı aldığı için teşekkür ederiz.” şeklinde sözlerini devam ederek düşüncelerini dile getirdi.

 

yatay-sondaj3

Editör: Haber Merkezi